La un volum de 3.852 de infractiuni cercetate si solutionate in judetul Salaj intr-un an, doar 285 de inculpati au ajuns la inchisoare

rn

Cifrele privind infractionalitatea din judetul Salaj ne dezvaluie un sistem judiciar bland, care face un efort considerabil si solutioneaza foarte multe dosare penale, dar putini dintre cei vinovati aung sa plateasca cu inchisoarea pentru faprele lor.
Ultimele date ale Institutului National de Statistica, Directia Judeteana Salaj, arata ca in anul 2016, ultimul an de referinta al INS, au fost cercetate si solutionate 3.852 de infractiuni in judetul Salaj, dar doar 285 de persoane au ajuns dupa gratii. Daca raportam numarul de condamnari cu pedepse dupa gratii la numarul de infractiuni cercetate, reiese ca din totalul de infractiuni, doar 7,3 la suta s-au solutionat cu inchisoare pentru faptasi.

rn

Treznea – comuna cu cei mai periculosi infractori

rn

Cele mai multe condamnari la inchisoare in 2016, raportat la numarul de infractiuni, sunt pentru fapte petrecute in comunele Treznea (25 la suta), Salatig (24 la suta), Nusfalau (20 la suta), Cizer (13 la suta), Creaca (11 la suta), Romanasi si Sig (9 la suta).
Cele mai linistite comune din judetul Salaj, unde s-au inregistrat cele mai putine dosare penale sunt Halmasd (5 dosare), Carastelec (5 dosare), Coseiu (4 dosare), Zalha (9 dosare) si Poiana Blenchii (15 dosare).

rn

In comuna Sig sunt cei mai multi infractori

rn

Cele mai periculoase comune sunt Sig (120 de dosare penale), Hida (65 de dosare), Romanasi (94 dosare), Buciumi (68 de dosare), Cizer (66 de dosare).
Din totalul dosarelor deschise in 2016, cele mai multe au fost inregistrate in mediul rural – 2.020 de dosare, fata de 1.832 in mediul urban.
La capitolul condamnari, in mediul urban au fost 147, in timp ce in mediul rural au fost 138 de condamnari.

rn

95 din 100 de infractori zalauani scapa de temnita

rn

In Zalau au fost inregistrate in 2016 un total de 1.049 de dosare penale, iar 52 de persoane au ajuns in penitenciar, rezultand un procent de condamnari cu executare din totalul dosarelor penale de 5 la suta.
In Jibou, din totalul de 296 de dosare penale, 43 de persoane au ajuns dupa gratii, rezultand un procent de condamnari cu executare de 14 la suta.
La Simleu Silvaniei, din totalul de 431 de dosare penale, 49 s-au finalizat cu condamnarea la inchisoare, ceea ce inseamna un procent de 11 la suta.
In Cehu Silvaniei cifrele arata ca in 2016 au fost doar 76 de dosare penale si doar trei persoane au fost condamnate la inchisoare cu executare, rezultand un procent de condamnari de 3 la suta din totalul de infractiuni.

rn

Instantele salajene judeca mult si bine

rn

Volumul de munca al magistratilor salajeni a crescut intr-un an si cu 30 la suta, Tribunalul Salaj, de pilda, avand de solutionat in anul 2017 un numar de 7.179 de dosare, cu 1.634 de dosare mai mult fata de 2016, potrivit presedintelui Tribunalului Salaj, Monica Kende. 

rn

Judecatoria din Jibou trece printr-o perioada foarte dificila in problema numarului de cauze, fiecare judecator avand de solutionat in 2017 un numar de 1.480 de dosare, in timp ce judecatorul din Zalau a avut de solutionat 647 de cazuri, iar judecatorul din Simleu Silvaniei 874 de cauze.
Monica Kende spune ca imbucurator este ca numarul cauzelor care s-au intors de la instantele superioare si numarul cauzelor desfiintate de acestea a scazut simtitor, fapt care a facut ca Tribunalul Salaj sa primeasca un calificativ maxim – "foarte bine" -, situand judetul nostru in ceea ce priveste eficienta solutionarii dosarelor pe locul doi in randul celor patru tribunale subordonate Curtii de Apel Cluj si pe locul 15 pe tara.

rn