Dupa ce s-a creat panica in randul agricultorilor dupa anuntul ministrului Agriculturii ca trebuie incendiate culturile pentru a impiedica raspandirea pestei porcine, Petre Daea a venit cu clarificari, menite sa domoleasca spiritele."Prin ordin de ministru am decis punctual sa se distruga culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmata pesta porcina africana la porc mistret", a declarat Petre Daea pentru libertatea.ro.

rn

Ministrul a explicat ca mistretii sunt principalii transmitatori de pâna acum ai molimei, contamineaza porumbul necules, prin secretii, mâncare partiala si atingere. Apoi, daca porumbul este cules si transformat în hrana simpla sau în hrana procesata pentru gospodarii ori ferme, cereala devine vector de propagare a bolii.
"Sa va explic, ca sa nu se creeze panica în rândul oamenilor de la tara. Daca avem un focar de pesta porcina confirmata la porc mistret si tot acolo avem si culturi de porumb, unde se observa ca a trecut mistretul se izoleaza cu brazda zona de cultura afectata si urmeaza sa fie distrusa prin ardere", a pecizat ministrul Agriculturii.

rn

In Salaj nu e cazul deocamdata sa fie arse culturi

rn

Directia Agricola Salaj spune ca la noi in judet inct nu sunt cazuri in care sa fie nevoie de incendierea culturilor. Au fost identificate doua focare, fiind identificati doi mistreti contaminati, insa au fost gasiti in albia raurilor.
"Acest ordin este cu caracter intern, în care spune foarte clar acolo daca vreodata se întâmpla, la ora actuala nu exista, dar daca se întâmpla ca un mistret sa ajunga într-o cultura, indiferent ce cultura este, si moare în cultura respectiva, el, când moare, culca, spre exemplu, un porumb, doi, trei porumbi. Poate vine un daunator în timpul noptii si-l ataca, si lasa niste urme din el acolo, toate acele plante care sunt culcate, în locul respectiv, unde a murit porcul, acelea se neutralizeaza, zona respectiva", a explicat ministrul Daea in ce conditii o cultura este periclitata.
ANSVSA a anuntat existenta a 547 de focare de pesta porcina, in 98 de localitati din judetele Salaj, Tulcea, Costanta, Braila, Galati, Ialomita, Bihor si Satu Mare.

rn

Oamenii vor fi despagubiti pentru cultura incendiata

rn

Ministrul Agriculturii a explicat pericolele reprezentate de culturile afectate.
"Când omul vede ca are porumbul culcat de mistret, el îl culege si-l duce în ograda, ca sa nu-l piarda. Dar acest porumb reprezinta un vector de propagare, deoarece mistretul bolnav îl contamineaza prin bale si excremente. De aceea, am dat acest ordin ca cei care se ocupa cu prevenirea si combaterea sa le explice oamenilor sa lase porumbul acolo, ca o sa fie despagubiti. Oamenii nu o sa piarda nimic. Vor fi despagubiti si pentru porumb. Este foarte important ca toata lumea sa respecte toate aceste masuri, pentru ca aceasta boala la porci este grava si numai asa putem sa o combatem", a mai spus ministrul agriculturii.
Conform ordinului dat de minister, în zonele afectate de boala, suprafetele vor fi verificate inainte de recoltare. De asemenea, este interzisa recoltarea plantelor sau transportul acestora in alte zone, iar dezinfectarea masinilor agricole, a combinelor, tractoarelor sau echipamentelor este obligatorie, scrie agrointel.ro.