Deputatii au adoptat si ei saptamana trecuta modificarile la Codul administrativ, care a trecut de Senat si care aduce pensii speciale pentru alesii locali – primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene. Acestia devin a doua mare categorie privilegiata, dupa parlamentari, care si-au votat anul trecut pe vremea asta pensii speciale pentru ei insisi.
rn
O clasa politica puternic contestata pe motive de coruptie isi asigura un trai linistit dupa retragere, pe bani publici, printr-o metoda care nu are nicio legatura cu contributia pe care o aduc prin munca lor la bugetul de stat.
rn
Deputatul PSD Iuliu Nosa sustine pensiile speciale
cu argumentul "incarcaturii" in exercitarea functiilor
rn
Presedintele executiv al PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa, argumenteaza in favoarea pensiilor speciale pentru alesii locali.
"Am votat pentru aprobarea Codului Administrativ. “ncarcatura pe care o au alesii locali in exercitarea functiilor, cred ca-i indreptateste sa beneficieze de aceasta indemnizatie dupa ce indeplinesc varsta de pensionare. Beneficiaza doar alesii dupa 1992, pentru ca dupa 1992 au fost primele alegeri directe si libere. “nainte de 1992 toti au fost numiti", spune deputatul PSD.
rn
Deputatul UDMR Seres Denes sustine ca alesii merita
o recompensa pentru ceea ce fac pentru comunitati
rn
Liderul UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, explica si el de ce a votat Codul administrativ.
"Am votat pentru adoptarea lui. S-a schimbat mult rolul autoritatii publice. De cele mai multe ori dezvoltarea comunitatilor locale tine foarte mult de capacitatea conducatorului acestor unitati. O data cu descentralizarea, competentele si atributiile se vor mari ca numar. Autonomia locala presupune o administrare financiara competenta. Nivelul serviciilor la nivel local s-au dezvoltat foarte mult si trebuie sa functioneze in beneficiul cetateanului. “n conditiile in care dezvoltarea comunitatilor locale se realizeaza cu bani prin accesarea de programe nationale si europene, UAT-urile administreaza zeci si sute de milioane de lei si euro. Ca atare, functiile acestora presupun oameni de calitate si bine pregatiti profesional. “n aceste conditii, cei care acced la functii publice isi abandoneaza meseria de baza la nivelul ei. Prin acest Cod administrativ, statul ofera un ajutor si regleaza anumite probleme", spune Seres Denes, deputat si presedintele UDMR Salaj.
rn
Senatorul salajean PMP Cristian Lungu spune ca interesele nationale sunt vandute pe "argintii" pensiilor speciale
rn
Senatorul salajean Cristian Lungu, presedintele PMP Cluj, ne spune ca a sesizat Curtea Constitutionala impotriva modificarilor aduse in Codul administrativ.
"Am semnat sesizarea depusa la Curtea Constitutionala a României în privinta Legii Codului administrativ. Oare parlamentarii PNL (parlamentari de opozitie) pun mai presus "argintii" pensiilor speciale decat interesele nationale ale României pe termen lung? De ce unii au votat alaturi de PSD, ALDE si UDMR pentru Codul administrativ si au refuzat în bloc semnarea sesizarii Curtii Constitutionale a României?! Noul Cod Administrativ, votat luni seara, contine prevederi impardonabile, inacceptabile si nenegociabile politic, care tin de identitatea noastra nationala si a statului român".
Senatorul Lungu se declara in total dezacord cu modificarea care elimina pragul de reprezentare de 20 la suta pentru minoritati pentru folosirea limbii acestora in administratie, spunand ca astfel "limba maghiara obtine statut de limba oficiala în România". Este de asemena impotriva pensiilor speciale pentru primari si viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consiliul Judetean. Si nu vede deloc cu ochi buni modificarea prin care primarii pot avea întreprinderi individuale sau de familie, pentru ca "dispare incompatibilitatea în exercitarea functiei".
rn
Deputatul PNL Salaj Lucian Bode denunta demersurile
care aaduc Romania inapoi in epoca Cozmânca-Nastase
rn
Presedintele PNL Salaj, deputatul Lucian Bode s-a abtinut de la votul privind adoptarea Codului Administrativ.
"Codul administrativ reprezenta unul dintre cele mai importante proiecte de reformare a administratiilor locale, care trebuia sa se adapteze nevoilor cetatenilor si sa fie directionat catre evolutia constructiva a comunitatilor locale. Din cauza modificarilor venite din partea PSD-ALDE, ne-am aflat în fata unui proiect de cod administrativ care arunca România în epoca Cozmânca-Nastase, cuvântul de ordin fiind de acum încolo politizarea excesiva a structurilor administrative locale, functia publica ajungând la cheremul politicului. În loc sa vedem transparenta si descentralizare, suntem nevoiti sa vedem cum prefectii si directorii institutiilor publice deconcentrate sunt numiti politic, iar colegii din UMDR si-au atins scopul în ceea ce priveste modificarea conditiilor de utilizare a limbii materne în administratie, lucru pe care eu nu-l gasesc deloc potrivit. Acestea sunt doar câteva dintre punctele negative ale acestui proiect la votul caruia am considerat potrivit sa ma abtin, deoarece în marea de amendamente nocive ale PSD si ALDE, PNL a reusit cu mari eforturi sa supuna votului si sa treaca câteva amendamente constructive pentru administratie, printre care îl putem aminti pe cel referitor la repartizarea redeventelor (în cazul resurselor de suprafata, redeventa obtinuta se distribuie 40% la bugetul local al judetului, 40% la bugetul localitatii unde exista exploatarea, iar doar 20% la bugetul de stat, astazi sumele încasate la nivel local fiind virate integral la bugetul de stat). Una dintre mizele acestui cod administrativ a fost reprezentata de acordarea unor indemnizatii speciale primarilor, însa eu am ramas consecvent principiului conform caruia în România nici o categorie sociala, cu exceptia cadrelor militare, nu ar trebui sa beneficieze de aceasta pensie "speciala", iar acordarea pensiilor trebuie sa se faca în mod corect, dupa principiul contributivitatii", ne-a declarat deputatul Lucian Bode, presedintele PNL Salaj.
rn
Presedintele USR Salaj, Carmen Olar, spune ca PSD
si ALDE au reinventat rasplata pentru baronii politici locali
rn
"USR a reusit sa strânga numarul necesar de semnaturi pentru a putea sesiza Curtea Constitutionala pe Codul Administrativ. Mai multi parlamentari de la PNL, PMP si neafiliati au semnat sesizarea, fiind nemultumiti de pensiile speciale pentru alesii locali. La o zi dupa ce PSD a votat pensii speciale pentru baronii locali, Liviu Dragnea are tupeul sa promita ca viitoarea lege a pensiilor va repara nedreptati. Luna de luna, statul cheltuie 7,2 miliarde de lei cu plata pensiilor speciale. Bani care ar putea sa fie folositi pentru a crea servicii sociale reale pentru persoanele cele mai vulnerabile din societate: copiii si vârstnicii. (…)
O adevarata reparatie ar fi eliminarea pensiilor speciale, asa cum a propus printr-un proiect de lege USR. (…) USR merge mai departe si se va lupta cu sistemul de privilegii pe care PSD si ALDE si le acorda zilnic pe spinarea românilor care chiar au nevoie de o schimbare reala în viata lor de zi cu zi.
USR are oameni profesionisti si lucreaza la un program de guvernare, iar în 2020 când vom câstiga alegerile, vom implementa un sistem de pensii echitabil, bazat pe contributivitate si solidaritate, nu pe privilegii. USR are deja scris proiectul de abrogare a pensiilor speciale.
Noul cod devine baza legala pentru numiri politice si pentru a rasplati cu o functie de demnitate publica pe cei ce slujesc partidul. (…)
Noul Cod Administrativ votat de PSD-ALDE întoarce România în urma cu peste zece ani, în situatia de preaderare la UE. România a garantat la Bruxelles ca prefectii vor fi profesionisti, neutri politic, dar renunta la aceasta obligatie, de dragul baronilor locali", este opinia lidewrului USR Salaj, Carmen Olar, despre adoptarea pensiilor speciale pentru alesii locali.