Pana la solstitiul de iarna, noptile vor fi mai lungi decat zilele

rn

Momentul in care ziua este egala cu noaptea, echinoctiul de toamna, a avut loc ieri, duminica, 23 septembrie, la ora 04:54. A fost momentul cand longitudinea astronomica a Soarelui a atins valoarea de 180°, reprezentand debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce in ce mai lunga, pana la solstitiul de iarna, marcat pe 21 decembrie, cand vom avea ziua cea mai scurta si noaptea cea mai lunga. 

rn

Punctul echinoctiului de toamna, numit si „punct autumnal” , se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica.
Aflandu-se deci la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.
Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare, in zona polului nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara.
Trecerea la ora de iarna se face
in noaptea dintre 28 si 29 octombrie
Un alt fenomen important ce ne asteapta in curand va fi trecerea la ora de iarna.
Trecerea la ora de iarna 2018 se face in noaptea dintre 28 octombrie (duminica) si 29 octombrie 2018 (luni), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4:00 a diminetii de 29 octombrie 2018 devine ora 3:00. Asta inseamna ca ne vom putea bucura de o ora in plus de somn iar ziua de luni, 29 octombrie, va avea practic 25 de ore.
Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de Romania din 1932, fiind folosit de peste 100 de tari din intreaga lume.
Medicii considera ca oamenii au nevoie de aproximativ o saptamana pentru a se adapta la ora de iarna, deoarece trebuie sa se culce cu o ora mai devreme decat s-au obisnuit. Pentru cei care sufera de anumite probleme de sanatate, efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi mai serioase.