Peste 350.000 de porci ucisi si sute de oameni ramasi fara loc de munca din cauza pestei porcine africane
rn
Cele mai recente statistici, anuntate miercuri, 22 august, de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), aratau ca pesta porcina africana evolueaza în Romania in doua zone geografice, fiind confirmate în prezent peste 700 de focare, situate în prste 150 de localitati din 10 judete.
rn
„În zona de nord-vest a României, boala evolueaza în 3 judete, Satu-Mare, Salaj si Bihor, prezenta virusului fiind confirmata în 14 localitati. Au fost ucisi 1.382 de porci domestici si au fost afectati 14 porci mistreti. În zona de sud-est, boala a fost confirmata în 142 de localitati, din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi si Ilfov. Au fost ucisi 46.286 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar în 8 exploatatii comerciale de mare capacitate, pâna la data de 22 august 2018, au fost ucisi 70.036 de porci”, a mentionat ANSVSA.
Lovitura de teatrtu a venit sambata, cand s-a anuntat ca pesta porcina africana a fost confirmata la cea mai mare ferma de porci din România si a doua ca marime din Europa, complexul din localitatea Gropeni, judetul Braila, care adaposteste aproape 140.000 de porci. Toate animalele din ferma vor fi eutanasiate, iar operatiunea va începe azi, luni 27 august, fiind necesare pregatiri din cauza numarului foarte mare de animale care vor fi sacrificate.
Carniprod, Tulcea, a deschis lista neagra cu 45.000 de porci ucisi si 150 de locuri de munca desfiintate. Confirmarile de focare din judetul Braila – Tichilesti si Gropeni – vor adauga 200.000 la numarul de porci ucisi si 600 de posturi la numarul locurilor de munca desfiintate. Astfel ca numarul eutanasierilor va trece de 350.000
Din cauza pestei porcine, pierderile economice sunt uriase, sute de oameni au ramas fara loc de munca iar societatile care aveau contracte cu crescatorii de porci sunt amenintate de faliment.
Situatia evolutiei focarelor de PPA in Regiunea de Nord-Vest: Judetul Satu-Mare – 7 focare în gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti; Judetul Bihor – 28 de focare în gospodariile populatiei si un caz la mistret; Judetul Salaj – 3 cazuri la mistreti.
Regiunea de sud-est este mult mai grav afectata: Judetul Tulcea – 514 focare, din care 508 focare în gospodariile populatiei, un focar într-o exploatatie comerciala de tip A, 4 focare în exploatatii comerciale industriale, un focar într-un abator apartinând unei exploatatii comerciale si 17 cazuri la mistreti; Judetul Braila – 29 de focare în gopodariile populatiei si 2 în exploatatii comerciale; Judetul Constanta – 53 de focare în gospodariile populatiei; Judetul Ialomita – 89 de focare în gospodariile populatiei si un caz la mistret; Judetul Galati – 2 focare în gospodariile populatiei; Judetul Ilfov – un focar într-o anexa a unei stâne; Judetul Calarasi – 2 focare în gospodariile populatiei.