Puterea PSD-ALDE a pus pe piata un scandal in jurul unui protocolul semnat în 2009 intre SRI si Parchetul General, document ce contine detalii tehnice despre colaborarea SRI – Parchet. Cea mai controversata prevedere e legata de faptul ca Parchetul trebuia sa informeze SRI cu privire la modul în care gestiona informatia primita. Desecretizarea s-a facut dupa ce a fost ceruta atât de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cât si de premierul Viorica Dancila.
Faptul ca practica colaborarii cu SRI era una obisnuita reiese si din faptul ca recent ministrul Justitiei, Tudorel Toader, recunoastea ca are în prezent doua protocoale secrete cu Serviciul Român de Informatii. Informatia a fost obtinuta de Asociatia Forumul Judecatorilor din România, în urma unei solicitari de acces la informatii de interes public adresata Ministerului Justitiei.
Seful procurorilor din Salaj, prim-procurorul Pachetului de pe langa Tribunalul Salaj, Crin Bologa, fost procuror sef la DNA Cluj, explica situatia protocolului dintre Ministerul Public si Serviciul Roman de Informatii
"Protocolul dintre Ministerul Public si SRI este o problema falsa. Nici o persoana nu a fost anchetata, acuzata, trimisa in judecata si judecata in baza protocolului in judetul Salaj. Urmarirea penala si judecata s-a efectuat in baza probelor si a mijloacelor de proba reglementate in Codul de Procedura Penala. Nici un ofiter sau subofiter SRI nu a participat si nu a administrat probe in dosarele de la parchetele din Salaj.
In Codul de Procedura Penala efectuarea interceptarilor si inregistrarilor ambientale si telefonice se efectuau prin intermediul tehnicii SRI. Prin lege, numai SRI avea in dotare tehnica de interceptare. Alte servicii de informatii obtineau tot de la SRI aceste date.
Decizia CCR nu mai permite serviciilor de informatii sa efectueze inregistrari si interceptari in dosarele penale, cu exceptia celor de siguranta nationala. Drept urmare, prin Ordonanta 6/2016 (n.r. – data de Guvernul Ciolos) s-a stabilit ca ofiterul de politie judiciara sa aiba acces la tehnica Centrului de interceptare a SRI, astfel incat in dosarele penale SRI sa nu mai efectueze interceptarile.
In procedura penala exista un principiu, acela ca probele sunt legale daca respecta legislatia in vigoare la momentul administrarii lor.
Deciziile CCR au efect numai pentru viitor, de la data publicarii lor in Monitorul Oficial. In consecinta, in opinia noastra, dar si practica judiciara a stabilit aces lucru, interceptarile, inregistrarile efectuate cu ajutorul SRI inainte de decizia CCR in baza unui mandat de la judecator sunt valabile", detaliaza prim-procurorul Pachetului de pe langa Tribunalul Salaj, Crin Bologa. O lamurire-cheie aduce si publicatia Liber in Teleorman, care scrie ca protocoalele pot fi de ajutor unor inculpati "grei", intre care si Liviu Dragnea. Daca se dovedeste ca interceptarile din dosare au fost facute cu sprijinul SRI, avocatii pot cere nulitatea probelor, astfel încât dosarul sa se încheie cu achitare pentru toti cei care au savârsit evidente fapte penale.