Declaratia Unica mai poate fi depusa doar azi, marti 31 iulie, pe hârtie sau în format electronic, a anuntat Ministerul Finantelor Publice. Contribuabilii persoane fizice pot depune Declaratia online, prin intermediul aplicatiei care poate fi accesata la adresa https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator si parola contului personal din Spatiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro.
rn
De asemenea, Declaratia Unica se poate depune si în format hârtie direct la registratura administratiilor fiscale ale ANAF, sau prin posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, se arata într-un comunicat al Ministerului de Finante.
Declaratia Unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau într-o forma de asociere, venituri din România si/sau din strainatate, si de cele care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Persoanele care nu realizeaza venituri si aleg sa plateasca contributia de asigurare de sanatate au, de asemenea, obligatia de a depune Declaratia Unica.
Pentru depunerea online a Declaratiei Unice se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 si platit integral pâna la 15 martie 2019. Bonificatia se acorda corespunzator si pentru contributiile sociale datorate potrivit legii, precizeaza MFP.
Nedepunerea pana la termenul maxim, adica azi, 31 iulie, de catre persoanele fizice a Declaratiei Unice se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.
rn
Cine trebuie sa depuna declaratia unica
rn
Toate persoanele fizice cu domiciliul in Romania si persoanele fizice care realizeaza venituri din strainatate supuse impozitarii in Romania trebuie sa declare o serie de venituri, printre care se afla si veniturile: din profesii liberale – avocati, medici, arhitecti, psihologi si alte profesii liberale; din activitati de productie, comert si prestari de servicii; din drepturi de autor; din închirierea caselor, terenurilor, masinilor etc; din activitati agricole, piscicultura si silvicultura; cele sub forma de dividende si dobânzi; din premii; din jocuri de noroc; din pensii.