Dupa modelul tarilor mai dezvoltate, Romania se pregateste acum sa introduca un sistem de asigurari private obligatorii. O lege in acest sens ar fi trebuit finalizata lunile trecute, insa modificarile produse in conducerea Ministerului Sanatatii au dus la blocarea temporara a demersului.
Legea asigurarilor private de sanatate ar urma sa precizeze ce servicii vor fi platite de catre Casa Nationala de Sanatate, in baza contributiei pe care o platim fiecare salariat catre aceasta institutie, dar si care vor fi serviciile complementare, ce vor fi acoperite de asigurarea privata. Este vorba, de fapt, despre un sistem de coplata a serviciilor medicale, Romania fiind in acest moment singura tara din Europa care are un sistem de sanatate integral gratuit. O parte din firmele de asigurari ce activeaza in Romania au demarat inca din vara training-uri cu agentii asiguratori, care au fost instruiti cu privire la principiile generale de incheiere a politelor private de sanatate. Sistemul asigurarilor private de sanatate urmeaza liniile generale ale pensiilor private obligatorii, in sensul ca fiecare asigurat, care plateste in prezent o contributie de 5,2 la suta din salariu catre fondul de asigurari de sanatate, va redirectiona o parte din aceasta contributie catre o firma privata de asigurari. Termenul optimist de intrare in vigoare a acestui sistem este 2010, dar asta numai daca turbulentele politice vor lasa loc finalizarii proiectului de lege care sa asigure cadrul de aplicare. Deocamdata, in Romania asigurarile medicale sunt obligatorii doar pentru calatoriile in strainatate. Firmele de asigurari ce preiau riscul unei eventuale imbolnaviri pe teritoriul altor tari platesc orice cost de spitalizare al persoanelor asigurate. Aceste polite se gasesc la majoritatea companiilor de asigurari. Asigurarile private de sanatate apar tot mai des ca un bonus pentru alte polite de asigurari cumparate.
Cum e la altii
In tarile mai avansate decat noi din acest punct de vedere, asigurarea medicala privata reprezinta unul dintre cele mai atractive bonusuri oferite de firme angajatilor. In Statele Unite, spre exemplu, o astfel de asigurare cuprinsa in pachetul salarial ofera un pachet de servicii medicale ce include, in general: cinci vizite medicale la doctor; proceduri medicale; centru de coordonare; control de diagnostic; analize laborator; explorari de imagistica (raze X, tomografie computerizata, rezonanta magnetica, medicina nucleara, ecografie); spitalizare.
Creste contributia la sanatate
Daca in prezent fiecare dintre noi platim 5,2 la suta din salariu pentru sanatate (la care se adauga alte sapte procente platite de angajator), gurile rele spun ca in curand contributia angajatului va ajunge la 7 la suta, probabil legat tocmai de redirectionarea unei parti din aceasta contributie catre asigurarile private.