Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, ordonanta de urgenta care prevede modificarea Codului Muncii si introduce definitia de salariu minim diferentiat. 

rn

Salariul minim brut ar urma sa creasca diferentiat, in functie de studii si de vechime, de la 1.900 de lei pe luna la 2.080 de lei pe luna pentru cei fara studii superioare, iar pentru persoanele cu studii superioare si pentru cele cu minimum 15 ani vechime salariul minim brut creste la 2.350 de lei pe luna.
Masura se dovedeste insa una strict politica, avand in vedere ca economistii spun ca este o capcana periculoasa pentru economie.
Coalitia pentru Dezvoltarea României – care reuneste 45 de organizatii si membri asociati ce reprezinta peste 54.000 de companii – spune ca cresterile arbitrare, necorelate cu productivitatea, care in România este sub media economiilor competitive, alimenteaza in final curba inflationista. Introducerea salariului minim diferentiat pe baza unei diplome de studii superioare nu garanteaza profesionalizarea angajatilor, din contra, creeaza premisele unei cresteri nefondate a cererilor pentru studii universitare, subliniaza reprezentantii Coalitiei, intr-un comunicat de presa.
Aceleasi obiectii le aduce si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in România (CCIFER), care reprezinta peste 3.000 de companii si care arata ca, in termeni de productivitate, România este la finalul listei printre tarile din Uniunea Europeana, iar rata de productivitate in raport cu salariul a scazut in majoritatea sectoarelor, tocmai datorita cresterilor salariale disproportionate.
Efectele acestei majorari vor fi resimtite pe termen lung prin scaderea atractivitatii tarii pentru investitorii straini, prin cresterea costurilor cu forta de munca, mai spune CCIFER.

rn

Explicatiile analistului salajean dr. ec. Alexandru Tamba

rn

Guvernul isi salveaza temporar bugetul
dar omoara cele mai valoroase sectoare
din economie si intreprinderile mici

rn

Pâna cel târziu la 01.01.2019, salariul minim brut pe economie va creste pâna la 2.080 lei pentru cei cu studii medii si vechime mai mica de 15 ani si pâna la 2.350 lei pentru cei cu studii superioare si o vechime de peste 15 ani.
Este pentru prima data când se ia in considerare vechimea. De ce? Pentru ca este nevoie de câti mai multi bani la buget si atunci s-a mai introdus o categorie de personal angajat, respectiv cei cu vechime peste 15 ani.
Legat de studii, aceasta diferentiere a mai fost in vigoare in anii trecuti, dar s-a renuntat la acest criteriu, deoarece era incorect, la fel cum este si cel nou introdus, respectiv vechimea in munca. Este incorect, pentru ca la munca egala angajatii trebuie sa fie platiti in mod egal, indiferent de studii sau vechime!
Nu discutam aici de necesitatea majorarii salariului minim brut, in paranteza fie spus, eu cred ca era necesara o majorare, dar o crestere de 23,67% a cheltuielilor cu salariile, daca ma refer la cei cu studii superioare sau cu o vechime mai mare de 15 ani, poate fi suportata de toti agentii economici? Si de cei mici si foarte mici, cu 1 sau 2 angajati? Sau vor disparea si ii vom trimite pe micii angajatori pe capul bugetului de asigurari de somaj?
Cu alte cuvinte, alte cheltuieli pentru buget! in societatile mijlocii si mari, cu mai multi angajati, va trebui sa creasca toate salariile, deoarece grila salarizarii va translata in sus, pentru ca ecartul dintre cei cu salariul minim si ceilalti va trebui mentinut, altfel creezi nemultumiri in rândul salariatilor.
Care sunt sectoarele cele mai afectate? Tocmai cele mai tehnologizate, care contin in pretul produsului final mai multa creativitate, mai multa munca vie, cu alte cuvinte acolo unde ponderea cheltuielilor cu manopera este mai mare decât cea cu materialele, adica unde avem produse super prelucrate, cu multa creatie si mai putine resurse materiale, adica acolo unde ne doare mai tare. in loc sa stimulam creativitatea in dauna produselor putin prelucrate (stiti exemplul cu exportul de busteni in loc de mobila), noi procedam exact invers.
Si apoi, ar mai fi un motiv de crestere a salariului minim: de exemplul punctul de amenda de circulatie este de 10% din salariul minim brut. Orice crestere de salariu minim va duce la cresterea punctului de amenda. Dar dupa care salariu minim se va stabili valoarea punctului de amenda? Dupa studii si vechime?

rn

dr.ec. Alexandru Tamba