Pretul lemnului de foc pentru populatie s-a scumpit cu 10 la suta in ultimul an, de la 154 lei pe metrul cub, fara TVA, in 2017, la 170 lei pe metrul cub, fara TVA, in 2018, potrivit Romsilva, care a calculat un pret mediu al lemnului de foc din padurile Romsilva, pe toate speciile si sub toate formele de exploatare, fie ca lemnul e taiat in padure, in depozit sau sub alte forme.
rn
La om in curte, lemnul de foc ajunge insa la circa 250 de lei pe metrul cub. Pentru a trece iarna, o gospodarie are nevoie de lemn de foc de cel putin 1.500 de lei, echivalentul a sase metri cubi de lemn, potrivit calculelor facute de Ziarul Financiar.
„Mentionam ca, in principal din cauza dispersiei resursei, costurile de exploatare au crescut, ceea ce a dus la cresterea pretului lemnului de foc”, spun reprezentantii Romsilva. Acestia estimeaza ca Romsilva va livra anul acesta direct populatiei aproximativ 1,4 milioane de metri cubi, in crestere fata de anul trecut, cand volumul a fost de 1,04 milioane metri cubi.
in ultimii doi ani, Romania s-a confruntat cu o criza a lemnului de foc, in contextul in care s-au redus taierile ilegale, deci a fost mai putin lemn pe piata, dar si pentru ca industria prelucratoare a inceput sa foloseasca lemn de foc in productie, oferind preturi mai mari decat poate oferi populatia, potrivit datelor din piata.
Aproape jumatate (47 la suta) din totatul gospodariilor din Romania utilizeaza lemnul de foc ca mijloc de incalzire, conform datelor ultimului recensamant national, acesta reprezentand principala sursa de incalzire a gospodariei la nivelul tarii.