Simleuanul Sebastian Padurean, veterinar priceput si mare iubitor al celui mai bun prieten al omului, s-a afirmat in ultimii ani ca performer in cresterea cainilor de rasa. Canisa lui, “Porolissum Legend”, numara acum 20 de blanosi – unii campioni, unii in devenire -, toti câini frumosi, sociabili, rezistenti, echilibrati, grijulii, caini de familie, buni pentru paza, gardieni desavarsiti cand vine vorba de protectie. Sunt din rasele Ciobanesc Caucazian si Ciobanesc de Asia Centrala.  “Sunt prezent permanent la concursuri cu prietenii mei giganti. Avem multi caini care sunt campioni la frumusete pe plan national, dar si pe plan mondial: Ungaria, Serbia, Moldova, Mexic, Brazilia, Finlanda, Italia si altele”, ne spune Sebastian despre cainii lui campioni la frumusete si atitudine.

rn

Regulile de participare la concurs nu permit decât prezenta câinilor sanatosi. Iar drumul pâna pe cea mai inalta treapta a podiumului necesita pregatire multa atât din partea stapânului, cât si a câinelui.
Ciobanestii Caucazieni si Ciobanestii de Asia Centrala ai lui Sebastian sunt bine dresati, au cei “sapte ani de acasa”, sunt sociabili, comunicativi, accepta prezenta celorlalti câini în jur, toate acestea fiind esentiale pentru participarea la competitiile canine de frumusete.

rn

Sebastian a inceput sa creasca "giganti" pe cand
era foarte tanar; a fost greu, dar a perseverat si a reusit

rn

Sebastian Padurean este din Simleu Silvaniei, de profesie medic veterinar. A absolvit Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca. Dragostea fata de caini o are de mic copil, ceea ce l-a determinat sa urmeze studiile veterinare. Totul a inceput in urma cu 10 ani, in anul 2008, cand a intrat in posesia primului Caucazian.
Ciobanescul Caucazian si Ciobanescul de Asia Centrala il reprezinta pe Sebastian, si dupa cum spune chiar el, “fiecare isi alege cainele dupa caracterul sau”.
“Am inceput sa simt si sa inteleg aceste rase, ceea ce m-a motivat sa merg mai departe, sa-i cresc si sa promovez cresterea si educarea lor. Mi-a fost foarte dificil la inceput, deoarece eram foarte tanar, aveam 16 ani. Fiind nou in aceasta bransa, m-am lovit de reticenta viitorilor proprietari si de neincrederea lor in experienta mea ca si crescator”, spune Sebastian Padurean pentru Graiul Salajului.

Campionii de la Porolissum Legend sunt pretentiosi,
dar prin grija "antrenorului" sunt cei mai buni dintre cei buni

rn

“n ceea ce priveste hranirea celor doua rase de caini pe care Sebastian le creste, acesta este un aspect foarte important, esential. Sunt rase mari si au nevoi speciale. Nu sunt chiar pentru oricine, din cauza costului ridicat al hranei si vitaminizarii in perioada de crestere si nu numai. Acesti caini de rasa au nevoie de miscare in aer liber, de socializare, trebuie tinuti in curte.
O alta grija importanta pentru Sebastian este sanatatea perfecta a exemplarelor. Spune ca isi testeaza toti reproducatorii si toti cainii pentru bolile cu transmitere genetica, astfel incat produsii canisei sa fie sanatosi si sa provina din parinti fara antecedente din punct de vedere medical.
Mai nou, chiar din 2 august 2018, conform Asociatiei Chinetologice Romane, doar puii proveniti din parinti cu Pedigree pot obtine certificatul de origine. Acest document poate fi obtinut doar de catre proprietarul femelei, crescatorul puilor, printr-o declaratie de monta depusa dupa maxim trei luni de la data fatarii, la una din asociatiile chinetologice teritoriale si achitarea unor taxe. Nimeni altcineva nu poate obtine un Pedigree pentru catel, in afara de crescatorul puilor.

rn

Performanta costa, dar nici nu exista multumire mai mare

rn

Stapânul acestor frumoase patrupede urmareste sa achizitioneze o suprafata de teren mai mare pentru a mari efectivul de Ciobanesti Caucazieni si Ciobanesti de Asia Centrala.
De asemenea, Sebastian isi doreste sa introduca noi linii de sange in canisa, pentru a ajuta la evolutia si dezvoltarea rasei.
Sebastian Padurean se simte implinit cand primeste vesti de la clientii multumiti, atunci cand produsii lui exceleaza la concursurile de frumusete nationale si internationale. “Nu exista satisfactie mai mare”, spune el. Si ne dezvaluie ca aproape toti banii pe care ii castiga sunt reinvestiti in hrana, teste, expozitii, tratamente. Pentru ca performanta costa.