Multe farmacii au si câte 3-4 puncte de lucru
rn
Judecând dupa numarul mare de farmacii sau lanturi farmaceutice care sunt pe raza municipiului Zalau, deschiderea unei astfel de afaceri pare sa fie o afacere foarte profitabila.
Un caz cu totul paradoxal se afla în Zalau, în cartierul Pacii, unde nu mai putin de 5 farmacii functioneaza una lânga alta, pe oa raza de doac câtiva metri, în acelasi imobil. Cu toatre acestea, fiecare are clientii si clientela sa.
În ultimii ani, marile farmacii au ajuns sa aiba, si la Zalau, mai multe puncte de lucru în diferite zone sau cartiere ale orasului. Pentru a atrage clientii, majoritatea au oferte speciale cu reduceri suplimentare pe card de fidelitate sau chiar medicamente gratuite sau la preturi foarte mici.
Potrivit raportarilor farmaciilor din judet, spre exemplu, o farmacie din mediul rural vinde medicamente pe retete compensate si gratuite de 2.000 – 7.000 lei, o farmacie independenta din oras are vânzari de 30.000 – 140.000 lei, în timp ce un lant farmaceutic elibereaza retete compensate în valoare de 200.000 lei pâna la 500.000 de lei lunar, cu mai multe puncte de lucru. Aceste cifre, sume de bani, nu cuprind însa si vânzarile de medicamente „la liber” sau pe baza de retete simple.
Potrivit unui raport prezentat la Institutia Prefectului Judetului Salaj, în luna iulie 2017, deci în urma cu un an, în Salaj erau 55 de farmacii, cu 99 de puncte de lucru.
Piata farmaciilor (de 3,5 mld. euro) este controlata de 5 mari retele.
Catena, Sensiblu, Dona, Help Net si Ropharma au ajuns la o cota de piata de 25% din retailul farmaceutic ca numar de unitati, fata de 10% în urma cu un deceniu.
rn
Numarul de farmacii din portofoliul celor mai mari cinci jucatori din retailul de medicamente a crescut de trei ori în perioada 2006-2017, de la 619 farmacii pâna la 1.961 de unitati în 2017, potrivit unei analize a ZF facute pe baza informatiilor din anuarul Cei mai mari jucatori din economie, aflat în acest an la a treisprezecea editie.
În acelasi interval piata a crescut cu numai 46%, la un total de 7.850 de unitati.
Strategia de extindere a marilor retele de farmacii se vede si în ponderea pe care companiile din top cinci o au în totalul de farmacii la nivel national. Daca în 2006 aproximativ 11,5% dintre farmaciile din România apartineau lanturilor de top, în 2017 ponderea s-a ridicat la aproape 24%.