Presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din România (AMR), Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, a cerut guvernului sa se majoreze la 70 la suta cotele din impozitul pe venit care se intorc la autoritatile publice locale, dupa decizia guvernului Tudose de a micsora impozitul pe venit de la 16 la suta la 10 la suta. “n urma acestei decizii, primarii au aratat ca bugetele oraselor sunt grav afectate, iar proiectele de dezvoltare devin imposibil de realizat.
rn
Presedintele Asociatiei Municipiilor spune ca numai daca Guvernul este de acord cu cererea sa este posibil ca nivelul veniturile oraselor din România sa ramana la nivelul anilor trecuti. “n caz contrar, afirma Ilie Bolojan, administratiile locale din întreaga tara vor pierde, in total, circa un miliard de euro.
rn
Propunerea este de fapt un amendament propus de Asociatia Municipiilor din Romania la Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, modificat prin Ordonanta Guvernului 79 din noiembrie 2017. Ordonanta prevede, printre altele, reducerea impozitului pe venit, care alimenta în buna parte bugetele locale, de la 16 la suta la 10 la suta.
rn
Primarul din Simleu descrie dezastrul
Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu {urcas, a fost primul edil din judet care a reactionat dupa decizia guvernului de a micsora impozitul pe venit.
"Cu mare înflacarare, primul ministru al României si ministrul finantelor discutau despre reducerea impozitului de la 16 la 10 la suta. Salariile negociate de angajati sunt cele brute. Pentru un salariu brut negociat într-o anumita firma, în 2018 salariul net scade considerabil. Mai mult, pilonii dezvoltarii tarii noastre sunt administratiile publice locale, din punctul meu de vedere. Acestea pierd aproximativ 50 la suta din cotele defalcate din impozitele pe venit si profit în anul 2018. Pentru orasul Simleu, aceasta înseamna un furt din buzunarul simleuanilor de aproximativ 3 milioane ron. Implicit reducerea cu 3 milioane ron a dezvoltarii orasului pe anul viitor. Daca Simleul pierde 3 milioane ron, ma gândesc ca Zalaul pierde 100 milioane ron", a declarat primarul orasului Simleu Silvaniei.
In prezent, la Primaria Simleu se intoarce 43 la suta din suma colectata de stat drept impozit pe venit si profit de la contribuabilii din oras, spune primarul, adaugand ca daca aceasta cota nu va creste, veniturile primariei pentru investitii s-ar reduce la jumatate anul viitor.
Edilul spune ca si o cota 70 la suta din impozitul pe venit si pe profit propus de Asociatia Municipiilor care sa se intoarca la autoritatile locale este insuficienta, motivand ca banii respectivi se impart intre primarii, Consiliul judetean si Agentia Judeteana a Finantelor Publice.
rn
Se cauta solutii pentru impartitul banilor
rn
Si Asociatia Oraselor din Romania (AOR) a trimis o propunere a propus aplicarea de cote diferentiate, astfel 20 la suta din impozitele platite de contribuabilii de la nivel teritorial sa se intoarca la consiliile judetene, 58 la suta sa se intoarca la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiiilor si 22 la suta catre AJFP.
In prezent, cotele care revin autoritatilor locale sunt de 11,25 la suta catre bugetele consiliilor judetene, 43 la suta catre locale ale comunelor, oraselor si municipiilor si 17,25 catre AJFP.
rn
Primaria Zalau nu este ingrijorata
rn
Primaria Zalau, condusa de Ionel Ciunt, raspundea recent unei solicitari din partea Graiul Salajului spunand ca bugetul municipiului va scadea anul viitor cu aproape 20 de milioane de lei.
"Conform estimarilor, bugetul Municipiului Zalau programat pe anul 2018 va fi diminuat cu suma de 19.740.000 ron, ceea ce reprezinta o reducere de 23,41 la suta din veniturile proprii ale bugetului local (încasate la nivelul anului 2017). Reducerile care se impun vor fi facute din bugetul sectiunii de functionare", ne-a transmis purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Diana Breban.
Bugetul de functionare reprezinta banii cheltuiti cu plata salariilor angajatilor si cheltuielile curente, inclusiv cele cu reparatii in scoli si gradinite si subventionarea transportului local.
In 2017, Zalaul a avut un buget total de 186 de milioane de lei, din care 80 la suta reprezentau cheltuieli de functionare, iar 20 la suta cheltuieli cu dezvoltarea urbei.
Cei 80 la suta pentru functionare inseamna aproape 149 de milioane de lei. Daca scadem cele 19.740.000 care se pierd odata cu modificarea Codului fiscal, raman la functionare putin peste 129 de milioane de lei. Municipalitatea a acheltuit in semestrul I pentru functionare t 67.489.000 de lei, inainte de majorarea consistenta a salariilor in administratia publica. Chiar daca s-ar pastra proportiile, presupunand ca in 2018 va cheltui pentru functionare cate 67.489.000 de lei pe semestru, rezulta un cost anual de 134.978.000 de lei, suma care depaseste cele 129 de milioane de lei pe care le-ar avea pentru functionare anul viitor, dupa scaderea celor 20 de milioane, cu cat pagubeste bugetul municipiului dupa diminuarea impozitului pe venit.