La conferinta organizata ieri pe tema cancerului si despre posibilitatile pe care le avem la Spitalul Judetean, a reiesit ca in Salaj cele mai multe cazuri sunt de cancer la san, la femei, si cancer bronho-pulmonar, la barbati

rn

De ani buni n-a mai fost o conferinta de presa la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. Fostei echipe manageriale trebuia sa-i scoti cate o informatie cu forcepsul. Era atata secretomanie, atata inchistare, atata birocratie…
Iata ca ieri gheata s-a spart. Cu ocazia Zilei mondiale de lupta impotriva cancerului, actuala conducere a Spitalului a organizat o intalnire cu presa locala, marcand acest eveniment, dar abordandu-se si alte tematici referitoare la noua aparatura, la extinderea unitatii spitalicesti etc.
Gazda ne-a fost dr. Alexandru Iliescu, medic specialist oncolog, seful sectiei Oncologie medicala, dr. Alina Cheta si, bineinteles, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, dr. Liliana Nega.
Sectia Oncologie a Spitalului are in organigrama trei posturi de medic. Dar deocamdata sunt ocupate doar doua.

rn

Creste numarul de cancere, dar scade mortalitatea

rn

Alexandru Iliescu spune ca a venit la Zalau pentru ca aici are posibilitatea sa se afirme si sa nu stea sub "umbrela" nimanui.
Cum cancerul este un fenomen international, evenimentul din anul acesta se desfasoara sub sloganul "Noi putem, eu pot".
Ceea ce am retinut din cele expuse de dr. Alexandru Iliescu e faptul ca la sectia Oncologie sunt conditii excelente pentru pacienti, ca aici vin bolnavi si din alte judete, iar succesul se datoreaza lucrului in echipa. Astfel, au fost infiintate comisii terapeutice, in curs de optimizare, sporind calitatea actului medical la standarde ridicate si se aplica proceduri noi aparute in tratare pacientului, ca de exemplu tratamentul molecular.
Adresabilitatea catre sectia de oncologie a celor bolnavi creste pe zi ce trece. De pilda, in anul 2016 au fost 753 de cazuri de externare, iar in 2017 numarul lor a ajuns la 930. Asta insemna ca tot mai multi bolnavi vin la sectia de Oncologie a Spitalului din Zalau. Seful sectiei Oncologie este nemultumit pentru faptul ca Spitalul nu este acreditat in privinta studiilor clinice.
In ceea ce priveste cresterea numarului de cazuri al imbolnavirilor de cancer, medicul Iliescu a recunoscut acest fenomen, insa a venit cu precizarea ca mortalitatea are un trend descendent.

rn

Spitalul are mare nevoie de un mamograf

rn

Dintre cazurile cele mai frecvente de cancer intalnite la Spitalul de Urgente din Zalau sunt tumorile mamare la femei si tumorile bronho-pulmonare la barbati. O vina pentru ultima categorie o poarta si fumatul. Dar a intalnit multe cazuri de cancer si la persoanele nefumatoare.
Intrebat daca etnobotanicele afecteaza sistemul imunitar si duce la aparitia cancerului, Alexandru Iliescu a spus ca tot ce-i otravitor pentru oganism poate cauza aparitia cancerului.
In oncologie primeaza pacientul, trebuie aplicat fiecaruia tratament personalizat. Despre preventie si screening, dr. Iliescu a spus ca simptomele sunt multiple si fiecare organism are ceva aparte. Cu cat cancerul este descoperit mai timpuriu, cu atat sansele de ameliorare si chiar de vindecare sunt mai mari. Un mamograf pentru screeningul cancerului mamar ar fi foarte necesar sectiei de oncologie.

rn

Managerul Liliana Neaga promite sa acopere
deficitul de personal, dotari noi si modernizare

rn

Mangerul Liliana Neaga, in alta ordine de idei, a tinut sa precizeze ca deficitul de personal medical, de medici in special, s-a subtiat. La ora actuala sunt scoase la concurs 11 posturi de medic. Cat despre aparatura, managerul Spitalului a tinut sa mentioneze ca recent a primit de la Fundatia Michelin, cu care se afla in colaborare, trei echipamente; un manechin performant, o banda de alergare pentru verificarea efortului si pentru sectia Reumatologie un ecograf Dopller.
In viitorul apropia se va trece la extinderea si modernizare Unitatii de Primire a Urgentelor si la modrenizare blocului operator, precum si extinderea ambulatoriului cu fonduri europene.