Potrivit Institutului National de Statistica (INS), costul orar cu forta de munca, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut in al doilea trimestru al acestui an cu 15,6%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in sanatate si asistenta sociala. Asta dupa ce in primul trimestru, costul orar cu forta de munca a crescut cu 12,72%, comparativ cu aceeasi perioada din 2017.

rn

in al doilea trimestru al acestui an, in sectorul bugetar, fata de aceeasi perioada a anului trecut, s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in sanatate si asistenta sociala cu 33,15%, in invatamant cu 21,76% si in administratie publica cu 19,51%.
„Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca s-au regasit in informatii si comunicatii (19,11%), in tranzactii imobiliare (18,32%) si in constructii (17,98%)”, se arata in comunicatul INS.
Sectoarele economice cu cele mai mici cresteri au fost industria extractiva (6,32%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (10,49%), activitati de spectacole, culturale si recreative (10,52%) si industria prelucratoare (10,53%).