Seful Serviciului de Probatiune Salaj explica de ce s-a ajuns la proteste
rn
Consilierii de probatiune din Salaj intra azi in greva generala, potrivit unui comunicat al Serviciului de probatiune Bucuresti. Documentul spune ca deja sunt in greva, de ieri, angajatii serviciilor de probatiune din Bucuresti si alte sase judete – Arad, Brasov, Cluj, Galati, Ilfov, Timis si Vrancea. Consilierii de probatiune din alte 12 judete intra in greva generala azi (judetele Alba, Botosani, Dâmbovita, Harghita, Maramures, Satu Mare si Salaj), iar maine greva se extinde in alte cinci judete (Arges, Bistrita-Nasaud, Iasi, Mures si Teleorman), potrivit anuntului facut de Serviciul de Probatiune Bucuresti.
"Consilierii de probatiune protesteaza astfel fata de nerezolvarea problemelor de natura salariala pe care le-au semnalat în ultimii ani catre conducerea Directiei Nationale de Proba?iune (DNP), respectiv a Ministerului Justitiei (MJ) si care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajatilor din sistemul de probatiune începând cu luna ianuarie 2018, odata cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitara în sistemul bugetar (…) Numeroasele încercari ale angajatilor de a obtine rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au esuat si au condus în cele din urma la decizia acestora de a intra în greva", spune comunicatul de presa. Cu precizarea ca angajatii vor respecta legislatia si vor asigura serviciile esentiale aflate în sarcina institutiei, reprezentând cel putin o treime din activitatea normala. Consilierii de probatiune vor asigura, în timpul grevei, "participarea serviciului la sedintele de judecata la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpati, precum si rezolvarea altor sarcini considerate urgente".
rn
Incarcatura mare, riscuri nebanuite
si conditii mizerabile la SP Salaj
rn
Cei opt consilieri de probatiune care isi desfasoara activitatea în cadrul SP Salaj formeaza o echipa multidisciplinara, alcatuita din asistenti sociali, psihologi, sociologi si juristi, care, în acest an au manageriat circa 1.200 de cazuri, ceea ce reprezinta o încarcatura de 150 de cazuri per consilier. Asta in timp ce media europeana inseamna aproximativ 20-50 cazuri per consilier, ne spune seful Seviciului de Probatiune Salaj, Dana Oros.
Sefa SP Salaj subliniaza si riscurile fizice si psihice la care se expun consilierii (deplasare pe teren în comunitati defavorizate socio-economic si cultural, fara protectie; întâlniri directe, nemijlocite cu persoane care reprezinta un risc pentru integritatea fizica a consilierilor de probatiune, persoane cu probleme medicale sau psihice, nu întotdeauna cunoscute de personalul de probatiune, interactiunea cu persoane dependente de alcool si droguri).
Pe langa volumul de munca si riscuri, Dana Oros mai spune ca exista si alte disfunctii si probleme grave care treneaza de mai mult timp, iar factorii de decizie nu le-au rezolvat, sau au raspuns cu întârziere la solicitari. Printre acestea sunt de mentionat spatiul insuficient, impropriu, resurse materiale si umane insuficiente, neplata utilitatilor, neasigurarea pazei sediilor.
"Faptul ca nu ni se respecta drepturile salariale ne-a adus în situatia de a spune AJUNGE!, consilierii de probatiune fiind singura categorie profesionala care nu beneficiaza de niciun drept, din cele acordate familiei ocupationale justitie", spune Dana Oros.
rn
Nu-i chiar simplu sa fii ingrijitorul
infractorilor de cele mai diverse tipuri
rn
Sefa Serviciului de Probatiune Salaj ne-a ajutat sa definim cat mai exact importanta muncii consilierilor de probatiune.
Sistemul de probatiune, ca serviciu public de interes national, contribuie la înfaptuirea actului de justitie si îsi desfasoara activitatea în scopul reabilitarii sociale a infractorilor, al diminuarii riscului de savârsire a unor noi infractiuni si al mentinerii sigurantei comunitatii, precum si pentru reducerea costurilor sociale ale executarii sanctiunilor si masurilor penale, prin diminuarea populatiei din unitatile penitenciare si valorificarea potentialului socio-economic al infractorilor.
Consilierii de probatiune evalueaza inculpatii minori sau majori care au comis fapte penale, sprijina instanta de judecata în procesul de individualizare a pedepselor si masurilor educative; coordoneaza procesul de supraveghere a respectarii masurilor si executarii obligatiilor (munca neremunerata în folosul comunitatii, plata obligatiilor civile, interdictia de parasi teritoriul României, obligarea la tratament si dezintoxicare, la cursuri de formare scolara sau profesionala, etc.) stabilite în sarcina persoanelor supravegheate, fata de care instanta a dispus amânarea aplicarii pedepsei, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, liberarea conditionata.