A fost facuta publica scrisoarea prin care nume importante din PSD vor inlaturarea lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului si de la presedintia Camerei Deputatilor, echivalentul unei asasinari politice pentru liderul cu mari probleme penale, pe care contestatarii le subliniaza de altfel ca fiind un dezastru pentru PSD.
rn
Si, foarte important, odata cu scrisoarea, apar numele initiatorilor puternicului demers de contestare a lui Dragnea. Sunt trei vicepresedinti PSD – Grabriela Firea, Adrian {utuianu si Paul Stanescu, care este si prim vicepremier.
Scrisoarea incepe cu o declaratie privind starea PSD, in care se arata ca dupa un 1 an si 9 luni de guvernare partidul scade dramatic in sondaje, ajungand la "o optiune de vot cuprinsa între 25%-30%, cu mult sub scorul obtinut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%), iar presedintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu numai 7% pana la maxim 12% din preferintele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani".
Altfel spus, Dragnea este un dezastru pentru PSD si trage partidul in jos, asa cum spune scrisoarea, "pe fondul unei slabe opozitii politice, în contextul unor miscari sociale de contestare, tot mai consistente si mai radicale, al cresterii gradului de polarizare a societatii românesti (pro si contra PSD)".
Iar cauzele pentru care PSD este în aceasta situatie sunt, în opinia celor care au semnat scrisoarea, legate de modul in care este condus PSD de Liviu Dragnea:
1. Partidul Social Democrat si guvernul sau sunt parte a unor conflicte interne, care au rabufnit si vor continua sa se accentueze. Modul în care au fost desemnati cei trei candidati la functia de Prim-Ministru si membrii Guvernului, fara niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performanta, a adâncit conflictele latente din partid si a generat neîncredere în rândul alegatorilor. Motiunea de cenzura împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai putin de trei guverne în 19 luni, schimbarile neexplicate ale unor ministri, sunt element percepute în mod negativ de electoratul PSD. Congresul din luna martie 2018 nu a generat o îmbunatatire a functionarii partidului, cu implicatii asupra imaginii si perceptiei publice în rândul electoratului propriu, dar si al societatii în ansamblu.
2. PSD se afla într-un razboi permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importanta a societatii românesti: Presedintele României, partidele politice din opozitie, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civila etc.
3. Agenda publica a fost acaparata de teme precum Coruptia, schimbarile din Justitie, „Statul Paralel”, de protocoalele de colaborare cu SRI, care au acoperit, în planul dezbaterii publice, rezultatele governarii în domeniile economic si social. La aceasta se adauga o strategie de comunicare publica deficitara a partidului, care doar a reactionat defensiv si ineficient la atacurile venite din toate partile, în loc sa fie pro activ si sa impugna temele de discutie.
4. Toate luarile legitime de pozitie pe tema „Statului Paralel”, a abuzurilor comise în justitie, în baza protocoalelor ilegale dintre SRI si diverse institutii, au fost contracarate cu ideea ca PSD actioneaza din interes propriu, în beneficiul unor lideri sau acoliti ai acestora.
De asemenea, initiativele PSD în zona reformarii Justitiei, justificate din perspectiva democratizarii societatii românesti, a respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale, au fost atacate de opozitia parlamentara si o parte a societatii civile, ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, domnul Liviu Dragnea.
Prin urmare, se poate afirma, fara rezerve, ca liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridica, un obstacol în adoptarea acestor reglementari.
5. Manifestarile împotriva guvernului si a PSD, în special cele din iarna anului 2017 si cele recente, din august 2018, au contribuit la polarizarea societatii românesti si la dezvoltarea unei atitudini agresive împotriva PSD, din partea unor segmente ale societatii. Actiunile de protest anuntate pentru lunile septembrie si octombrie 2018 vor adânci criza de neîncredere în partid. În acest context, adoptarea prin ordonanta de urgenta a unor masuri de amnistie si gratiere este de natura sa genereze proteste de amploare care se vor solda, cel mai probabil, cu caderea guvernului Dancila si cu pierderea governarii de catre PSD.
6. Promovarea în Guvern, Ministere, Agentii, alte institutii publice a unor persoane cu evidente carente profesionale, incapabile sa comunice corect, argumentat, pe temele governarii.
7. Instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul perceptiei ca sunt atacate institutiile statului de drept si Justitia. PSD nu a fost capabil sa explice convingator, în plan extern, motivatiile reale si legitime ale demersurilor sale privind reforma în Justitie si încetarea încalcarilor grosolane ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor de catre „Statul paralel”.
8. Situatia juridica vulnerabila a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majora a partidului, elementul principal de atac al opozitiei si a unei parti a societatii civile, o perpetua sursa de neîncredere în plan intern si extern, motivul pentru care se pune la îndoiala corectitudinea oricarui demers initiat de PSD de în directia reformarii Justitiei.
9. Conducerea discretionara a partidului, transformarea structurilor de conducere (Biroul Permanent National, Comitetul Executiv) în foruri care valideaza deciziile luate într-un format restrâns, desfiintarea de facto a Consiliului National si a Departamentelor partidului, lipsa dezbaterii interne în structurile politice si parlamentare.
rn
Criza in care se afla PSD si Romania
se rezolva prin inlaturarea lui Dragnea
rn
Solutia data de semnatarii scrisorii, "in fata situatiei de criza, pentru a evita izolarea internationala a tarii si pierderea încrederii în PSD", este in primul rand "demisia imediata a domnului Liviu Nicolae Dragnea din functia de presedinte al Partidului si din functia de Presedinte al Camerei Deputatilor".
Interimatului conducerii PSD ar urma sa fie asigurat de catre Viorica Dancila, presedinte executiv, pâna la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.
Mentinerea coalitiei PSD-ALDE este considerata importanta, precum si negocierea sustinerii parlamentare a Guvernului de catre UDMR, minoritati nationale, parlamentari independenti.
rn
PSD trebuie sa treaca de la obiectivele
lui Dragnea la obiective pentru cetateni
rn
Contestatarii lui Dragnea propun ca agenda publica a Guvernului sa fie centrata pe investitii publice, sprijinirea mediului de afaceri în vederea mentinerii ritmului de crestere economica; sustinerea marilor proiecte de infrastructurea critica (termoficare, alimentare cu apa etc); impulsionarea initierii si derularii proiectelor privind infrastructura de mobilitate (autostrazi, drumuri expres, centuri ocolitoare etc) de catre administratia centrala si locala; sustinerea neconditionata a adoptarii si aplicarii noii legi a Pensiilor; elaborarea unui plan coerent de eficientizare a sistemului de ajutoare sociale, menite sa-i ajute pe cei aflati cu adevarat în nevoie; pregatirea corespunzatoare a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene; cresterea coeziunii grupurilor parlamentare si adoptarea initiativelor legislative ale PSD etc.
rn
Liderii PSD sunt chemati sa salveze partidul
rn
"Stimati colegi, demersul nostru este unul onest, care nu urmareste interese personale, ci salvarea Partidului Social Democrat într-un moment dificil. Facem apel la toti membrii Comitetului Executiv National, parlamentari, presedinti de Consilii Judetene, primari, consilieri judeteni si locali, membrii si simpatizanti ai partidului, sa sprijine demersul nostru. Este important sa ramânem uniti si solidari, sa continuam guvernarea, dar sa avem si viitor. PSD trebuie sa ramâna cea mai importanta forta politica a tarii, un partid de stânga modern si progresist, cu vocatie europeana", se arata in finalul scrisorii.