Primaria a oferit deocamdata scolilor 300.000 de lei, dar solicitarile acestora au trecut de un milion

rn

In sedinta Consiliului Local a Municipiului Zalau de joi, 27 septembrie, cel mai dezbatut proiect de hotarare a fost cel privind rectificarea bugetului pentru anul 2018. Iar cel mai mult s-a discutat despre banii alocati unitatilor de invatamant. S-a desprins ca nevoile sunt mult mai mari decat poate acoperi Primaria.

rn

Cu atat mai mult cu cat, la inceputul acestui an scolar, primarul Ionel Ciunt s-a declarat dusmanul traditionalei colecte de la parinti. Pe 4 septembrie, primarul a transmis o circulara catre toti directorii de scoli si gradinite prin care le interzicea colectarea de bani de la parinti. Tot prin circulara, le-a cerut directorilor sa solicite Primariei banii necesari pentru ca unitatile de invatmant pe care le conduc sa poata functiona in paramentri optimi si sa aiba asigurate toate cele necesare.
Circulara a ramas insa circulara, iar odata cu inceperea scolii au inceput si colectele in scolile din Zalau. Parintii au pus bani ca de obicei pentru diferite obiecte de mobilier in claele in care invata copiii lor, de la bani pentru schimbarea parchetului, dulapuri si draperii, pana la hartie igienica si sapun.

rn

Banii alocati la rectificare nu ajung nici pe o masea; si nu sunt bani prevazuti pentru plata facturilor scolilor

rn

Consilierul local PNL Dana Crisan a luat cuvantul in Consiliul local de joi si a cerut mai multe clarificari cu privire la suma alocata in plus unitatilor de invatamant la rectificarea bugetara, adica 300.000 de lei.
"As vrea sa stiu care este solicitarea unitatilor de invatamant, cred ca este mai mare decat aceasta suma si sigur ca se face prin dispozitia primarului, dar ar trebui sa existe niste criterii. Unitatile de invatamant stiu ca au depus si pentru utilitati alte cereri, care nu sunt prinse in aceasta rectificare, deci gaz, curent si altele. Aici este doar sectiunea functionare, consumabile, materiale didactice si obiecte de inventar. Cealalta unde va fi cuprinsa, sau va fi la rectificarea urmatoare? Si ce vor face unitatile in cele doua luni care nu au? Sigur, toti suntem in consiliile de administratie. Au fost consilii care s-au intrunit, au ridicat probleme si stim ca exista unitati care nu pot sa-si acopere nici cheltuielile cu functionare, consumabile, dar mai mult cele cu utilitati. Deja frigul nu ne ajuta, trebuie sa dam drumul la caldura, mai ales la copii de gradinita. Cand vor primi aceste sume sau un raspuns la solicitarile lor?", intreba conislierul Dana Crisan.

rn

O gradinita a facut necesarul la sange si cere
pentru 400.000 de lei doar ca sa poata functiona

rn

Viceprimarul Teodor Balajel a fost mirat de faptul ca au fost solicitari exagerate per ansambli si in special din partea anumitor unitati de invatamant. A dat exemplul unei gradinite care a solicitat suma de 400.000 lei pentru sectiunea de functionare, consumabile si material didactic. Gradinita cerea asadar cu 30 la suta mai mult decat toata suma alocata de primarie tuturor scolilor din Zalau! Si primarul Ionel Ciunt a declarat ca i se pare cam mult ce cere gradinita.

rn

Fostul inspector scolar general Gheorghe Bancea
explica cat de putred este invatamantul la dotari

rn

A luat cuvant imediat si consilierul local PNL Gheorghe Bancea, care i-a amintit primarului Ciunt de unde sunt aceste solicitari. Bancea este un bun cunoscator al fenomenului din invatamant, pentru ca a fost si seful Inspectoratului Scolar Judetean Salaj.
"Solicitarile aceastea au venit in urma acelui mesaj transmis de domnul primar cu ocazia inceperii anului scolar. Da, este adevarat ca pentru a functiona la parametrii optimi, bugetul ar trebui sa fie mult, mult mai mare, pentru a putea asigura toate consumabilele pentru o unitate de invatamant. Eu am o propunere. Pentru bugetul anului viitor sa reconsideram bugetele pentru functionarea unitatilor de invatamant, sa nu mai avem situatia de anul acesta. Biroul de monitorizare unitati scolare, in aceasta toamna ar putea centraliza nevoile pentru reparatii curente si reparatii capitale care se impun anul viitor, in asa fel incat din timp noi sa putem aloca aceste fonduri in mod echilibrat unitatilor de invatamant. Vin unele unitati care cer totul odata, celelalte raman in urma. Daca vom aloca asa sporadic sume pentru functionare, pentru intretinere, s-ar putea sa avem probleme mai mari. De aceea ar trebuie ca in fiecare an sa alocam, sa se intervina cate putin la fiecare unitate de invatamant", a remarcat Bancea.

rn

Primariei nu-i ajung banii pentru dotarile din temelia
invatamantului, prioritatea sunt nevoile imediat

rn

Asa cum a spus de altfel si Gheorghe Bancea, realitatea este ca cea mai mare nevoie din unitatile de invatamant este schimbarea mobilierului vechi. Sunt masute si scaune vechi de 30 de ani. Sigur ca nu sunt doar vechi; sunt deteriorate maxim. Obiectiile Primariei au venit de la directorul executiv al Directiei Economice, Mariana Cuibus, "stapanul" cifrelor.
"Intradevar, la primarie au ajuns solicitari in valoare de 1.083.000 lei, dar din acestea aproximativ 500.000 lei reprezinta obiectele de inventar. Materialul didactic si consumabile sunt undeva la 230.000 lei egale. Pentru ca nu se justifica toate aceste cheltuieli, de exemplu cu obiectele de inventar, suma propusa de noi este de doar 300.000 lei in aceasta faza. Incercam sa acoperim cu prioritate materialele didactice si materialele consumabile. Am intrat in detaliu in ceea ce priveste analiza si pe rechizite de exemplu la inceputul anului valoarea rechizitelor a fost de 73.000 lei, ori acuma se vine cu 233.000 lei. Unele unitati de invatamant nu au sumele suficiente, altele au. Vom solicita Ministerului Finantelor redistribuiri intre unitati in asa fel incat sa asiguram functionalitatea si asigurarea platii utilitatiilor cu prioritate si vom face executie la sfarsitul lunii septembrie si vom incerca sa asiguram aceste cheltuieli. La aceasta data in municipiul Zalau exista daor o singura unitate care are arierate cu 2.000 lei care le-a inregistrat in iunie. Nu avem arierate inregistrate in ultimele luni, dar vor fi. Am spus la aprobarea bugetului ca va fi trimestrul IV este descoperit, dar speram ca vor mai fi rectificari si incercam prin redistribuire", a spus economistul Primariei Zalau

rn

Primarul Ciunt constata ca scolile sunt un sac fara fund

rn

Ultimul care a luat cuvantul in dezbaterea de joi cu privire la alocarea de fonduri suplimentare pentru invatamant a fost primarul Ionel Ciunt.
"Anul trecut am alocat cred ca peste 120 miliarde de lei vechi, dar n-au fost suficienti, vad. Nu stiu exact cat ar trebuie sa alocam pentru unitatile de invatamant ca sa fie suficienti si probabil ca in fiecare an o sa identificam alte si alte nevoi care v-a trebui sa le acoperim cu resursa financiara. Dar, materialul didactic care tine de procesul educational cred ca ar trebui sa fie suportat de la Ministerul Educatiei, ca si manualele scolare. Insa, vazand ca apar nemultumiri din partea parintilor, vazand ca exista solicitari pentru tot felul de astfel de materiale din partea unor dascali, ca nu toti procedeaza asa, am spus haideti sa gasim acum din banii din bugetul local pe care-l avem, sa incercam sa acoperim aceste nevoi care exista la scoli. Am ajuns acuma la suma de 300.000 lei. Sigur ca probabil n-o sa ajunga, pe aceste articole pe care le-am trecut in proiect, dar nici nu pot sa fiu de acord sa nu-ti platesti utilitatile ca director de institutie, dar in acelasi timp sa iti faci o ciuperca de acesti bani in curtea institutiei. Deci nu merge asa. Haideti si dumneavoastra ca directori de unitati sa aiba un echilibru in cheltuirea banului public. Eu ce pot sa va promit este ca o sa fiu mult mai atenti la cum se cheltuie banii in scoli. Nu este nici un fel de amenintare, doar ca vrem sa fim informati corect cum se gestioneaza banii si pe ce se cheltuie banii. Daca va faceti griji cum au mai fost in alti ani, intr-un alt mandat, ca scolile au ramas fara caldura. Nu va faceti griji, cat timp o sa fiu primar o sa fie calduri in scoli, apa si tot ce e necesar la o unitate de invatamant", a spus la sfarsitul dezbaterii primarul Ionel Ciunt.

rn

Gradinita in care Primaria nu a mai investit de zeci de ani

rn

Tinem sa-i informam pe cei din Primarie ca la acest moment sunt unitati de invatamant care au probleme majore cu bugetul si risca sa ramana fara caldura chiar de luna aceasta, plus problemele grave legate de dotari.
O gradinita, al carei nume u il dam deocamdata aici, a transmis in august o solicitare catre Primaria Zalau prin care cere bani pentru asigurarea platii utilitatilor, apa, gaz, curent. Daca Primaria nu acorda acesti bani, gradinita unde merg sute de copii risca sa ramana din octombrie fara caldura. Gradinita nu a primit inca nici un raspuns la solicitare din partea Primariei Zalau.
Aceeasi gradinita a transmis o solicitare catre Primaria Zalau, la indemnul primarului Ionel Ciunt, si a cerut bani pentru obiecte de inventar – masute si scaune, pe care directorul economic al Primariei, se vede treaba, le considera cheltuieli nejustificate. Dar in cazul acestei gradinite, masutele si scaunele sunt o urgenta, o necesitate, nu un moft. Conducerea gradinitei ne-a demonstrat fizic ca aceste masute si scaune sunt deteriorate, rupte, vechi de peste 30 de ani si ar fi trebuit de mult casate. Copiii se pot accidenta, lasand la o parte casi rup hainele in mobilierul deteriorat.
Gradinita a cerut la inceputul anului bani pentru achizitionarea acestor obiecte de inventar, cat si bani pentru reparatii curente si reparatii capitale, dar si bani pentru investitii. Primaria a respins orice solicitare. Mai mult, i-a acordat un buget care i-a asigurat functionarea doar pana in septembrie, adica i-a dat bani doar pentru plata utilitatilor, bani care nu mai ajung si pentru urmatoarele trei luni.
In aceasta gradinita nu s-au mai facut investitii de foarte multi ani. Baile arata… asa cum arata, faianta este veche de peste 30 de ani; la fel si mobilierul din toalete, picturile cu desene de pe pereti sunt si ele invechite, parcul din curtea gradinitei arata jalnic, echipamentele de joaca sunt vechi, ruginite si deteriorate.
Totusi, aci sunt sute de copii, care ar merita conditii mai bune si siguranta sporita in parcul de joaca. Promitem sa revenim cu un fotoreportaj, in care vom arata in fotografii realitatea.