rn

În urma cu 73 de ani, din decembrie `44 si pâna în mai `45, 16 divizii de infanterie ale Armatei Române luptau eroic pe frontul din Cehoslovacia pentru eliberarea tarii de sub ocupatia nazista. Au fost printre cele mai sângeroase lupte ale ostasilor români, nu mai putin de 66.000 de soldati murind în ofensiva. Acestia si-au gasit linistea sufleteasca în Most, orasul din Cehia unde handbalistele de la poalele Mesesului trebuie sa rascumpere nu doar vârsarea de sânge ci si momentele dramatice din 2013 când au ratat calificarea în urmatoarea faza a Cupelor Europene dupa aruncarile de la 7 metri

rn

 În 20 ianuarie HC Zalau va avea de rascumparat nu doar ratarea calificarii din urma cu patru ani din Cehia împotriva handbalistelor de la Banik Most, ci si sângele vârsat de cei 66.000 de soldati români care au avut recent parte de o ceremonie religioasa pentru odihnirea sufletului în Biserica Ortodoxa din Most! Determinarea handbalistelor trebuie sa fie exemplara, mai ales ca, cel mai probabil, fetele pregatite de Ghoerghe Tadici au avut strabunici pe front.

rn

Biserica din localitatea ceha Most a fost ridicata în memoria celor peste 66 000 de ostasi români care au luptat pentru eliberarea Cehoslovaciei, de sub ocupatia nazista, în cel de-al Doilea Razboi Mondial. Piatra de temelie a fost asezata în ziua de 14 iulie 2007, iar lacasul de cult a fost sfintit în data de 09 octombrie 2011.

rn

Recent, în Biserica Ortodoxa “Înaltarea Domnului” din Most a fost oficiata o slujba de pomenire pentru eroii români care au luptat pentru eliberarea Cehoslovaciei în timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

rn

Între 18 decembrie 1944 si 12 mai 1945, pe teritoriul Cehoslovaciei, 16 divizii române de infanterie, cavalerie, munte si artilerie antiaeriana, Corpul I aerian, Brigada cai ferate, Regimentul de care de lupta si alte unitati si formatiuni cu un total de peste 248.000 de militari, au participat la eliberarea Cehoslovaciei unde se aflau efectivele germane si unguresti. Trupele române au patruns circa 400 de kilometri în dispozitivul inamic, pe un front situat între 50 si 130 de km, au fortat 4 cursuri de apa, au strabatut prin lupta 10 masive muntoase mai importante si au cucerit singure sau în cooperare cu forte sovietice peste 1700 de localitati, între care 31 de orase. În acest timp, ostasii români au provocat inamicului pierderi cifrate la circa 23.000 de militari(morti si prizonieri), pierderile propii ridicându-se la peste 66.000 de militari(morti, raniti si disparuti), adica aproximativ 30 la suta din efectivele angajate în lupta.