Cele trei formatiuni politice maghiare din Romania (UDMR, PCM si PPMT) au semnat la Cluj o rezolutie comuna în care cer autonomia teritoriala a tinutului Secuiesc, in urma cu exact o saptamana, in 8 ianuarie. Potrivit celor trei formatiuni politice maghiare, “autonomia teritoriala a tinutului Secuiesc trebuie sa se concretizeze ca o regiune autonoma în limitele sale istorice”, iar statutul limbii maghiare în regiune sa fie egal cu cel al limbii române. “Crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium, unde traieste mai mult de o treime a comunitatii maghiare din Transilvania, reprezinta obiectivul nostru comun”, scrie in rezolutia semnata de presedintii celor trei partide: Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) si Szilagyi Zsolt (PPMT).

rn

In opinia semnatarilor, aspectele care tin de autonomie ar trebui discutate în 2018 si lamurite din punct de vedere legislativ, prin modificarea Constitutiei.
Rezolutia a venit la scurt timp dupa ce deputatul UDMR Kulcsár Terza József György a depus, la Camera Deputatilor, in 22 decembrie 2017, un proiect de autonomie teritoriala a tinutului secuiesc, care propune organizarea adminstrativa cu un presedinte, parlament si guvern propriu, iar limba maghiara sa fie recunoscuta ca limba oficiala, pe langa limba romana.

rn

Mihai Tudose refuza orice discutie pe subiect, "in calitate de român si de prim-ministru"

rn

Dupa ce formatiunile politice maghiare au semnat rezolutia comuna privind autonomia tinutului Secuiesc, premierul Mihasi Tudose a avut o reactie transanta, anuntand ca refuza orice discutie pe marginea acestui subiect, care reprezinta o incalcare a Constitutiei.
“Fara a minimaliza sau ignora subiectul, parerea mea este ca anul acesta va fi unul al încercarilor de a baga batul prin gard, noi sa sarim la ei, ei la noi, si anul asta sa devina unul al certurilor, în loc sa fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept ca nu trebuie ignorati, dar eu va spun foarte simplu: am transmis ca daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura lânga steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cânta ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose la un post national de televiziune.
Prim-ministrul a postat si pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la acest subiect.
“În calitate de român si de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei parti a României. Este o încalcare a Constitutiei acestei tari, care garanteaza, înca de la primul alineat, unitatea si indivizibilitatea statului român. Discutiile despre autonomia {inutului Secuiesc sunt în afara legii si nu merita luate în seama, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unitatii României în anul Centenarului”, a scris premierul Mihai Tudose pe pagina sa de Facebook.

rn

Deputatul PSD de Salaj, Iuliu Nosa, transmite politicienilor
maghiari ca problema lor "nu se poate rezolva"

rn

Deputatul PSD de Salaj, Iuliu Nosa, spune ca problema autonomiei este un subiect pe care maghiarii il relanseaza, periodic, in mediul public.
“Avem o Constitutie care clarifica statutul tarii noastre. Daca e stat unitar, atunci problema cu asa-zisa provincie care se vrea a fi altceva, constitutional, nu se poate rezolva. Nu e prima incercare de acest fel a formatiunilor maghiare, nu e prima data cand vorbesc despre aceste dorinte ale lor. Neavand, probabil, alte teme de discutie, o relanseaza pe aceasta. Sper sa aiba intelepciunea ca macar anul acesta, in anul Centenarului, sa nu mai dezbata acest subiect. Reactia premierului Mihai Tudose nu o comentez”, spune deputatul PSD de Salaj Iuliu Nosa.

rn

Deputatul PNL de Salaj, Lucian Bode, considera ca partidele
maghiare trebuie sa-si ia gandul de la autonomie

rn

Deputatul PNL de Salaj, Lucian Bode, considera ca dorinta maghiarilor e una imposibila.
“Motiunea semnata de catre formatiunile politice maghiare care vizeaza autonomia teritoriala a asa-numitului tinut Secuiesc nu reprezinta decât una dintre consecintele miscarilor separatiste din Europa, UDMR începând sa emita semnale de acest gen înca de anul trecut. Cu toate acestea, este important sa le reamintim celor care mai cred in astfel de actiuni de faptul ca prin Constitutie o actiune precum cea prezentata în motiune este imposibila si ca toate minoritatile, mai ales minoritatea maghiara, se bucura de foarte multe drepturi, România fiind una dintre cele mai apreciate tari când vine vorba despre protejarea identitatii culturale a minoritatilor. Am intrat în anul Centenarului, ocazie cu care mi-as dori ca toti cetatenii României sa fie constienti de însemnatatea acestui eveniment si sa se gândeasca la demersuri de natura sa coaguleze societatea noastra si nu sa o divizeze. Legat de afirmatia premierului Tudose, este evident faptul ca trebuia sa-si exprime punctul de vedere printr-un limbaj caracteristic functiei pe care o ocupa, însa nu este prima data când acesta foloseste expresii mai putin formale, care agita si mai mult spiritele. Premierul a folosit o exprimare total gresita, chiar daca eu consider ca asa-zisa amenintare a facut-o la adresa responsabililor statului român, si nicidecum la adresa etnicilor maghiari”, considera Lucian Bode.

rn

Deputatul salajean UDMR, Seres Denes, spune ca autonomia
este de 28 de ani in programul politic al formatuiunii sale

rn

Deputatul UDMR Seres Denes il acuza pe premierul Mihai Tudose de maxima iresponsabilitate, iar legat de problema autonomiei spune ca subiectul e dintodeauna in programul politic al formatiunii din care face parte.
“Acum 25 de ani a avut loc Declaratia de la Cluj vizavi de dorinta {inutului Secuiesc de a obtine autonomia, iar acum formatiunile maghiare si-au reinoit aceasta optiune politica. Lumea nu intelege. Autonomia nu e altceva decat o forma de organizare care ori e acceptata, ori nu, insa poate exista o discutie pe aceasta tema. Nu e nimic deosebit, nimic nou, de aproape 28 de ani acest subiect este in programul politic al UDMR. Legat de declaratiile premierului, cred ca nici nu a fost constient ce declara. Mi se pare o lipsa de respect, in conditiile in care este, totusi, premier, nu un om de rand, chiar si un om simplu, de pe strada, e atent la ceea ce spune. A jignit o intreaga comunitate, e destul de grav ce a facut, e premierul tuturor. Aceeasi trebuie sa-i fie atitudinea fata de toata lumea. A spune asa ceva e maxima iresponsabilitate”, afirma deputatul UDMR de Salaj Seres Denes.

rn

Acum 7 ani, un maghiar a spanzurat un manechin cu chipul lui Avram Iancu, la Miercurea Ciuc

rn

In 2011, in 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un extremist maghiar l-a “spanzurat” pe Avram Iancu la Miercurea Ciuc.
Csibi Barna, functionar public la Directia Generala a Finantelor Publice Harghita, a solicitat autorizatie de la Primaria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicata Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menita sa aduca in atentia locuitorilor din municipiu evenimetele din 1848-1849.
Extremistul maghiar si-a fasut aparitia in centrul orsului cu un manechin care avea chipul lui Avram Iancu, pe care “l-a condamnat” si apoi l-a “spanzurat”.
La momentul respectiv, formatiunile maghiare din Romania nu s-au inghesuit sa condamne gestul tanarului.
Ca o ironie a sortii, s-a remarcat atunci reactia presedintelui ANAF de la acea vreme, Sorin Blejnar, care l-a detasat pe Csibi Barna, timp de sase luni, tocmai in {ara Motilor, la Abrud, judetul Alba.

rn

Interesele politicienilor maghiari nu sunt in concordanta
cu nevoile cetatenilor pe care ii reprezinta

rn

Discutiile privind autonomia tinutului Secuiesc nu au servit niciodata nevoilor oamenilor de rand, fiind doar o miza politica. Toata incrancenarea de la nivel central pe marginea acestui subiect nu are reflectare si in viata de zi cu zi din teritoriu.
“n Salaj, maghiarii reprezinta aproximativ 21 la suta din populatia judetului, dar asa zisa problema a autonomiei nu se resimte in viata de zi cu zi a salajenilor. E drept ca nu exista padure fara uscaturi, nici de o parte, nici de alta, dar oamenii convietuiesc civilizat.
De altfel, la nivel national, nu sunt putine judetele, localitatile, comunele unde romanii si ungurii convietuiesc, socializeaza, se ajuta sau se inrudesc fara a aborda subiectul autonomiei. Au, si unii si altii, alte griji cu care sa isi bata capul. Nevoile reale ale populatiei sunt cu totul altele. Ar vrea toti, romani si maqghiari deopotriva, un nivel de trai mai bun, un sistem sanitar dezvoltat, un sistem educational bine pus la punct, o tara cu politicieni cinstiti, mai putina coruptie, mai putina hotie si mai putina vorbarie goala.