Salajeanca Helga Matis, de 25 de ani, are la Borla o gospodarie traditionala care devine si "ferma gazda" pentru voluntarii programului international WWOOF
rn
Helga Matis este o tanara de 25 de ani din localitatea Borla, medic veterinar, pentru ca i-au placut intotdeauna animalele. Si-a implinit visul cu ferma care ii poarta numele – „La Helga”. Iar mai jos este descrierea succesului cand cineva se ocupa de ce ii place cel mai mult.
rn
Ne spune ca iubeste foarte mult animalele si are o slabiciune in special pentru vacute. Asa ca isi hraneste cu mare drag cele 30 de vacute din ferma, le administreaza medicamente cand este nevoie, face absolut tot ce tine de profesia ei de medic veterinar – reproductie, diagnostic de gestatie si fatari.
E o treaba de profesionist, dar inainte de toate este o treaba pentru oameni pe care Helga ii apreciaza foarte mult – cei cu bunatate, cu iubire fata de necuvantatoare.
Cert este ca Helga a ajuns sa aiba o ferma cocheta, de succes. Pentru ca a muncit cu dragoste pentru ea.
rn
Fermei de lux i se potriveste un program de lux
rn
Nimeni nu era mai potrivit decat Helga Matis sa faca dintr-o ferma de animale singura Ferma Gazda din Salaj in cadrul programului international WWOOFF, care ofera sansa agricultorilor de a aduce voluntari, care muncesc pentru schimb de cunostinte in ferme agro-ecologice.
Helga Matis este interesata sa impartaseasca si sa invete continuu. Plus ca are nevoie de ajutor in munca de la ferma. Prin urmare, "La Helga" va fi, din martie, gazda pentru voluntari internationali in gospodaria ei de la Borla.
S-a inscris in programul reprezentat in tara noastra de WWOOF Romania. Programul accepta ca si gazde pentru voluntari din toata lumea in ferme sau gospodarii care practica o forma de agricultura prietenoasa cu mediul, pe o scara redusa, ferme si gospodarii care produc hrana sanatoasa prin metode care au un impact redus asupra mediului inconjurator. Este ai cazul fermei de la Borla.
Fermele sau gospodariile care doresc sa devina Ferme Gazda WWOOF Romania nu trebuie sa fie certificate ecologic. WWOOF Romania are in prezent 54 de ferme gazda si 1.000 voluntari din mai mult de 30 de tari.
rn
Parcursul spre agricultura mica, dar de mare succes
rn
Povestea tinerei fermiere salajence Helga Matis
Helga Matis a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara din Timisoara in anul 2017. A studiat la Scoala Generala „Simion Barnutiu” din Bocsa si a absolvit Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalau.
Locuind la tara, Helga impreuna cu parintii ei, au inceput sa se ocupe de cresterea vacilor. De la 3 – 4 capete, au ajuns la 30 de capete, in 2010.
„Avem o microferma de vaci, cu un efectiv de 30 de capete. Pe langa aceasta, cultivam porumb, grau, vita de vie. Avem si o livada de pomi fructiferi. Crestem animale pentru propriul consum (gaini, curci, porci) si cultivam si legume in gradina din incinta gospodariei. Laptele il furnizam la localnici", ne descrie pe scurt Helga ferma de la Borla.
rn
Pasul mic si istet spre internationalizarea reusitei
rn
Helga Matis a aflat din perioada facultatii ca exista un program de voluntariat in gospodarii la nivel global, astfel ca si-a propus sa incerce o experienta prin acest program.
Intre timp a avut ocazia de a vizita o ferma gazda din judetul Timis, iar acolo a fost impresionata de atmosfera placuta, de rezultate obtinute in armonie.
“Fiecare persoana radia de implinire sufleteasca, iar munca fizica se transforma intr-o curiozitate si o placere. Voluntarii era din tari diferite, cu alta cultura, obiceiuri si mentalitati diferite, oameni curiosi sa experimenteze alaturi de romani”, ne spune Helga.
S-a informat despre ce inseamna WWOOF Romania, a gasit si varianta de a deveni o ferma gazda pentru voluntari din intreaga lume. I-a placut foarte mult aceasta idee si s-a inscris fara ezitare in program. A trimis o descriere despre gospodaria ei, incluzand toate activitatile ce se desfasoara pe parcursul unui an. A mentionat ca are posibilitatea de a gazdui si asigura mesele principale pentru trei voluntari deodata, obligatie care ii revine unei ferme gazda. Dar cel mai mult conteaza bunul simt, subliniaza apasat Helga.
Dupa acesti pasi, Helga a fost anuntata de WWOOF ROM~NIA ca datele ei au fost incarcate in pagina, iar din acel moment a devenit oficial Fermier Gazda. Voluntarii din tari straine au acces la datele ei de contact si vor veni pentru un schimb de experienta la Borla.
rn
Tanara fermiera din Salaj ne spune ca Fermele Gazda WWOOF Romania trebuie sa ofere un spatiu curat, sigur si confortabil pentru voluntari, care sa includa mese zilnice, apa si un spatiu de dormit. Fermele Gazda trebuie sa trateze voluntarii cu respect si amabilitate, ca un musafir al casei. Fermele Gazda trebuie sa lucreze impreuna cu voluntarii si sa-i instruiasca despre metodele agricole folosite in cadrul fermei sau gospodariei.
Luna viitoare, Helga pleaca intr-un schimb de experienta profesionala in Danemarca, o tara foarte dezvoltata in domeniul zootehniei, pentru a invata sa stapaneasca cazurile de chirurgie la animalele de ferma, in special la vaci. Iar din luna martie 2019, Helga va gazdui voluntari in gospodaria ei de la Borla.
rn
Ce este WWOOF Romania
rn
WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms – Oportunitati din Lumea intreaga la Gospodarii Traditionale taranesti si ecologice) da sansa oricui sa primeasca voluntari in ferme sau sa fie voluntari in gospodarii agroecologice. WWOOF-erii beneficieaza atat din schimbul cultural, cat si din acumularea de cunostinte despre practicile agroecologice. Fermele Gazda beneficieaza la randul lor prin ajutorul primit din partea voluntarilor, dar si prin schimbul cultural. Wwooferii (voluntarii) muncesc la fermele care ii gazduiesc, iar in schimbul acestui ajutor, fermierii le asigura conditiile, fara a-i remunera.
Salajenii care doresc ca ferma lor sa devina Ferma Gazda se pot adresa online WWOOF Romania, fara niciun fel de costuri.
in 2013, WWOOF Romania a devenit membra a Federatiei Organizatiilor WWOOF (FoWO), o retea globala de 40 de organizatii WWOOF nationale, care promoveaza miscarea agroecologica globala.