Raman insa de platit dobanzile aferente sumelor castigate de profesori in instanta. Pentru dobanzi, promisiunile sunt ca acestea se vor plati din 2018 incolo. Practic, profesorii isi vor primi toti banii care li se cuvin dupa 9 ani de asteptare

rn

Profesorii membri de sindicat vor primi pana la final de an restul de bani castigati prin sentinte judecatoresti, sume a caror plata s-a intins pana acum pe cinci ani si va mai dura pana cand dascalii isi vor primi si dobanzile rezultate din aceste amanari. Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a anuntat ca proiectul de hotarâre de Guvern prin care vor fi alocate înca 145 de milioane de lei din Fondul de rezerva al ministerului pentru plata sumelor provenite din hotarâri judecatoresti a fost finalizat. 

rn

Concret, banii castigati de dascali in instanta, cu ani in urma, au fost esalonati de guvernanti in mai multe transe. “n 2017 trebuia platita cea de-a treia transa, si ultima, de altfel si cea mai consistenta, in valoare de 35 la suta din totalul sumelor datorate. La inceputul anului, banii nu au fost cuprinsi in buget. Dar la rectificarea bugetara din noiembrie, pe fondul presiunii si a protestelor profesorilor, s-a alocat aproximativ 60 la suta din suma totala necesara pentru plata acestor drepturi banesti. Saptamana trecuta, sindicalistii au trimis mai multe adrese catre minister si catre Guvern, prin care s-a solicitat tocmai plata diferentei de 40 la suta pana la finele anului. Spune liderul FSLI Salaj, Eusebiu Lehene. Daca banii ar fi ajuns la dascali abia anul viitor, acestia s-ar fi ales cu sume mai mici, din cauza modificarilor Codului fiscal. Pentru ca ar profesorii ar fi platit de la anul si pe acesti bani contributii majorate, dupa trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat. Potrivit liderului de sindicat din Salaj, banii de care vorbeste acum ministrul Liviu Pop, cei 145 de milioane de lei, sunt banii meniti sa acopere diferenta de 40 la suta ramasa neacoperita dupa alocarile de la rectificarea bugetara din noiembrie. “n acest fel, guvernantii obtin, la schimb, un moment de respiro, cel putin din partea acestei bresle.
Raman insa de platit dobanzile aferente sumelor castigate in instanta, spune Eusebiu Lehene. “n sedinta de Guvern de miercuri, politicienii si-au luat angajamentul ca in 2018 vor plati si dobanzile. “Avem sentinte pentru plata dobanzilor de acum trei ani de zile. Ei vor incepe sa plateasca acesti bani in perioada 2018 – 2023, ceea ce inseamna ca profesorii isi vor lua banii dupa 9 ani de asteptare”, spune Eusebiu Lehene.
De mentionat ca e vorba despre profesorii membri de sindicat, care au actionat guvernantii in instanta dupa ce, in 2008, li s-au acordat mariri salariale de 50 la suta, insa, in practica, nu au mai primit banii.

rn

Pentru profesorii care nu sunt in sindicate,
banii restanti vor veni mult mai greu

rn

Mai exista o categorie de profesori, cei care nu sunt membri de sindicat si care nu au obtinut banii care li se cuvin in procesele castigate de sinsicate. Pentru cei care nu sunt in sindicate, s-a dat o lege in baza careia vor primi si ei sumele de bani neacordate in 2008.
Pentru ei s-a adoptat anul trecut Legea 85/2016, in baza careia trebuie sa primeasca si ei bani. Si in cazul lor s-a mers tot pe varianta esalonarii in 5 transe: in 2016, 5 la suta din bani; in 2017, 10 la suta, in 2018 si 2019 cate 25 la suta din suma; in 2020 diferenta de 35 la suta. Dascalii din aceasta categorie au primit anul trecut 5 la suta din suma, conform graficului, insa anul acesta nu au primit, pana in momentul de fata, cele 10 procente promise.

rn

Nemultumirile raman, profesorii isi pus sperante in marirea de salarii promisa pentru luna martie

rn

Dascalii au constatat ca sunt una din cele mai batjocorite categorii de bugetari. Au fost amagiti de nenumarate ori, adesea doar pentru a fi convinsi sa renunte la proteste, pentru ca apoi revendicarile lor sa fie date din nou uitarii. Profesorii au iesit ultima data in strada in octombrie. Au fost proteste si pichetari in toata tara, dar sindicalistii au cazut la pace cu guvernantii in cele din urma. Au cerut ca sporurile pentru cadrele didactice sa nu mai fie raportate la salariile de baza de anul trecut, ci la salariile din ianuarie 2017, care au fost marite cu 15 la suta. Profesorii sunt nemultumiti si de cuantumul mic al cresterii salariale anuntate pentru 2018, dupa ce majorarea promisa de la 1 iulie, anul acesta, a fost amanata. A ramas stabilit ca profesorii ar urma sa primeasca o crestere a salariilor cu 25 la suta de la 1 ianuarie si una cu 20 la suta din martie 2018, procente considerate insuficiente de catre sindicalisti, care ar dori o marire de cel putin 50 la suta, pentru ca, in opinia lor, cresterea de la 1 ianuarie 2018 va fi in realitate "inghitita" de trecere CAS si CASS in sarcina angajatului si banii se duc practic inapoi la stat.
“n momentul de fata, un profesor debutant primeste un salariu net intre 1.400 si 1.600 de lei, in functie de numarul de ore predate lunar. Un profesor cu 10 ani vechime are un salariu net intre 1.900 si 2.000 de lei, iar un profesor aproape de pensionare are intre 2.800 si 3.000 de lei.