Jumatate din scoli nu au acum suficienti bani sa achite contributiile salariale pentru profesori
rn
O analiza bine documentata prezentata de USR Salaj dezvaluie dimensiunea haosului creat si in invatamant de guvernarea PSD-ALDE prin modificari ale legislatiei, fara baza financiara. De aici decurg marile pericole imediate pentru acest sector vital.
Masurile evidentiate de USR Salaj care bulverseaza intregul sistem de educatie sunt ordinul Ministerului Educatiei Nationale (MEN) conform caruia în anul 2018 profesorii pot solicita zile libere în schimbul neplatii drepturilor salariale si schimbarea modului de finantare a scolilor.
Daca pana acum salariile in invatamant erau platite de primarii cu sumele cerute de directorii scolilor, acum salariile personalului din unitatile de invatamant vin direct de la Ministerul Educatiei, iar scolile trebuie sa se incadreze in sumele alocate. Apar mari neajunsuri si multe scoli nu au bani suficienti.
"Ordonanta de Urgenta nr. 90/2017 din 6 decembrie 2017 a schimbat modul de finantare a scolilor. Rezultatul: 50% dintre scoli nu au suficienti bani sa achite catre stat contributiile sociale retinute, atentie, din salariile brute ale profesorilor!
Pâna la aceasta OUG, salariile erau platite de catre primarii, în sumele cerute de catre directorii de scoli. Dupa aceasta OUG, finantarea salariilor personalului din scoli vine direct de la Ministerul Educatiei, iar încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget înseamna limitarea la sumele care vin din finantarea conform costurilor standard/elev.
Adica, directorii de scoli trebuiau sa stabileasca numarul maxim de posturi din scoli, astfel încât sa se încadreze în cheltuielile aprobate. Stabilirea numarului maxim de posturi, cu încadrarea în cheltuielile aprobate, înseamna ca ar trebui dati afara atâtia salariati, din personalul nedidactic, dar si didactic, pâna la încadrarea în sumele aprobate", arata USR Salaj.
rn
14 scoli din Salaj nu se pot incadra in buget
rn
Analiza USR Salaj ia fiecare dintre masurile solicitate de Ministerul Educatiei si arata cat sunt de nepotrivite, se bat cap in cap si sunt de natura doar sa creeze probleme mari in invatamant.
"Totodata, Ministerul Educatiei Nationale a trimis catre Inspectoratele scolare Ordinul Nr. 1461FL/02.05.2018 referitor la încadrarea în bugetele de personal ale unitatilor de învatamânt. Acest ordin solicita dispunerea unor masuri care par sa indice faptul ca pâna acum ordonatorii de credite din scoli au facut plati fara respectarea normelor în vigoare!", mai spune USR Salaj.
„ncadrarea în bugetul alocat este una din dispozitiile MEN, dar se dovedeste imposibil de indeplinit in conditiile finantarii scolilor pe numar de elevi
"Ordonatorii de credite nu au cum sa se încadreze în bugetul alocat atât timp cat finantarea per capita nu acopera bugetul necesar unei institutii pentru a functiona în conditii optime.
„n Salaj, paradoxal, scolile care au cel mai mare numar de elevi nu se pot incadra in bugetul care se stabileste in functie de nr. de elevi, adica asa numita finantare per capita. Astfel, 14 scoli se afla în aceasta situatie în judetul Salaj!", arata analiza.
rn
Se cere scolilor sa plateasca "integral" salariile
si contributiile la stat; numai ca nu se spune de unde
rn
Una din masurile MEN dispune sa se asigure plata integrala a salariilor si a contributiilor la stat, in conditiile in care scolile nu au suficienti bani. Altfel spus, statul a dispus sa se plateasca salarii marite, contributile aferente, dar nu asigura finantarea corespunzatoare pentru acest sector bugetar.
"La nivelul lunii martie, contributiile cu asigurarile de sanatate, pensii sau somaj aferente personalului didactic au fost achitate partial, doar în proportie de 70%, în timp ce în luna aprilie nivelul acestora nu atinge nici macar 50%.
În acest context, directorilor de scoli le este teama ca li se vor bloca conturile, în conditiile în care unii directori deja au primit de la ANAF somatii ca înregistreaza penalitati aferente sumelor neplatite. Deci statul nu are suficienti bani pentru plata salariilor si tot el, Statul, trimite somatie prin ANAF pentru penalitati!
Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, impozitul pe venitul din salarii si contributiile datorate de angajat si angajator se achita pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.
Guvernul PSD pune directorii de scoli în situatia de a încalca legea, iar acestia sunt în orice moment pasibili de a fi acuzati de încalcarea lor!
Ordonatorii de credite care, din lipsa banilor, nu platesc mai departe contributiile angajatilor, desi le-au oprit din salariile brute ale acestora, sunt în fata legii vinovati, FARA VOIA LOR" subliniaza analiza USR Salaj.
rn
Mesaj voalat de la MEN pentru disponibilizari,
comasarea de clase, comasarea unor scoli?
rn
MEN mai cere "sa se asigure ca unitatile de învatamânt sunt încadrate corect la tipul de unitate" si ca "pentru orice plata catre salariati trebuie sa existe un contract de munca", arata USR.
"Sa întelegem ca unii ordonatori de credite nu au încadrat corect scoala si personalul didactic si nedidactic lucreaza fara contracte de munca? Credem ca sunt acuzatii fara fond si care nu au legatura cu realitatile din scoli si ca cei din MEN vor sa-si acopere de fapt incompetenta în a gasi solutii reale si viabile.
Acestea sunt doar câteva dintre "masurile" propuse de MEN pentru încadrarea în bugetele alocate.
Ceea ce propune de fapt ministerul sunt de fapt: reanalizarea structurii de personal a scolilor, recurgerea la disponibilizari, comasarea de clase, comasarea unor scoli si, ATENtIE, profesorii sa solicite zile libere în schimbul plati aferente orelor ce nu sunt platite din cauza lipsei fondurilor.
Ministerul Educatie Nationale ar trebui sa explice daca toate aceste informatii sunt corecte si care sunt solutiile pe care le va lua pentru remedierea situatiei. O tacere a Ministrului Educatiei va confirma ca situatia este, într-adevar, dramatica, si ca nici ministerul nu are solutii", este concluzia analizei comunicate de presedinte Uniunii Salvati România Filiala Salaj, Gabriela Carmen Olar, care este de altfel profesor la Colegiul National "Silvania" din Zalau.
rn
PNL si USR au vrut demisia ministrului
Educatiei pentru ca a taiat din finantarea
celor mai prestigioase universitati
rn
Abia s-a implinit o saptamana de cand majoritatea PSD-ALDE din Senat a respins, în 14 mai, motiunea prin care PNL si USR a solicitat demisia ministrului Educatiei, Valentin Popa, acuzându-l ca a taiat drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi si prestigioase universitati, ceea ce inseamna mult mai putine locuri finantate la universitatile cu cele mai bune rezultate.
Motiunea a fost votata prin vot secret electronic si s-au înregistrat 71 de voturi împotriva, 35 pentru si zero abtineri.
Cei 36 senatori ai PNL si USR care au semnat motiunea considera ca ministrul a procedat astfel deoarece apara interesele unor abonati ai puterii si nu interesele educatiei nationale.
În total, celor patru universitati din Consortiul "Universitaria", cele mai vechi si cele mai performante din tara, care nu au semnat scrisoarea de sustinere pentru ministrul Popa, li se suprima aproximativ 1.000 de locuri la cele trei cicluri de studii, se arata în textul motiunii.
rn
"Fenomenul Braila" – dezvaluire dureroasa
despre minciuna si slabiciunile din invatamant
rn
Un ONG a trimis o scrisoare deschisa premierului României, ministrului Educatiei si altor reprezentanti din învatamânt, prin care atrage atentia asupra "fenomenului Braila".
Reprezentantii ONG-ului sustin ca exista profesori sau chiar inspectorate scolare care le interzic elevilor considerati mai slabi sa participe la Evaluarea Nationala pentru a nu "trage în jos" procentul de promovare al scolilor la acest examen.
„Exista dovezi ce ne arata ca nota medie pe scoala / judet la evaluarea nationala este ridicata artificial de o prezenta redusa a elevilor de clasa a 8-a la testari – ca urmare a unei „selectii” impuse la nivel de clasa, management al scolii sau inspectorat scolar. Aceasta situatie rezulta în urma unei practici abuzive la nivel de sistem educational, prin care elevilor considerati slabi le este interzisa înscrierea la Evaluarea Nationala pentru a nu „trage în jos” media pe scoala/judet. În practica, am întâlnit astfel de cazuri în toata tara, cu preponderenta în comunitati sarace, marginalizate si/sau cu procent mare de romi”, se arata în scrisoarea deschisa a Asociatiei Human Catalyst.
Autorii scrisorii deschise sustin ca acest fenomen este observat în special în judetul Braila, unde nota medie la Evaluarea Nationala a fost una mare, iar numarul elevilor care au sustinut acest examen este cel mai mic.
Important de precizat ca „fenomenul Braila” este practicat si la nivel de liceu, în cazul examenului de Bacalaureat”, potrivit ONG-ului.