Gradina Botanica din Jibou a fost fondata în anul 1968 de catre profesorul Vasile Fati, în cadrul liceului din localitate. Dupa doar doi ani, în anul 1970, devine unitate independenta, fidela aceleiasi nobile misiuni pentru care a fost creata, de a fi baza didactica pentru învatamântul biologic si institutie de educatie pentru publicul vizitator în spiritul dragostei si respectului fata de natura.
rn
Gradina este organizata pe sectoare, fiecare sector grupeaza plantele dintr-un anumit punct de vedere, un complex de sere colectionare, de microproductie si cercetare, un complex acvaristic, un parc zoo si voliere de pasari, gradina japoneza si un rozarium.
rn
Istoria Gradinii Botanice din Jibou începe în 1959, cu noua ani înainte de înfiintarea sa, când la Catedra de Biologie a Liceului din Jibou a venit profesorul Vasile Fati.
În perioada respectiva liceul functiona cu cantina si internat si îsi avea sediul în castelul medieval, fosta resedinta nobiliara a familiei Wesselenyi. Noul profesor de biologie venea de la scoala generala din Somes Odorhei, unde avusese de asemenea initiative laudabile creâd materialului didactic necesar sustinerii lectiilor de biologie. Astfel la fosta sa scoala înfiintase un laborator, un colt viu cu animale mici, o sera cu caracter didactic, un teren experimental si o prisaca cu albine.
Înzestrat cu o deosebita putere de munca si cu o tenacitate de admirat, noul profesor al liceului intuieste potentialul remarcabil pe care îl detine terenul din jurul liceului si vechiul parc de agrement, cu diversitatea speciilor ce se gaseau plantate aici. Acest parc trebuia valorificat. Evident ca cea mai buna idee era de a fi înfiintata o gradina botanica. Aceasta idee odata aparuta trebuia si pusa în aplicare. Abia de aici începeau adevaratele greutati. Exista si o prima problema, terenul viitoarei gradini botanice. Liceul nu avea în acea perioada în administrare decât 5 ha de teren, pe care se gaseau cladirile, curtea liceului cu câteva terenuri pentru joaca elevilor, restul parcului era cuprins în patrimoniul silvic.
rn
O prima masura care a dus la punerea bazei Gradinii Botanice a fost hotarârea Ministerului Silviculturii de a fi scoasa din amenajarea silvica si predata spre folosinta Gradinii Botanice o suprafata de teren de 7 ha.
Peste câtiva ani, în 1975 printr-o hotarâre a Primariei locale se mai predau Gradinii Botanice înca 6 ha de teren din rezerva de stat. În anul 1978, pe un teren alaturat Gradinii Botanice numit „Valea Viilor” a fost barata valea cu acelasi nume si a început amenajarea unui lac de acumulare. Apa lacului era necesara udarii plantelor din Gradina Botanica.
Concomitent cu activitatea neobosita sustinuta de prof. Vasile Fati, în înfiintarea Gradinii Botanice un rol hotarâtor l-a avut studiul amplu efectuat între 1959-1968, asupra conditiilor pedo-climatice si floristice ale zonei, studiu efectuat sub îndrumarea si consultarea unor remarcabili botanisti ai României, ca prof. Dr. Alexandru Borza, întemeietorul Gradinii Botanice a Universitatii din Cluj, prof. dr. Ion T. Tarnasfschi, directorul Gradinii Botanice a Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Emilian Topa, prof. dr. Eugen Ghisa, prof. dr. Onoriu Ratiu, dr. Felician Micle si dr. Ioan Gherghely.
Pe baza recomandarilor si referatelor întocmite, profesorul Vasile Fati elaboreaza memoriul de înfiintare a Gradinii Botanice. Memoriul a fost aprobat de Ministerul Învatamântului cu nr. 128805 din 1968. Astfel a luat nastere cea mai noua gradina botanica din tara. Primul director a fost prof. Vasile Fati, profesor de stiinte naturale al Liceului din Jibou.
Gradina botanica din Jibou dispune de un bogat fond dendrologic de plante exotice. Plantatia de baza a sectorului dendrologic dateaza din anul 1981 si contine numeroase si valoroase specii exotice lemnoase. Serele botanice adapostesc colectii variate si valoroase de plante tropicale, subtropicale si mediteraneene, plantele fiind grupate sistematic sau ecologic.
Gradina mai dispune de un pavilion înalt pentru colectia de palmieri si de un acvariu pentru colectii de plante tropicale, de un sector de plante utile, de un imens sector de plante ornamentale, de ierbar si piese de muzeu.
Anual Gradina Botanica publica un catalog de seminte (Index Seminum). Acesta este distribuit la peste 450 de gradini botanice din întreaga lume si la diferite institute de cercetari botanice. Desigur, numarul de taxoni existent în colectii este mai mare ca cel prezentat în catalog.