Presedintele PSD a fost condamnat in iunie la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare pentru ca si-a exercitat autoritatea, puterea si influenta în scopuri nelegale
rn
Instanta suprema a stabilit pe 8 octombrie data primului termen al apelului în dosarul angajarilor fictive de la Protecta Copilului Teleorman, în care presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat in iunie la 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare.
Magistratii de la “nalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat saptamâna trecuta motivarea sentintei din iunie, in care se arata ca Liviu Dragnea "a adoptat o conduita nelegala, antisociala si imorala, în dezacord cu rangul demnitatii publice detinute" si a determinat-o pe directoarea DGASPC Teleorman sa plateasca salarii din bugetul institutiei pentru doi membri PSD care erau angajati la Protectia Copilului doar scriptic, fara sa presteze o munca.
Magistratii sustin ca gradul de pericol social al faptelor este evidentiat de "modul în care functionari din cadrul institutiilor publice, încalcându-si obligatiile de serviciu, accepta sa savârseasca fapte de natura penala sub diferite pretexte, lasându-se influentati si intimidati de modul în care un presedinte de Consiliu Judetean întelege sa-si exercite autoritatea, puterea si influenta în scopuri nelegale", se mai arata în motivarea la decizia de condamnare la 3 ani si 6 luni de închisoare pentru Liviu Dragnea, care era presedinte al Consiliului Judetean Teleorman la data faptelor.
Magistratii mai spun, referitor la activitatea desfasurata de Liviu Dragnea la Consiliul Judetean Teleorman, ca felul în care acesta a actionat în "relatia institutionala" cu fosta sefa a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, Floarea Alesu, este "expresia elocventa a modului în care puterea, influenta si autoritatea conferite de functiile detinute, sunt folosite, în mod intentionat, în actiuni cu un scop eminamente nelegal".
rn
Dragnea a vrut sa se scoata
aruncand vina pe prefect
si pe primarul din Alexandria
rn
Din motivarea condamnarii reiese si cum Dragnea a incercat sa se scoata, aruncand vina pe prefectul din Teleorman si pe primarul din Alexandria.
"Desi apararea inculpatului Dragnea Nicolae Liviu a încercat sa acrediteze ideea ca cele doua angajate ar fi fost protejatele altor persoane – ale prefectului, ale primarului din Alexandria – dupa cum au afirmat unii martori audiati în faza de cercetare judecatoreasca, nu se explica de ce inculpata Alesu Floarea, directorul general al D.G.A.S.P.C Teleorman si în subordinea careia se aflau cele doua angajate, a ales sa se adreseze presedintelui Consiliului Judetean (Liviu Dragnea – n.r.) si sa nu ceara explicatii acelor persoane despre care se sustine ca le-ar fi protejat pe cele doua, iar Stoica Anisa Niculina l-a indicat pe inculpatul Dragnea Nicolae Liviu ca fiind cel care a rezolvat situatia angajarii sale", arata Înalta Curte de Casatie si Justitie.
rn
Antecedentele penale ale
lui Dragnea ii atarna ca o piatra
de moara de cariera politica
rn
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, are antecedente penale care atarna greu pentru cariera lui pollitica. “n primavara lui 2016 a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare în dosarul Referendumului din 2012, fiind inculpat pentru folosirea influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere într-un partid, în scopul obtinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.
Anchetatorii au sustinut atunci ca Dragnea a fost ajutat în fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi în judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea în urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.
Procurorii cerusera magistratilor Înaltei Curti de Casatie si Justitie pedeapsa cu executare pentru presedintele PSD, pedeapsa minima solicitata fiind între trei si cinci ani de închisoare. Dragnea a declarat în ultimul cuvânt în fata instantei în procesul Referendumului ca se considera nevinovat si a solicitat achitarea.