La sediul Institutiei Prefectului, a avut loc ieri sedinta lunara a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Varstnice, unde au fost prezentate masurile luate de Politia Locala si de Politia de Proximitate pentru protejarea persoanelor vulnerabile.
rn
S-a pornit cu expunerea neajunsurilor societatii si a reiesit ca principalele probleme cu care se confrunta cetatenii, in special persoanele vulnerabile, sunt delincventa, limbajul jignitor, amenintarile, reziduurile menajere, indisciplina in trafic, prezenta cersetorilor, consumul de alcool in locuri publice, comertul stradal ilicit, vagabondajul, inscrisurile graffiti pe ziduri etc.
in masura in care se gasesc in mod constant in spatiul public, sunt de natura a afecta viata cotidiana si sentimentul de siguranta al cetatenilor.
rn
Faptele comise de nelegiuti in Zalau
si cu cat au fost taxati pentru ele
rn
In primele sase luni ale anului 2018, Politia Locala spune ca a actionat cu prioritate pentru combaterea faptelor de cersetorie in zona centrala a Zalaului, pentru combaterea fenomenului de rascolire in containere si depozitarea de materiale si deseuri in zona punctelor gospodaresti, pentru sanctionarea persoanelor care folosesc vehicule cu tractiune animala pe raza orasului.
In primele sase luni, politisti locali au aplicat 3.002 de sanctiuni contraventionale (1.777 amenza si 1.225 avertismente scrise). Amenzile au fost in valoare totala de 476.720 lei. Ceea ce inseamna ca au sanctionat cam 16 cetateni in fiecare zi. Conform legilor, le-au dat contravenientilor amenzi de 2.648 de lei pe zi, in medie.
rn
Cel mai mult platesc soferii care opresc masina unde
nu-i voie si rascolitorii din gunoaie, daca platesc
rn
Cele mai multe amenzi aplicate de Politia Locala au fost pentru oprirea voluntara neregulamentara a vehiculelor sau autovehiculelor – 727 de amenzi, in valoare de 119.140 lei.
Pentru parcarea autovehiculelor in alte locuri decat cele special amenajate (trotuare, spatii verzi, etc) au fost aplicate 383 de amenzi, in total 41.140 lei.
Pentru rascolirea gunoaielor din containere au fost aplicate 523 de amenzi in valoare de 94.795 lei.
rn
Cersetorii sunt si ei in top, urmati de carutasi
recalcitranti, obsceni, comercianti ilegali si betivi
rn
Pentru cersetorie au fost aplicate 338 de amenzi, in valoare totala de 39.200 lei. Cersetorii minori au fost predati la Protectia Copilului, iar cei cu domiciliul in alte localitati au fost trimisi catre localitatile de domiciliu.
Pentru circulatia vehiculelor cu tractiune animala pe aleile din cartierele de locuinte au fost aplicate 56 de amenzi, in valoare de 29.450 lei.
Pentru refuzul unei persoane de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale sau de a se prezenta la sediul politiei au fost 137 de amenzi, in valoare de 20.670 lei.
Pentru desfasurarea de activitati comerciale fara indeplinirea formelor legale au fost aplicate 119 amenzi, in valoare totala de 19.210 lei.
Pentru savarsirea in public de fapte sau gesturi obscene au fost aplicate 77 amenzi, in valoare de 12.850 lei.
Pentru consumul de bauturi alcoolice in locuri publice au fost aplicate 80 de amenzi, in valoare de 6.500 lei.
rn
Chistoace aruncate in drum si coji de seminte platite scump
rn
Pentru aruncarea de resturi de tigari, coji de seminte, ambalaje, etc au fost aplicate 59 amenzi, in valoare de 4.270 lei.
Pentru transportul persoanelor pe mijloacele de transport in comun fara bilet au fost aplicate 43 de amenzi, in valoare de 4.550 lei.
Pentru parcarea altor mijloace de transport pe locurile rezervate persoanelor cu handicap au fost aplicate 54 de amenzi, in valoare de 4.250 lei.
rn
Agentii de la Proximitate se tin scai de batrani sa-i invete cum sa se fereasca de raufacatori
rn
Politia de proximitate din cadrul IPJ Salaj a contribuit la consolidarea climatului de siguranta publica si diminuarea fenomenului infractional, in semestrul II 2017 si semestrul I 2018, prin participarea la 38 de sedinte cu reprezentantii persoanelor varstnice si 141 de intalniri cu asociatiile de locatari. Au fost identificate un numar de 182 de persoane varstnice potentiale victime ale unor infractiuni contra persoanei sau patrimoniului.
rn
Politistii au desfasurat 325 activitati de informare si prevenire a criminalitatii care au avut beneficiari directi persoane varstnice, in mod special cele care locuiesc singure in mediul rural, ocazie cu care au fost prelucrate anumite acte normative fiind consiliati/informati cu privire la metodele de protectie pe care acestia le pot folosi, pentru a fi aparati sa nu devina victime ale infractiunilor de talharie, furturi din locuinta, inselaciuni prin atribuire de calitati mincinoase sau prin metoda "Accidentul".
De asemenea, in pregatirea antiinfractionala, politistii au pus accent deosebit pe instruirea celorlalte persoane care vin in contact cu persoanele varstnice singure, respectiv, vecinii, factorii postali, medicul de familie, fiind distribuite peste 300 pliante cu caracter preventiv.
Una dintre atributiile politistilor de proximitate, dar si a celor din mediul rural, consta in faptul ca acestia trebuie sa cunoasca persoanele in varsta de pe raza de competenta, potentiale victime ale infractiunilor, sa mentina legatura cu acestea si sa tina evidenta lor.