Presedintele Klaus Iohannis a socat ieri cu anuntul surpriza ca a semnat decretul de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, dupa ce mai bine de o luna a lasat impresia ca nu va face jocul coalitiei PSD-ALDE.
rn
Cel mai mare soc produs de Iohannis a fost in randul propriilor sustinatori, mai ales ca nu a facut anuntul personal, ci prin purtatorul de cuvant al presedintiei, Madalina Dobrovolschi, in ziua in care PSD-ALDE anuntasera ca discuta posibilitatea demarari procedurii de suspendare a presedintelui tari.
rn
Noul sef al DNA va fi cel propus
de ministrul justitiei, Tudorel Toader
rn
Legea modificata recent il scoate pe Presedintele Romaniei din procedura de numire a procurorilor sefi
rn
Propunerea pentru un nou sef la DNA o face ministrul Justitiei, potrivit legii referitoare la procedura de numire în functie a unui procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
Articolul 54, alineat 1, din legea 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, prevede ca ministrul Justitiei propune, iar Presedintele Romaniei numeste "Procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora".
Pe functiile enumerate sunt numite, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, persoane care au o vechime minima de 10 ani în functia de judecator sau procuror. Numirea este pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singura data.
Conform ultimelor modificari ale legii, care nu au intrat inca în vigoare, fiind atacate la CCR, presedintele este scos din procedura de numire, decizia urmând a fi luata de Sectia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului Justitiei.
rn
Ministerul Justitiei a inceput chiar ieri
selectia procurorilor pentru sefia DNA
rn
Procuror-sef interimar al DNA a fost numita ieri Anca Jurma, fosta sefa a Serviciului de cooperare internationala si consilier al Laurei Kovesi
rn
Ministerul Justitiei a anuntat ieri, imediat dupa revocarea Laurei Kovesi, ca organizeaza selectia procurorilor în vederea propunerii de numire în functia de procuror sef al DNA, în perioada 9 iulie – 30 iulie.
Totodata, Augustin Lazar, procurul general, a delegat-o ieri pe Anca Jurma, procuror DNA, pentru a ocupa functia de procuror-sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie, pana la numirea pe care o va face ministrul justitiei.
Anca Jurma a fost procuror sef al Serviciului de cooperare internationala si programe din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, ocupand doua mandate in acest post, iar ulterior a fost numita consilier al procurorului sef al DNA.
"Procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, transmite un mesaj de încredere privind continuarea cu fermitate a activitatii anticoruptie, care reprezinta o prioritate a Ministerului Public, în îndeplinirea rolului sau constitutional. În activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor", se arata în comunicatul de presa de ieri al Parchetului General.
rn
Comisia Europeana pune in garda
Bucurestiul ca UE este cu ochii
pe rezultatele DNA si de acum inainte
rn
Imediat dupa revocarea sefei DNA, Comisia Europeana a anuntat ieri ca daca rezultatele obtinute în combaterea coruptiei ar fi puse sub semnul întrebarii, Comisia ar putea fi nevoita sa-si reevalueze concluziile in ce priveste tara noastra.
"Asa cum stiti, în mod repetat am subliniat ca independenta sistemul judiciar românesc si capacitatea sa de a lupta în mod eficient împotriva coruptiei sunt de maxima importanta. Aceasta este esenta rapoartelor MCV ale Comisiei. Comisia fost clara în rapoarte MCV succesive ca abilitatea Directiei Nationale Anticoruptie de a-si mentine palmaresul în circumstante pline de provocari a fost un semn important de sustenabilitate. Daca aceste rezultate obtinute în combaterea coruptiei ar fi puse sub semnul întrebarii, Comisia ar putea fi nevoita sa-si reevalueze aceasta concluzie", a declarat Christian Wigand, purtator de cuvânt al Comisiei Europene.