Alexandru Dumitriu, medic oftalmolog la clinica Optisan din Zalau, foloseste o tehnica inedita pentru a trata pacientii diagnosticati cu ambliopie, si anume exercitiile sub forma jocurilor video. Ambliopia, numita si boala ochiului lenes, este o afectiune caracterizata prin performanta slaba a unui ochi. Aceasta boala afecteaza între 2% si 5% din populatia lumii. Este foarte raspândita în rândul copiilor. Acestia nu realizeaza, de cele mai multe ori, ca nu vad bine cu un ochi, întrucât creierul ignora imaginile de la nivelul ochiului afectat si le percepe doar pe cele ale ochiului sanatos. Începând din 2010, Alexandru Dumitriu a vindecat zeci de pacienti, cu vârste cuprinse între 6 si 47 de ani, prin intermediul acestei metode unice de terapie vizuala.
rn
Pe baza cercetarilor facute in Statele Unite ale Americii, dr. Dimitriu a descoperit o serie de softuri cu exercitii sub forma unor jocuri video, cu ajutorul carora a dezvoltat o metoda unica de terapie vizuala. Aceasta metoda obtine rezultate mult mai bune, cu un disconform minim, si poate fi folosita si în cazul pacientilor cu vârsta mai mare de 7 ani.
"Pentru ca niciun pacient nu seamana cu altul, fiecare protocol de tratament în cadrul programului nostru pentru tratamentul ambliopiei este adaptat atât problemelor medicale, cât si motivatiei, felului de a fi si personalitatii pacientului. Pâna în prezent, abordarea noastra s-a dovedit a fi eficienta", spune medicul oftalmolog.
Terapia este posibila atât la cabinet, cât si la domiciliu, fie ca pacientul se afla în România sau în alta tara. E nevoie de un set de investigatii în functie de care se realizeaza planul de tratament. Apoi se seteaza toti parametrii necesari pentru efectuarea exercitiilor la calculator, iar pacientul poate începe sesiunile de terapie acasa. Specialistii monitorizeaza la distanta evolutia pacientului si fac modificarile în program odata cu progresele acestuia.
Simptomele ambliopiei la copii
Copilul îsi înclina capul nefiresc într-o parte pentru a vedea mai bine; se apropie prea mult de obiecte sau de televizor;
refuza sa îsi acopere un ochi (se poate testa printr-un joc simplu); ochii copilului nu se misca simultan în aceeasi directie; copilul are o pleoapa cazuta (ptoza), care acopera pupila; copilul ramâne în urma cu sarcinile de la scoala.
rn