Vreme de cinci ani, Caminul de batrani a fost subventionat de stat

rn

"Cine n-are batrani sa-si cumpere", spune o vorba inteleapta din popor. Dar cine are deja batrani si nu are bani sa-i intretina ce sa faca?

rn

Exista la Cehu Silvaniei un Centru de batrani care da de furca atat Consiliului local, cat si primariilor din mai multe comune ale judetului, ba chiar si din alte judete.
“n prima sedinta de Consiliu local din Cehu Silvaniei din acest an s-a dezbatut un Proiect de hotarare privind finantarea Centrului de batrani din orasul de sub Codru pentru anul 2018. Dupa spusele primarului Ioan Cheregi, in acest camin isi duc ultima parte a vietii 40 de batrani. Cinci ani de la infiintarea centrului, statul a subventionat unitatea, apoi si-a luat mana de pe ea, finantarea ramanand in sarcina Primariei din Cehu Silvaniei. Proiectul de finantare a caminului prevede suma de 951.360 de lei, din care 444.500 de lei de la beneficiari, 95.000 de lei din alte venituri si 410.000 de la buget. Consilierii au fost de acord in unanimitate cu propunerea. Problema care se pune este daca comunele de unde provin batranii de la camin vor plati contributia pentru intretinerea acestora. La ora actuala, in camin exista 9 batrani din Cehu Silvaniei si restul pana la 40 din opt comune si orase.
Standardul pentru intretinerea unui batran pentru o luna de zile este de 1.982 de lei. Dupa lungi discutii, s-a ajuns de acord ca batranii sau intretinatorii lor sa plateasca 1.285 de lei pe luna, diferenta pana la 1.982 de lei sa fie suportata din bugetul primariei. Asta, insa, numai pentru batranii din Cehu Sivaniei. Pentru cei proveniti din alte localitati, directorul caminului, fostul primar din Cehu Varga Andrei, a promis ca se va deplasa la cele opt primarii din localitatile de unde provin batranii, pentru a incheia contract cu primariile respective pentru intretinerea persoanelor in varsta la Caminul de batrani din Cehu.
Cativa consilieri au intrebat ce se intampla daca nu toate primariile platesc contributiile la camin, pentru batrani. Au fost voci care au spus sa se inchida caminul, altii sa ramana in camin numai batranii din oras, altii ca se cheltuie bugetul local.
Primarul Cheregi a temperat spiritele spunand ca in conformitate cu Legea nr.292, Caminul de batrani din Cehu Silvaniei nu poate fi inchis, iar daca totusi unele primarii nu vor achita taxele pentru batranii din camin, cu toate ca legea le obliga, o sa platim diferenta de la buget. "Nu putem, nu avem dreptul sa lasam batranii pe drumuri", spune primarul.
Directorul caminului, Andrei Varga, a ridicat problema unui confort mai bun pentru batranii din camin. Si consilierii au fost de acord ca nu sunt conditii foarte bune pentru batrani. Cu toti au recunoscut acest fapt. Singura si marea problema care impiedica sporirea confortului la Caminul de batrani din Cehu Silvaniei este lipsa banilor.