Pe langa aberatiile din manualele unice de Geografie si Istorie tiparite de Editura Didactica si Pedagogica, a Ministerului Educatiei, iata ca si ora de Biologie se anunta cu o “lovitura” la ficat.
rn
Denuntul incompetentei Guvernului este continuat de hotnews.ro cu prezentarea manualului de Biologie pentru clasa a VI-a, din care, printre altele, copiii vor afla, de exemplu, ca ficatul se afla in stanga si ca lungimea vaselor de sange din corpul unui adult variaza cu cateva zeci de mii de kilometri, de la pagina la pagina.
“Vasele de sange insumeaza peste 160.000 de kilometri”, invata copiii, la pagina 10, in cadrul rubricii “stiati ca…?” Informatia este contrazisa dupa sapte pagini: “Totalitatea vaselor de sange din corpul unui adult are o lungime de 96 000 km”.
Inima si ficatul sunt puse gresit, in fotografia care prezinta organele omului, la pagina 19. Concret, imaginea este pusa in oglinda, iar organele plasate pe partea gresita.
Din noianul de perle mai amintim ca “Parazitul ia substantele hranitoare gata preparate de gazda fara sa o mai supuna proceselor de digestie”. Pe langa acordul facut gresit (corect este “Parazitul ia substantele hranitoare gata preparate de gazda, fara sa le mai supuna proceselor de digestie”), nici informatia nu este exacta, spun profesorii. De exemplu, capusele digera sangele pe care il sug de la gazde. (Pagina 34)
Dam si de o ilustratie gresita, din care elevii invata ca plamanii au cate un lob “interior”, in loc de “inferior”, cum este corect. Greseala apare de doua ori, la pagina 47.
Elevii de clasa a VI-a sunt intrebati in manual si “Cine si cum se produce urina?” (Pagina 78).
“Tubul digestiv incepe cu cavitatea bucala si se incheie cu orificul anal”, mai spune manualul buclucas.
si manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, de la Editura Didactica si Pedagogica, este plin de greseli, Ministerul Educatiei solicitand retiparirea acestuia, pe cheltuiala editurii. Asta in timp ce erorile descoperite in cel de Istorie raman la locul lor, urmand ca volumului sa-i fie, cel mult, atasata o erata. Ministerul Educatiei a anuntat deocamdata ca pentru manualul de Biologie se cauta "vinovatii".
rn
Profesoara Gabriela Olar, de la CNS Zalau,
explica pericolul manualelor gresite
rn
Profesoara Gabriela Carmen Olar, de la Colegiul National Silvania Zalau, explica de ce astfel de greseli in manuale sunt foarte grave si cum pun in pericol invatamantul.
“Nu este normal ca in manualele nationale, mai ales ca acum este doar unul de disciplina, sa existe greseli stiintifice si de exprimare. Daca manualele sunt gresite, un profesor va fi nevoit sa faca si el concesii cand evalueaza elevul. “n acest fel, dispare rigurozitatea stiintifica pe care o pretindem elevilor. Consider ca cei care au evaluat manualele sunt adevaratii vinovati de situatia creata. Ei nu trebuiau sa avizeze aceste manuale. Cu riscul ca incepeam scoala fara ele. Este o rusine nationala sa nu fim in stare sa editam pentru copiii nostri manuale fara greseli. Nu avem nici o scuza”, spune profesoara de fizica Gabriela Carmen Olar.