Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca este neconstitutionala Legea educatiei. In urma deliberarilor din 4 noiembrie, nu s-a obtinut majoritatea de voturi pentru adoptarea unei decizii, astfel ca judecatorii Curtii Constitutionale au dispus repunerea pe rol a dosarului si rediscutarea in 18 noiembrie.
Parlamentarii liberali au sustinut ca Legea educatiei nationale incalca trei articole, printre care articolul 40, alineatul 3, potrivit caruia „nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica”.
In plus, potrivit liberalilor, Legea educatiei incalca principiul egalitatii de sanse, garantate de articolul 4, alineatul 2 din Constitutie, articolul 16, alineatul 1 potrivit caruia „cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari” si alineatul 2 potrivit caruia „nimeni nu este mai presus de lege”, precum si articolul 32, alineatul 6, conform caruia „autonomia universitara este garantata”.
Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament in 15 septembrie, pe legile educatiei, reorganizarii unor autoritati si institutii publice si a salarizarii unice pentru bugetari.