Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca este neconstitutionala Legea educatiei. In urma deliberarilor din 4 noiembrie, nu s-a obtinut majoritatea de voturi pentru adoptarea unei decizii, astfel ca judecatorii Curtii Constitutionale au dispus repunerea pe rol a dosarului si rediscutarea in 18 noiembrie.
Parlamentarii liberali au sustinut ca Legea educatiei nationale incalca trei articole, printre care articolul 40, alineatul 3, potrivit caruia „nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica”.
In plus, potrivit liberalilor, Legea educatiei incalca principiul egalitatii de sanse, garantate de articolul 4, alineatul 2 din Constitutie, articolul 16, alineatul 1 potrivit caruia „cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari” si alineatul 2 potrivit caruia „nimeni nu este mai presus de lege”, precum si articolul 32, alineatul 6, conform caruia „autonomia universitara este garantata”.
Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament in 15 septembrie, pe legile educatiei, reorganizarii unor autoritati si institutii publice si a salarizarii unice pentru bugetari.
Legea educatiei, neconstitutionala
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...