Vor fi impuscati toti porcii mistreti din zonele afectate si din zonele de control. Accesul oamenilor in padurile vizate este restrictionat. Organizarea targurilor de animale este interzisa.
rn
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj s-a întrunit vineri, 3 august, în sedinta extraordinara, sub coordonarea prefectului Florin Floian, pentru a adopta planul de masuri în vederea combaterii bolii pesta porcina africana (PPA), din focarele confirmate la mistret, în Fondul de Vânatoare 30 Carastelec, padurea Meja, comuna Maeriste si în Fondul de Vânatoare 22 Panic, comuna Bocsa.
Planul de masuri prevede ca în fondurile de vânatoare din zona afectata (zona infectata si cea de control temporar) se recolteaza integral mistretii, prin metode de vânatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin pânda si dibuire.
De asemenea, se interzice circulatia animalelor domestice (ovine, caprine, bovine etc) prin incinta padurilor din zona afectata, inclusiv transhumanta, recoltarea produselor tip "acccesorii ale padurii" (ciuperci, fructe de padure, etc) si accesul, din orice motive, a persoanelor neautorizate în aceste paduri.
În judet sunt interzise organizarea de târguri de animale, aglomerari de animale, expozitii sau orice alte evenimente care implica miscarea animalelor, în special a porcinelor.
rn
Fonduri de vanatoare considerate
infectate in judetul Salaj
rn
Prin planul de masuri adoptat a fost stabilita ca zona infectata pe urmatoarele fonduri de vânatoare (FV): 30 CARASTELEC cuprinzând localitatile Bobota, Camar, Dumuslau, Carastelec, Maeriste, Doh, Maladia, Cristelec, Pusta, Bilghezd, Uileacu Simleului, Zalnoc; 31 LAPIS – partial, cuprinzând localitatile: Sumal, Lesmir, Zauan Bai, Ip; 27 M}GURA cu localitatile: Moiad, Lompirt, Ilisua, Giurtelecu Simleului, Poiana Magura, Cehei, Badacin, Sici, Pericei, Simleu Silvaniei si 22 PANIC – partial cu localitatile: Câmpia, Salajeni, Bocsa, Borla si Badon.
rn
Fonduri de vânatoare din judet
stabilite drept zona control
rn
De asemenea, a fost stabilita zona control pe urmatoarele fonduri de vânatoare: 28 CHIESD, cuprinzând localitatile Dersida, Sarmasag, Chiesd, Sighetu Silvaniei, Colonia Sighetu Silvaniei, cu barierele naturale si artificiale fata de zona infectata: drumul European E81 Sarmasag – Bobota, râul Crasna, calea ferata; SAMSUD cuprinzând localitatile Samsud, Valea Pomilor, Archid, Cosei, Guruslau, Diosod; 31 LAPIS – partial, cuprinzând localitatile Port, Marca, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerîsa, Halmasd, Drighiu, Nusfalau cu barierele naturale si artificiale fata de zona infectata: drumul national 19B Nusfalau-Port, râul Barcau, calea ferata; 29 Huseni – partial, cuprinzând localitatile Bic, Ratin, Huseni cu Barierele naturale si artificiale fata de zona infectata: drumul national 1H Simleu Silvaniei-Nusfalau, râul Crasna, calea ferata; 22 PANIC – partial cu localitatile Hereclean si Panic.
rn
In Salaj au fost identificate doua focare,
in ambele cazuri fiind vorba de mistreti
rn
Prefectul Salajului, Florin Florian, ne-a declarat ca a existat o suspiciune de infestare cu virusul pestei porcine la un porc domestic dintr-o gospodarie de la Bobota, iar dupa analize rezultatul a fost negativ.
Pana in prezent au fost descoperite doar doua focare de infestare cu virusul pestei porcine africane in Salaj, doar la porci mistreti.
Primul focar a fost descoperit pe 24 iulie langa Supur, la un porc mistret adult gasit mort, iar al doilea focar a fost descoperit pe 1 august pe fondul de vanatoare 22 Panic, la un pui de porc mistret.
Prefectul Florin Florian apreciaza ca in Salaj virusul pestei porcine africane nu are o evolutie violenta.
Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnavire, acest virus având, însa, impact la nivel social din punct de vedere economic.
rn
Prefectul Florin Florian a dispus exceptii,
pentru exploatarea de masa lemnoasa
rn
Avand in vedere restrictiile de acces in paduri, prin exceptie, intrarea si iesirea din padure a persoanelor fizice si juridice care exploateaza sau transporta masa lemnoasa, precum si a utilajelor de exploatare si mijlocelor de transport lemn se va face numai prin puncte stabilite de ocoalele silvice, in care reprezentantii desemnati, impreuna cu cei ai gestionarilor fondurilor de vânatoare, vor lua masurile de dezinfectie. Pe scurt, accesul in padurile afectate de pesta porcina africana se va face controlat si doar prin puncte de dezinfectie bine stabilite.
Prefectul spune ca a luat aceasta decizie de a da oamenilor posibilitatea sa aiba acces la lemn de foc, pentru ca se apropie sezonul rece.
rn
DSVSA Salaj recomanda scrificarea
porcilor domestici ajunsi la maturitate
rn
Prefectul Salajului spune ca Guvernul a pregatit fonduri speciale pentru eradicarea pestei porcine africane, iar banii vor ajunge la primarii prin Consiliul Judetean.
Toti primarii din zona afectata au fost invitati vineri, 3 august, la Prefectura, unde li s-au adus la cunostinta responsabilitatile pe care le au in eradicarea virusului. Primarii vor trebuii sa cumpere substante speciale pentru protectie si sa le distrubuie si sa informeze populatia.
Se va derula o campanie de reducere a densitatii populatiei de porci domestici din zona infectata, reducerea numarului de porci domestici urmând a se face prin sacrificarea pentru consum propriu a acestora de catre proprietari, cu anuntarea medicului veterinar anterior sacrificarii, pentru examinarea antemortem si recoltarea postmortem de probe privind pesta porcina africana.
Sacrificarea porcilor domestici din gospodariile populatiei este o recomandare si face parte din alte masuri dispuse pentru eradicarea pestei porcine africane. Aceasta recomandare a ca scop scaderea efectivelor de porci domestici si limitarea extinderii virusului pestei porcine.