Ultimele informatii privind evolutia si masurile de control si eradicare a pestei porcine africane (PPA) la nivelul judetului Salaj au fost prezentate marti, 14 august, de catre prefectul judetului Salaj, Florin Florian, în cadrul unei conferinte de presa desfasurata la sediul institutiei. "La nivelul judetului Salaj, astazi, 14 august, ramânem doar în mediul silvatic cu pesta porcina. Avem identificate doua focare. Nu avem suspiciuni în alte zone decât cele infectate", a precizat prefectul Florin Florian. Acesta a subliniat faptul ca în cadrul Comitetul de Combatere a Bolilor (CLCB) au fost luata masura de împuscare a tuturor mistretilor de pe fondurile de vânatoare afectate, o alta decizie importanta fiind aceea de a permite taierea de arbori din fondul forestier din zona infectata, cu respectarea unor conditii stricte de biosecuritate. "Din punct de vedere al masurilor care le-am luat în Comitetul de Combatere a Bolilor – CLCB, doua sunt esentiale, din punctul meu de vedere. Una din masuri care spunem ca este importanta e aceea ca în zona afectata se intentioneaza a se recolta toti mistretii, nu oricum, ci la pânda si dibuire. Gestionarii fondurilor de vânatoare din zona afectata au înteles aceasta masura si nu avem avem o problema cu asta. De asemenea, pentru populatia din judet care se încalzeste cu lemne, am suspendat decizia interzicerii taiatului de lemne din zona infectata, dar pentru ca unul din vectorii importanti de propagare a PPA este omul, am adoptat în CLCB niste masuri asiguratorii, cu ajutorul Directiei Sanitar Veterinare, Directiei Silvice si reprezentantii administratiei locale, respectiv niste centre de dezinfectie, pe unde taietorii de lemne sa treaca în mod organizat, dupa ce ies din padure. Dorinta noastra, a CLCB este aceea de a încerca sa tinem virusul în mediul silvatic. Nu ne dorim ca el sa ajunga în gospodariile populatiei", a afirmat prefectul Florin Florian. Prefectul Florin Florian a adaugat ca porcii mistreti vânati nu sunt destinati consumului, ei fiind incinerati si îngropati, conform normelor sanitar-veterinare în vigoare, administratorii fondurilor de vânatoare fiind despagubiti. În ceea ce priveste masurile de prevenire a raspândirii bolii, cu ajutorul administratiilor locale si al DSVSA au fost diseminate în rândul populatiei o serie de informari si regulamente cu privire la dezinsectie. stop_coloana
Prefectul Florin Florian aduce ultimele informatii despre evolutia pestei porcine in Salaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...