În cadrul Zilelor Bibliotecii Judetene „Ionita Scipione Badescu” Salaj, la Zalau va avea loc, joi, 25 octombrie, de la ora 11.30, în Cladirea Transilvania, vernisajul expozitiei de fotografie „Comorile României” în viziunea lui Ilie Tudorel.
Expozitia de arta fotografica este o expozitie-eveniment care îsi propune sa promoveze în rândul iubitorilor de cultura din tara si din strainatate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România. Turneul national al expozitiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, pâna în prezent expozitia fiind expusa în regiunile Banat, Bucovina, Crisana, Maramures, Moldova, Oltenia si Transilvania în muzee si alte institutii de cultura.
Obiectivul expozitiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 sa faca cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil si natural ale României. Este vorba despre acele valori patrimoniale românesti care ne diferentiaza cultural de alte popoare si ne fac mândri ca suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare si de nivelare a valorilor pe plan mondial. Patrimoniul este o componenta esentiala a identitatii noastre românesti!
Expozitia de fotografie „Comorile României” prezinta, într-un numar de peste 70 de lucrari de arta fotografica înramate, unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locatii, monumente sau situri arheologice ale patrimoniului tangibil recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO): fortarete dacice din Muntii Orastie, biserici de lemn din Maramures, biserici pictate din nordul Moldovei, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al orasului Sighisoara si Manastirea Hurezi.
În imagini mai este prezentat si patrimoniul natural (locatii aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunarii, padurile primare si batrâne de fag din Carpati (Strâmbu-Baiut si Grosii tiblesului).
Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judetul Maramures, România, nascut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judetul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare si al Asociatiei Internationale „Euro Foto Art”. Este presedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociatia „Millennium” din Baia Mare. Artistul a fost prezent în 92 de expozitii de arta fotografica, din care 43 de expozitii personale si 49 expozitii de grup în diverse asezaminte de cultura din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria si Ucraina.
Aceasta intensa activitate expozitionala a fost reflectata în numeroase publicatii scrise din tara si din strainatate, precum si în presa on-line. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelenta” acordat de revista „Gazeta de Maramures”.
Fotografiile sale au fost publicate în albumele de arta fotografica „Stilul de viata european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultura „Familia Româna”, „Cetatea Literara”, „Portile Nordului”, revista internationala de turism „ BeTUI ” si saptamânalul „Zi de Zi – Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI precum si în numeroase carti. Începând din anul 2011 a desfasurat o intensa activitate în mediul on-line, unde a înfiintat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramuresului prin videoclipuri.
În prezent, canalul video de pe youtube are peste 512.000 de vizualizari din întreaga lume. Din 2013 a înfiintat blog-ul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultura si promovarea României,Transilvaniei si Maramuresului în lume.
Expozitia de arta fotografica Comorile României, la Zalau
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...