Aproape 30 la suta din primariile comunale salajene – mai exact 17 din totalul de 56 – au ramas s-au vor ramane in curand fara bani pentru salarii sau pentru a plati utilitati, adica nu vor mai avea posibilitatea de a functiona; ce sa mai vorbim de resurse pentru dezvoltare, adica pentru implementarea de proiecte in folosul locuitorilor. Bugetele locale sunt de departe insuficiente, iar guvernul nu le da nici un sfant.

rn

La Carastelec, de exemplu, ne confirma si primarul Francisc Faluvegi, probleme financiare pentru asigurarea functionarii administratiei (salarii si cheltuieli curente) au fost inca de la adoptarea bugetului. Bineinteles, nici bani de dezvoltare nu sunt.
"Mai avem bani pentru salarii si iluminat public pentru luna iulie, dupa care ramanem fara bani. Nu facem absolut nimic, decat sa platim salarii si sa platim curentul public. Am avut un credit pe care trebuia sa-l platesc si sa finalizez plata in 27 iulie si nu am avut banii. Creditul l-am luat in 2016 si l-am folosit sa atragem fonduri europene. De acum incolo ramanem fara bani pentru salarii. Nu vom avea bani nici sa platim iluminatul public, nu vom putea functiona. Speranta ramane rectificarea bugetara de la Guvern. “n anii 90 au fost situatii cand s-au taiat liniile telefonice, curentul; sper sa nu traim asa ceva in 2018", ne dezvaluie primarul situatia critica de la Carastelec, o comuna salajeana blocata complet in momentul de fata si, asa cum spune primarul, a carei administratie nu mai face nimic decat sa astepte mila Guvernului Dancila.
Si comuna Sarmasag a ramas deja fara bani pentru functioanre.
La fel si Poiana Blenchi, care nu mai are bani din luna mai.
Alte 10 primarii salajene au facut deja transferuri de bani din trimestrul 4 in trimestrul 3, pentru ca nu le ajung banii sa plateasca salariile in administratie. Aceste 10 primarii vor ramane fara bani in septembrie. Bsnii pentru perioada octombrie – decembrie au fost deja "papati".

Calculul pervers al guvernului PSD-ALDE

rn

Am stat de vorba cu presedintele Asociatiei Comunelor din Romania filiala Salaj, Boncsidai Csaba, care este si primarul Comunei Pericei. Acesta ne-a explicat cum a gandit guvernul PSD-ALDE in paguba comunitatilor care au muncit la atragerea de fonduri europene.
" Asociatia Comunelor din Romania filiala Salaj are un acord semnat cu 35 de primarii care fac auditul prin asociatie. Potrivit legii, fiecare primarie este obligata sa aiba un compartiment de audit cu minim doi angajati. Majoritatea primariilor din Salaj nu isi permit financiar sa infiinteze astfel de compartimente de audit. Astfel ca 35 de comune s-au unit si fac auditul prin asociatia ACOR. Alte opt primarii isi fac auditul prin ADI Valea Barcaului, organizatie infiintata pentru acest scop. Restul primariilor isi fac auditul cu firme private si este ilegal. Situatia s-a creat cand a fost adoptat bugetul national. Exista o anomalie a Ministerului de Finante ce se refera la excedentul bugetar de la finalul anului 2016. La impartirea bugetului de stat din TVA, primariile care aveau excedent in 2016 au primit bani mai putin. Ministerul considera ca sumele acelea, execedentul, se afla in contul primariei si ca nu are nevoie de foarte multi bani. Si pentru asta primaria respectiva a primit bani mai putini pentru echilibrarea bugetelor. Aceste sume care reprezinta execedentul bugetar erau sume primite ca si avans din fonduri europene. Cei care au ajutat la absorbtia de fonduri europene prin luarea acestui avans au fost sanctionati de Ministerul de Finante. 22 de primarii au derulat in 2016 proiecte cu fonduri europene, multe au primit avans de la Uniunea Europeana, iar acum in 2018 au avut de suferit. Prin parlamentarii nostri am sesizat aceasta anomalie si am primit promisiuni ca se va regla problema printr-o rectificare, care inca nu s-a intamplat", ne spune presedintele ACOR Salaj, Boncidai Csaba.
Primaria Carastelec, de exemplu, nu a primit nici un ban de la bugetul de stat si nici nu inregistra excedent bugetar in anul 2017.
Alte doua primarii care nu au primit niciun ban de la bugetul de stat chiar daca nu au avut excedent bugetar pe 2017 au fost Cuzaplac si Dobrin. “n total, 17 primarii din Salaj nu au primit nici un ban de la bugetul de stat.