Trei magistrati salajeni se regasesc printre cei peste 200 de magistrati care au semnat scrisoarea adresata ministrului Justitiei, Tudorel Toader. “n scrisoare se manifesta ingrijorare pentru intentiile lui Toader fata de procurorul general, Augustin Lazar, iar magistratii semnatari isi exprima explicit sprijinul pentru acesta din urma.Cei trei magistrati salajeni semnatari ai scrisorii sunt Brindea Dan Eugen – procuror Parchet Tribunal Salaj; Crin Bologa prim-procuror Parchet Tribunal Salaj, seful procurorilor din Salaj; Trenca Ionela Violeta – procuror Parchet Judecatoria Zalau. Cei 200 de magistrati îsi exprima îngrijorarea fata anuntul privind evaluarea procurorului general, Augustin Lazar, si arata ca afirmatiile lui Toader despre justitie pot aduce prejudicii sistemului de justitie.

rn

Ingrijorare fata de posibila inlaturare a procurorului general dupa modelul aplicat in cazul sefei DNA, Laura Kovesi

rn

"Domnule Ministru, subsemnatii, procurori si judecatori, cu respectarea principiului separatiei puterilor în stat si a obligatiei de rezerva ce incumba magistratilor, am luat act, cu îngrijorare, de afirmatiile dumneavoastra privitoare la activitatea magistratilor si la îndepartarea Ministerului Public de la rolul sau constitutional, precum si de anuntul recent cu privire la declansarea inopinata a procedurii de evaluare a Procurorului General al PICCJ (n.r. – Parchetul de pe langa “nalta Curte de Casatie si Justitie).
Pe aceasta cale, procurorii semnatari ai prezentei scrisori îsi exprima sustinerea fata de Procurorul General al PICCJ, domnul Augustin Lazar, precum si fata de pozitia Sectiei pentru procurori din cadrul CSM, raportat la deserviciile pe care afirmatii neinspirate cu privire la activitatea întregului Minister Public le pot aduce sistemului de justitie, în ansamblul sau, se arata în scrisoarea transmisa de magistrati ministrului Tudorel Toader.

rn

Atentie la dezechilibriarea balantei justitiei pe criterii politice

rn

Judecatorii si procurorii semnatari subliniaza ca afirmatiile privitoare la sistemul judiciar, emise de Ministrul Justitiei, pot aduce prejudicii societatii în general, atât pe plan intern, cât si la nivel international.
"Consideram ca, în contextul desfasurarii unor anchete penale importante si cu puternic impact social, pozitia actorilor oficiali trebuie sa fie una echilibrata si responsabila.
În ciuda presiunilor constante, exercitate în ultimul an de mass-media si de reprezentanti ai formatiunilor politice, reafirmam angajamentul de a ne exercita functia în conditiile legii si speram într-un climat socio-politic care sa permita atingerea scopului actului de justitie: aflarea adevarului si protejarea drepturilor cetatenilor", mai spune scrisoarea.

rn

Ministrul Tudorel Toader este invitat sa nu mai faca
chiar totul dupa cum il duce capul de unul singur

rn

Magistratii îl invita pe Tudorel Toader la dialog, pentru a gasi cele mai bune solutii pentru un sistem judiciar în slujba cetatenilor.
"Reamintim ca respectam pe deplin libertatea dumneavoastra de exprimare, concretizata în opiniile exprimate în declaratiile de presa si în postarile pe contul de Facebook, însa acestea au neajunsul de a fi unilaterale, astfel ca nu reprezinta un dialog constructiv cu sistemul judiciar", mai spun magistratii.
Scrisoarea este rezultatul unui efort comun, la care s-au alaturat colegi din toata tara. Unul dintre semnatari este si procurorul Andrei Bodean, candidat la sefia DNA.

rn

Guvernul vrea capul sefului
Parchetului General, dupa
ce acesta a preluat ancheta
violentelor din 10 august

rn

La doar cateva zile dupa ce dosarul violentelor din 10 august a ajuns la Parchetul General, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat pe Facebook ca declanseaza procedura legala pentru evaluarea activitatii desfasurate de catre procurorul general, Augustin Lazar, si ca rezultatele evaluarii, însotite de eventuale propuneri, vor fi facute publice în termen de cel mult 30 de zile.
Precizarile ministrului vin in contextul in care a fost adus in atentia opiniei publice protocolul încheiat în 2016 între SRI si Parchetul General, protocol despre care seful SRI, Eduard Hellvig, spune ca a fost incheiat in deplina legalitate.
De altfel, Tudorel Toader a anuntat recent, în privinta unei evaluari a procurorului general, Augustin Lazar, ca pentru fiecare vine o vreme a evaluarii.
Fostul premier Dacian Ciolos a declarat ca ministrul Tudorel Toader, dupa ce a anuntat evaluarea lui Augustin Lazar, încearca sa puna presiune pe dosarul violentelor la care au fost supusi cetatenii care au protestat în 10 august si sa decapiteze conducerea Parchetului General.
”Sub pretextul evaluarii procurorului general al României, care e responsabilitatea în primul rând a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Tudorel Toader încearca sa puna presiune pe dosarul violentelor la care au fost supusi cetatenii care au protestat în 10 august si sa decapiteze conducerea Parchetului General. Nu este nicio surpriza comportamentul ministrului Toader. A procedat în aceeasi maniera si când a dorit demiterea conducerii DNA”, a scris pe Facebook Dacian Ciolos.
Si presedintele USR, Dan Barna, a declarat fata de demersurile anuntate de ministrul Toader ca adevaratul motiv pentru care ministrul Justitiei vrea înlocuirea procurorului general, Augustin Lazar, este acela de a ascunde realitatea mitingului din 10 august, dupa ce dosarul a ajuns la Parchetul General.
„Tudorel Toader îsi continua misiunea primita de la Liviu Dragnea de a decapita justitia din România, dupa ce a fost înlocuit procurorul de la DIICOT, dupa ce a fost demisa doamna Kovesi, a mai ramas Augustin Lazar (…)”, a afirmat liderul USR.

rn