Proiectul a debutat în Hida, în urma cu 5 ani, la badea Florea a lu Juvri
rn
Locuitorii satelor salajene sumal, Valcau de Jos, Cheud si Plesca, au parte, în perioada 23- 25 august, de un spectacol de cultura cu totul inedit, mai precis de „cultura-n sura”. Este vorba de o piesa de teatru, „Doctor fara voie”, pusa în scena în gospodariile unor cetateni din aceste sate si la care sunt asteptati cât mai multi participanti, intrarea fiind libera.
rn
Ceea ce a început în urma cu 5 ani ca o initiativa inedita si usor exotica a devenit acum un act de normalitate în câteva sate din Transilvania: o trupa de teatru îsi amenajeaza decorul si luminile în curtile satenilor si joaca gratuit un spectacol pentru toti membrii comunitatii.
rn
Editia a VI-a a proiectului „Cultura-n sura” readuce teatrul în localitatea sumal, din comuna Marca, joi 23 august, de la ora 21:00, la Nutu lui Oltean, cu spectacolul „Doctor fara voie”, în regia lui Victor Olahut. Aceasta piesa de teatru va fi jucata vineri, 24 august, de la ora 21:00, în satul Valcau de Jos, la Viorelu Sfatului si sâmbata, 25 august, de la 21.00, în curtea scolii din Plesca.
rn
„Va invitam sa urmariti o comedie alerta de moravuri si naravuri, un text clasic al carui subiect este valabil si astazi: impostura. În ce masura haina îl face pe om sau, în cazul nostru, halatul pe medic?“, transmit organizatorii.
rn
Spectacolul „Doctor fara voie”, de Moliere, în regia lui Victor Olahut, a fost premiat la Festivalul International de Teatru “Atelier” de la Baia Mare cu distinctia „Cel mai bun spectacol într-un spatiu neconventional”.
rn
Din distributie fac parte Marin Grigore, Ioana Rufu, Marius Costache, Iulian Glita, Bogdan Costea, Lavinia Cosma, Florentina Nastase / Rodica Pasca. Intrarea este libera.
rn
De precizat faptul ca sâmbata, 25 august, în satul Cheud, de la ora 13:00, va avea loc evenimentul Ziua Veseliei, în curte la Rodica Birta, unde responsabili cu buna dispozitie vor fi doi clovni simpatici, Prodan Dan si Alexandru Costache.
rn
Trebuie precizat faptul ca prima editie a acestui proiect cultural a demarat pe data de 29 iunie 2013, când a avut loc primul spectacol de teatru într-o sura din judetul Salaj – la badea Florea a lu Juvri din comuna Hida. Au participat atunci mai bine de 300 de spectatori. Conform organizatorilor, „editia-pilot s-a desfasurat sub cele mai bune auspicii: o comuna aflata în plina dezvoltare, cu oameni dornici de a participa la eveniment, un primar, Dumitru Petrus, interesat de initiativele culturale si o gazda minunata ce ne-a primit cu bratele deschise în sânul familiei sale: badea Florea. Dumnealui a fost un minunat deschizator de drumuri pentru noi si un exemplu de generozitate care ne-a ghidat în cautarile noastre. Am revenit la sura din Hida cu mare drag si în editiile urmatoare. Badea Florea ne va ramâne mereu în amintire ca un bun prieten al proiectului.
Ceea ce ne-am propus atunci când am demarat acest îndraznet proiect, a fost sa oferim oamenilor de la sat o experienta culturala la care nu au acces direct în mod obisnuit.
Pe termen scurt oferim un spectacol de teatru, un eveniment în jurul caruia se reuneste comunitatea. Însa pe termen lung, proiectul umple un vid cultural creat în urma multor ani de neglijenta si lipsa de interes la nivel institutional.
Prin Cultura-n sura cream o platforma culturala accesibila tuturor categoriilor sociale, deschidem apetitul pentru teatru si formam o noua generatie de spectatori ce va fi vizibila când copiii de astazi, de la sat, vor fi spectatorii teatrelor de mâine”, mai spun initiatorii acestui proiect.