Oferta de crizanteme, jerbe si candele este in acest an parca mai bogata ca niciodata. Costul comemorarii unei persoane dragi ajunge la aproximativ 50 de lei.
Ziua Mortilor (Luminatia) nu mai este de mult o simpla sarbatoare religioasa, cinstirea memoriei celor disparuti dintre noi capatand tot mai pronuntate accente comerciale. Cu saptamani bune inainte de acest moment, vanzatorii de flori invadeaza strazile, umpland toate vadurile disponibile cu crizanteme de toate culorile, jerbe din plastic ori din muschi si flori uscate, buchete de flori prinse pe crengute de brad. Desi traversam un moment dificil din punct de vedere material, florarii se incapataneaza sa pastreze acelasi preturi ca in anul trecut, speculand grija fiecarui roman de a se ingriji de mormantul celor dragi macar o data pe an. Si de ce nu ar specula la maxim acest moment, mai cu seama ca se stie ca, exceptand zilele precum 1 si 8 martie ori inceputul si sfarsitul anului scolar, nimeni nu prea cumpara flori?
Asa se face ca firul de crizantema a ajuns sa coste aproape cat un trandafir. In functie de marimea ei, pentru o crizantema trebuie sa scoatem din buzunar intre 5 si 20 de lei. Daca mai vrem si o coroana din plastic, mai platim intre 7 si 20 de lei, iar daca suntem ceva mai pretentiosi si dorim o jerba din muschi si flori naturale, scoatem din buzunar si mai multi bani. Nu numai florarii speculeaza acest moment. De la hipermarketuri si pana si buticurile de la tara, toate magazinele se aprovizioneaza, in aceasta perioada, cu candele si lumanari de toate dimensiunile si culorile. O candela costa zilele acestea intre 2,5 si 9 lei, iar o lumanare simpla, de la 0,5 lei pana la 3 lei.
Bugetul de Luminatie
Daca avem de comemorat doar o persoana draga trecuta la cele vesnice, “costul” Luminatiei se poate incadra in 50 de lei (doua crizanteme medii – 20 de lei, o jerba – 20 de lei si cateva candele – 10 lei). Suma se multiplica daca numarul celor disparuti este mai mare.
Sarbatoare adoptata de la altii
Luminatia este o sarbatoare catolica adoptata si de ortodocsi. In traditia Bisericii Romano si Greco-Catolice, o parte din sufletele celor morti care nu au fost nici sfinti si nici damnati ajung in Purgatoriu, unde se curata de pacate pentru a putea intra in Rai. Pregatirile pentru Luminatie incep cu cateva zile inainte. In cimitir, oamenii curata mormintele celor dragi si pregatesc coroane, jerbe si buchete de flori prinse pe crengute de brad. Acestea se depun la cimitir, unde se aprind si lumanari in memoria celor disparuti. Luminatia este, de fapt, Ziua Mortilor, care se serbeaza in fiecare an la data de 1 noiembrie. Atunci, cimitirele sunt iluminate de mii de lumanari si de candele si sunt animate de rudele decedatilor care participa la parastase sau se roaga pur si simplu langa mormintele celor trecuti la viata de veci.