In mirabila „epoca de aur”, romanul, cu toate ca se confrunta cu multe lipsuri si avea nenumarate motive de nemultumire, stia macar cu certitudine de cine sa se fereasca. In acele vremuri se spunea „si peretii au urechi” si nu ar fi fost nici o surpriza ca la birou, la scoala, in sala de sedinte ori chiar si la domiciliu, sa fie ascunse discretele microfoane.
Anii au trecut, libertatea la care am tanjit atat de mult, mai ales cea a cugetului si vorbei, a reusit sa se infiltreze in vietile si caminele noastre. Au trecut peste noi ani placuti de liniste. Sau cel putin asa am crezut noi. Zvonurile recente de la colt de strada, ca cel putin unii ar mai fi si acum… privilegiati prin acest… favor, desi mult combatute si considerate de prostime bancuri nesarate, incep sa dea tot mai mult de gandit romanului.
Si asta, tocmai pentru ca la noi, cand ceva e pe fagas normal se gaseste careva destept sa distruga ce este bun, sa inventeze legi sub umbrela sigurantei statului si cetateanului. Legea privind retinerea datelor de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice este cladita sub scutul ca datele nu pot fi vazute decat cu mandat judecatoresc, dar si ca procurorii, pot prelua, in cazuri de urgenta, continutul convorbirilor telefonice, dar numai atunci cand intar-zierea obtinerii auto-rizarii din partea judeca-torilor ar aduce grave prejudicii urmaririi penale.
Sus si tare, se sutine (poate doar pentru linistea sufleteasca a romanului) ca legea nu se va aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii. Ci doar ca operatorii vor avea de stocat, timp de sase luni, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, cand a fost facut apelul, cat a durat convorbirea. Cum se simte romanul acum? De cate ori suna, gandul lui fuge la cea de-a treia pereche de urechi, care fie se va plictisi, pentru ca discuta cu copilul lui despre notele de la scoala, cu prietenele despre retete culinare, produse cos-metice, fie ca se va amuza pentru cine-stie ce intimitati sporovaite de femei nabadaioase, si sigur, va adormi ori nu va intelege nimic cand se va pritoci tocmai acel lucru de mare bucluc pentru natiune, pentru care a fost legea infiintata. Mai mult chiar, nici n-ar fi exclus ca unii sa caute si foloasele acestui abuz asupra intimitatii, mai ales atunci cand ar putea santaja, fie politic, fie economic, un adversar cu informatii furate ori bine platite de la operatorii de telefonie.