A extins fenomenul fabricilor de diplome, a desfiintat scolile profesionale, a bagat in invatamantul superior absolventi de liceu fara bacalaureat, a politizat universitatile, s-a manjit politic peste masura… dar ce nu a facut Andronescu in trei mandate de ministru al educatiei
rn
Propunerea sefului PSD, Liviu Dragnea, ca Ecaterinei Andronescu sa preia din nou Ministerul Educatiei a fost pentru cunoscatorii istoricului ei si al sistemului un soc.
De trei ori Ministru al Educatiei, Andronescu este considerata persoana care a adus pentru prima oara incompetenta, impostura si politizarea in sistemul de invatamânt, iar acum revine pentru a continua distrugerea educatiei românesti, reiese dintr-o analiza distribuita de profesoara Gabriela Olar, de la Colegiul National Silvania Zalau.
rn
incepând cu 2001, Andronescu a sprijinit extinderea fenomenului fabricilor de diplome din universitatile private, anulând obligativitatea autorizarii lor pentru invatamânt la distanta si fara frecventa. La finalul mandatului, Ecaterina Andronescu dadea scolii românesti lovitura decisiva, ale carei efecte perverse continua sa se faca simtite din plin pâna astazi: a facut sa dispara, incepând cu 2004, cele doua examene care reglementau trecerea de la gimnaziu la liceu. Ambele examene, cel de Capacitate si cel de admitere in licee, au fost inlocuite cu actuala Evaluare Nationala, deschizând portile liceelor pentru absolventii gimnaziilor fara nicio limita inferioara de medie, inclusiv cu note de 1,5 sau 2 si inchizându-le drumul spre scoala profesionala si spre o cariera raspunzând cerintelor pietei de munca.
rn
“n al doilea mandat de ministru al Educatiei (2008-2009), Ecaterina Andronescu desfiinteaza reteaua scolilor profesionale, masura care, conform datelor oficiale, a condus la abandonarea studiilor de catre cel putin 10% din absolventii clasei a VIII-a, precum si la directionarea catre licee a unor absolventi care nu intrunesc conditiile cerute de aceasta treapta de instruire.
Continuându-si politica populista de captare a simpatiei publice prin coborârea stachetei exigentelor la toate nivelurile, in 2011 a initiat un proiect de lege destinat, dupa propriile estimari, sa permita inscrierea in universitati a 100. 000 de absolventi de liceu care, datorita desfiintarii pragului de intrare in licee prin amintita “reforma” din 2004, nu promovasera examenul de bacalaureat
rn
“n al treilea mandat de ministru al Educatiei (2012), Andronescu s-a manjit politic peste masura, implicându-se masiv in apararea sefului sau direct, Victor Ponta, caruia in calitate de ministru ar fi trebuit sa-i retraga titlul de doctor obtinut pe baza unei teze despre care Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara ca a fost un plagiat grosolan.
rn
Ca presedinte al Consiliului National al Rectorilor (2004-2012), Andronescu a promovat activ politizarea universitatilor, care au ajuns apoi sa scoata pe banda rulanta studenti slab pregatiti, sortiti sa ingroase rândurile beneficiarilor de ajutoare de somaj.
rn
Sa amintim si ca, in noiembrie 2014, la cererea procurorilor DNA, Senatul a aprobat cererea de incepere a urmaririi penale in dosarul in care, alaturi de alti 8 ministri ai guvernelor Nastase si Boc, doamna Andronescu este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, prin achizitionarea de la firmele Compaq si Siveco de servicii si produse la preturi peste valoarea pietei (licente cu 30-40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pâna la 50% mai mari).