Dedeman a devenit cel mai important actionar al producatorului de materiale de constructii Cemacon, dupa ce a cumparat, marti, inca un pachet de 11,8 la suta din actiuni, adica peste 13,4 milioane titluri, pentru suma de 7,38 milioane de lei. Anterior, Dedeman detinea 33 la suta din companie.
rn
Ceilalti actionari ai Cemacon sunt CIT Resources (aproximativ 30 la suta) si Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief, structura fondata de BCR în jurul grupului bancar austriac Erst (circa 33 la suta).
Dedeman este o companie romaneasca, înfiintata în 1992 de fratii Adrian si Dragos Paval, iar în ultimii ani aceasta a detinut primul loc în România în sectorul bricolaj. Reteaua avea la finele anului trecut 45 de magazine, cu 9.200 de angajati, si afaceri de un miliard de euro. Compania detine si doua centre logistice.
Producatorul de caramizi Cemacon este in plina ascensiune economica, bazata pe folosirea eficienta a resurselor de care dispune. Compania, care a avut sediul initial la Zalau, apoi la Cluj, cu fabrica la Zalau, a raportat în primele noua luni un profit net de 13,86 milioane lei, în crestere cu 108 la suta fata de perioada similara din 2016, când a raportat un profit de 6,67 milioane lei. Asta in conditiile in care cifra de afaceri a companiei a avut valori apropiate in cei doi ani. E vorba despre o cifra de afaceri de 74 milioane lei in primele noua luni din 2017 si 72,28 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna o crestere a acesteia cu numai 2 la suta.
rn
Dedeman nu mai are timp de business-uri
mici, precum magazinul din Zalau
rn
Zalauanii asteapta de aproape 5 ani de zile ca Dedeman sa deschida un magazin in municipiu, in conditiile in care numarul magazinelor de profil este mic, atat in oras, cat si in judet.
Demersurile ferme pentru construirea unui magazin Dedeman la Zalau au fost facute de proprietarii firmei in 2015, cand au obtinut autorizatia de constructie de la Primaria Zalau. Anul trecut, retailer-ul de bricolaj a cumparat de la Cemacon doua terenuri, in suprafata de circa 25.000 de metri patrati, din platforma fostei fabrici de caramizi de la Zalau, la valoarea de 1,9 milioane de euro, vis-a-vis de Sala Sporturilor. Pana anul acesta, in octombrie, lucrarile au fost blocate din cauza unui petic de pamant detinut de Primaria Zalau si situat in mijlocul terenului cumparat de Dedeman de la Cemacon, vis-a-vis de Sala Sporturilor. A durat doi ani pana s-a gasit solutia potrivita pentru ca Dedeman sa poata intra in posesia bucatii de teren care tinea lucrarile pe loc. S-a optat pentru un schimb de terenuri, in aceeasi zona, doar ca parcela oferita la schimb de Dedeman era mai mica, asa ca acestia mai aveau de platit o diferenta de 136.000 de lei Primariei Zalau. “n urma cu doua luni, primarul Ionel Ciunt spunea ca, dupa virarea banilor, lucrarile pot incepe in orice moment. Cu toate ca initial a fost vorba de demararea lucrarilor anul acesta, e putin probabil sa se mai intample ceva in 2017.
Pe de alta parte, afacerile fratilor Paval, detinatorii Dedeman, cunosc tot mai mult succes, iar extinderea retelei de magazine, cel putin in orasele mici, pare sa nu mai fie prioritara in acest moment. “n aceasta toamna, Dedeman a deschis cel de-al doilea magazin la Cluj, in timp ce despre investitia de la Zalau nu se aude deocamdata nimic.
Reteaua de bricolaj a intrat pe piata clujeana în 2011, în urma preluarii a 3,7 ha din fosta platforma industriala din zona str. Fabricii de Chibrituri, unde Tehnofrig SA detinea 11,2 ha. Tehnofrig Imobiliare a initiat un proiect de schimbare a destinatiei fostei platforme, care devenea zona de comert-servicii.