Cu ocazia Centenarului, sarbatoarea implinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, Graiul Salajului a facut demersurile pentru reeditarea istoriei.
rn
Am vrut sa aniversam Unirea prin infratirea oficiala a satului lui Iuliu Maniu, Badacin, din comuna Pericei, cu satul Razeni din comuna cu acelasi nume din Basarabia, locul de bastina al lui Ion Inculet, care, asa cum a facut Iuliu Maniu pentru Transilvania, a pus umarul la Unirea Basarabiei cu Romania la 27 martie 1918.
Initiativa ziarului judetului Salaj a fost bine primita de autoritatile din judet, asa ca ne bucuram de implicarea Prefecturii si de sprijinul deplin al primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba. Iar Din Razeni, primarul Ion Cretu ne-a transmis bucuria oamenilor din comuna pe care o conduce pentru infratire.
Pe 27 martie, la Badacin va avea loc, asadar, un eveniment istoric. Pe biroul de lucru al fostului prim-ministru al Romaniei, Iuliu Maniu, se va semna oficial ACORDUL de “NFR}{IRE si COLABORAE intre comuna Razeni si comuna Pericei. Cele doua comune isi dau mana oficial pentru a reedita marele eveniment din 27 martie 1918, cand Basarabia s-a unit cu Romania.
Din comuna Razeni este originar Ion Inculet, semnatarul Unirii Basarabiei, dar si Ion Pelivan, membru al Sfatului {arii care a avut o contributie importanta la unirea Basarabei cu Patria Mama.
rn
rn
Razeniul simte romaneste
rn
Suntem de miercuri in Razeni, la doar cativa kilometri de Chisinau. Am venbit sa ne vedem fratii inaintea evenimentului din 27 martie, cand o delegatie din comuna lui Ion Inculet ne va intoarce vizita pentru a semna infratirea cu Pericei.
Sa spunem, printre altele, ca am fost primiti romaneste. Am fost asteptati de primarul Ion Cretu la aeroport si am fost invitati sa vdem cat de romaneste simt oamenii din Razeni, sa vedem ca memoria lui Ion Inculet s-a pastrat vie.
Majoritatea populatiei din Razeni vorbeste si simte romaneste. Oamenii de aici sunt mandri ca sunt romani. La Liceul din sat se invata istoria romanilor. La Primaria din Razeni, drapelul tricolor este la loc de cinste. Si se bucura de orice semn de apropiere a Razeniului de Romania. Spera la unire.
rn
Prutul este un rau, nu o granita
rn
Am ajuns la Liceul Teoretic "Ion Pelivan" din Razeni, unde era in curs o ora de istorie cu profesorul Volohov Nina. Se vorbea despre Romania si despre Ion Inculet. Elevii sunt receptivi si se bucura sa afle cum inaintasul lor a contribuit la realizarea marelui eveniment istoric din 1918. La Liceu, toata lumea a primit vestea infratirii Razeniului cu Periceiul cu un zambet pornit dintr-un suflet de roman.
Directorul adjunct al liceului, Ion Cotorobai, este si preot ortodox la Biserica Sfantul Nicolae din Razeni si ne-a povestit ca pentru ei evenimentul pe care il vom organiza este o bucurie. Preotul ne-a spus ca simte romaneste si ca familia sa a fost deportata de sovietici in Siberia.
"Ion Inculet este o personalitate cu care ne mandrim si care ne face cinste ca este din Razeni. Familia mea a fost deportata in Siberia, iar eu simt si traiesc romaneste", ne-a spus preotul.
Svetlana Bivol este profesoara de limba romana si bibliotecar in sat. Ne spune ca pentru satenii din Razeni, Prutul nu este o granita, este doar un rau.
"Noi nu trecem Prutul ca si cum am merge in alta tara, trecem Prutul ca pe orice alt rau din Moldova", ne-a spus profesoara.
La ora de limba romana, profesoara a lamurit scurt lucrurile pentru copii legat de discutiile despre "limba moldoveneasca". Le-a spus elevilor ca nu pot fi doua limbi diferite, dar la fel; limba romana este limba romana si in Romania si in Basarabia.
Aflam surprinsi ca profesoara a ajuns anul trecut chiar si in Salaj. "”n Salaj sunt oameni deosebiti, deschisi si caldurosi. Mi-a placut foarte mult vizita din Salaj. Am vizitat Zalaul, am fost la biblioteca, mi-am facut o impresie foarte buna despre fratii nostrii din Salaj", ne-a spus vizibil bucuroasa ca venim din Salaj.
rn
Ansambluri romanesti de cantece si dansuri
romanesti la Casa de Cultura Ion Inculet
rn
Casa de Cultura din Razeni a primit in anul 2011 numele de Casa de Cultura Ion Inculet. Aici sunt zeci de copii care invata dansuri populare si cantece. Printre acestea, sunt foarte multe cantece patriotice romanesti si dansuri populare. Ansamblurile de la Razeni au participat de nenumarate ori la Festivaluri Nationale si Internationale de Folclor din Romania. “si doresc ca anul acesta sa ajunga la Festivalul de Folclor din Zalau "Ecouri Mesesene", sa reprezinte prin muzica si dans cultura din Razeni.
rn
Statie de autobuz pictata in tricolor
rn
Pe numeroase ziduri din sat sunt scrise cu graffity mesaje de unire cu Romania. Pe un zid de langa gradinita a fost desenat un steag mai mare pe care scrie "Unirea, obiectiv national".
Statia de autobuz din centrul satului Razeni a fost realizata de noua de administratia primarului Ion Cretu. Cei trei pereti ai statiei de autobuz au fost pictati in culorile drapelului Romaniei.
rn
Primarul Ion Cretu apreciaza mult
deschiderea Romaniei fata de Razeni
rn
Primarul comunei Razeni, Ion Cretu, ales prima data in anul 2011, simte romaneste. Se bucura de apropierea Romaniei fata de Razeni. Primarul Cretu ne-a declarat ca "infratirea care rememoreaza evenimentele din urma cu o suta de ani este o bucurie pentru noi". "Ne bucuram de apropierea fata de Romania si de Pericei. Mai avem colaborari cu sate si orase Romanesti si ne bucuram de apropierea acestora fata de noi. Este un eveniment foarte important pentru noi initiativa ziarului dumneavoastra de a uni comuna lui Ion Inculet cu comuna omologului sau din Transilvania, Iuliu Maniu", ne-a spus primarul Cretu.
Primarul Cretu este un pro-european convins. Si-a declarat independenta fata de orice partid politic si lupta singur cu fortele proprii pentru dezvoltarea comunei. Steagul Uniunii Europene este arborat de mai mult timp pe sediul administrativ al Primariei din Razeni.
Razeniul este foarte apreciat si in capitala Moldovei, Chisinau, pentru romanismul de aici.
rn
Iuliu Maniu va avea un bust in Razeni
rn
Pe locul fostei scoli din sat, administrtia condusa de Ion Cretu va amenaja in anul centenarului un parc cu alei pietonale. “n parc se va amenaja si o alee a personalitatilor, unde va avea avea un bust si Iuliu Maniu.
"Pentru ca ne infratim cu comuna Pericei, un loc de seama in comuna noastra il va avea si Iuliu Maniu. Pe aleea din parc unde amplasam busturile inaintasilor unionisti din Razeni va avea un loc de cinste si Iuliu Maniu", ne-a spus primarul Cretu.
rn
Expozitii dedicate lui Ion Inculet
rn
“n orice institutie publica ajungi la Razeni, exista cate o expozitie care il omagiaza pe Ion Inculet, dar si pe ceilalti unionisti din Moldova.
La Liceul din Razeni expozitia ii este dedicata atat lui Inculet, cat si lui Ion Pelivan. Tot in cadrul expozitiei sunt si fotografii cu Razeniul de pe vremuri.
O astfel de expozitie care omagiaza memoria lui Ion Inculet este si in Casa de Cultura care ii poarta numele.
La Biblioteca Sateasca a fost amenajata o expozitie cu toti unionistii din raionul (n.r. – echivalentul judetului in Romania) Ialoveni, care au contribuit la realizarea Unirii din 1918. Si aici un loc de cinste il au Ion Inculet, Ion Pelivan si Elena Alistar, singura femeie din Sfatul {arii, care a decis Unirea la 1918.
rn