În urma cu 7 ani functionau peste 400 de fabrici de lapte, acum sunt functionale maxim 70 de unitati de procesare
rn
Europarlamentarul salajean, Daniel Buda, a postat pe pagina sa de socializare, un articol prin care acuza extrem de dur coalitia de la guvernare deoarece se încearca sau se doreste falimentarea producatorilor autohtoni de produse lactate.
„Daca nu am jigni câinii, ar trebui sa spunem ca România are „brânza buna în burduf de câine”. Asa însa, trebuie sa spunem ca „brânza din România este topita de incompetenta actualilor guvernanti”, incapabili sa protejeze nu doar interesele fermierilor români, dar si stomacul fiecarui consumator din România(…). Pe temem mediu si lung, consumul de produse de o calitate îndoielnica va aduce câstiguri substantiale pentru unii, dar efectele vor fi dezastruoase pentru noi toti. O populatie bolnava incapabila sa genereze progres, un sistem medical sufocat de un numar de pacienti tot mai mare de la un an la altul. Faceti un exercitiu de imaginatie si veti vedea câti dintre prieteni, cunoscuti, amici din jurul vostru „au cazut” de tineri, rapusi ba de una, ba de alta! si pentru cei mai putin informati, dar de buna credinta, trebuie sa stiti ca inclusiv Comisia Europeana a alocat fonduri consistente pentru a combate acest fenomen al dualitatii calitative si uneori îndoielnice din zona alimentara!
Un lucru este cert! Coalitia PSD-ALDE falimenteaza fermierii si producatorii autohtoni de brânza, prin încurajarea importurilor de o calitate îndoielnica!
Industria de prelucrare a laptelui din România se confrunta cu o criza fara precedent. Daca în urma cu 7 ani functionau peste 400 de fabrici de lapte, numarul lor s-a diminuat la aproximativ 70 de unitati de procesare în 2016. Reprezentantii Asociatiei Patronale Române din Industria Laptelui atrag atentia asupra importurilor masive de brânza importata de România. Situatia este deosebit de îngrijoratoare, fabricile de lapte românesti fiind nevoite sa-si restrânga activitatea ca urmare a importurilor necontrolate de lapte care se comercializeaza la un pret mai redus decât cel autohton, dar si a costurilor mari de productie, a lipsei pietelor de desfacere.
În timp ce fermierii stau cu brânza pe stoc, Guvernul PSD-ALDE încurajeaza importurile de brânza de joasa calitate, majoritatea fiind falsificata.
Guvernul PSD-ALDE se preocupa mai mult de cresterea economica din tarile terte decât din tara pe care o guverneaza. În loc sa sprijine consumul de produse autohtone si sa îi sustina pe fermierii care lucreaza „25 din 24 de ore” pentru a ne asigura o hrana de calitate, prefera sa încurajeze valurile de brânza importata care nici macar nu a vazut laptele. Doar anul trecut, România a ajuns sa importe peste 70.000 de tone de brânza, adica 3.000 de camioane a câte 23 tone fiecare. Având în vedere ca fermierii îsi gasesc cu greu un loc pe piata, aceasta cantitate de brânza importata putea sa provina din fermele si fabricile românesti.
În acest sens, am solicitat Comisiei Europene, printr-o întrebare cu solicitare de raspuns scris, sa îmi transmita care sunt recomandarile pentru autoritatile române în vederea sprijinirii producatorilor autohtoni de brânzeturi si încurajarii consumului de produse locale”, a mai precizat europarlamentarul Buda.