Potrivit unui comunicat al Sindicatului Sanitas Salaj, comisia de anatomie patologica si medicina legala din cadrul Federatiei Sanitas s-a întrunit în data de 8 octombrie a.c. si a analizat impactul aplicarii prevederilor Legii – cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice asupra salarizarii angajatilor din anatomia patologica. În prezent, aceasta categorie profesionala este total defavorizata, tinând seama de faptul ca, dupa aplicarea noii legi a salarizarii, a Regulamentului de sporuri, precum si a trecerii contributiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului, veniturile nete au scazut fata de decembrie 2017 cu sume cuprinse între 300 si 1400 lei.
Astfel, pe lista solicitarilor Comisiei de anatomie patologica si medicina legala, pe care Federatia Sanitas le sustine în fata factorilor politici si administrativi decidenti, se afla:
Amendarea Legii – cadru 153/2017 în scopul cresterii salariului de baza al angajatilor din anatomie patologica si medicina legala; O posibila cale o constituie interventia asupra OUG 41/2018 prin introducerea unor noi coeficienti de ierarhizare care sa corecteze problemele de salarizare aparute ca urmare a neacordarii cresterii de 25% asistentilor medicali din anatomie patologica si medicina legala, de la 1 ianuarie 2018, conform art. 38, alin. 3 din Legea 153/2017.
Acordarea sporului pentru conditii deosebite de munca în procent unic la nivel national si anume la nivel maxim (de 85%) pentru angajatii din toate serviciile de anatomie patologica si medicina legala.
Încadrarea/ reîncadrarea în grupa II-a de munca „grupa de munca pentru conditii deosebite” a întregului personal din cadrul serviciilor de Anatomie patologica si Medicina legala, respectiv mentinerea lor în aceasta grupa (daca au fost deja încadrati în ea). Argumentul principal este acela ca întreaga activitate de profil se desfasoara în conditii deosebit de periculoase, angajatii fiind expusi la o gama larga de riscuri profesionale.
Mentinerea programului normal de lucru 6 ore/zi pentru personalul care lucreaza în anatomie patologica si în medicina legala, în activitatile de prosectura, sali de disectie si morgi: 6 ore/zi (conform Legii 104/2003) si a zilelor suplimentare de concediu de odihna, obtinute prin Contractul colectiv de munca sectorial precedent, datorate tocmai conditiilor de munca cu grad ridicat de risc. În prezent, exista în tara spitale în care nu se mai acorda aceasta facilitate.
Încadrarea salariala a asistentilor-sefi coordonatori conform OUG 41/2018.
Revenirea la impozitarea cu 10% a normei de hrana, astfel încât actuala indemnizatie de hrana sa ramâna la o valoare echivalenta cu cea a tichetelor de masa acordate pâna la 1 ianuarie 2018.
Salarii mai mici pentru cei care lucreaza în medicina legala si anatomie patologica
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...