Cum tot mai numerosi salariati au fost trimisi in somaj in ultima perioada, sarcinile celor plecati sunt preluate de angajatii ramasi. Volumul de munca fiind mai mare, acestia se vad nevoiti sa ramana peste program. Prea mult lucru poate avea, insa, efecte negative asupra salariatului.
Daca inainte de criza, pentru orele suplimentare se putea discuta de o eventuala recunoastere a meritelor din partea sefilor, acum acest lucru a ajuns o tema controversata. Munca frecventa peste program poate genera o serie de probleme atat in plan personal, social sau profesional, putand culmina chiar cu pierderea locului de munca.
Potrivit specialistilor, numarul angajatilor care vor sa ramana peste program pentru ca primesc bani mai multi sau au impresia ca vor fi mai bine vazuti si evaluati profesional este destul de mare. Un astfel de salariat este dispus sa-si sacrifice viata personala pentru cariera. Nu intotdeauna lucrul peste program este alegerea angajatilor, unele persoane avand atat de mult de munca, incat nu pot face fata cerintelor in cele opt ore de munca.
Ore mai multe, epuizare fizica
Indiferent ca sunt obligati de situatie sau ca aleg din proprie initiativa sa ramana peste program, motivati fiind de o rotunjire a veniturilor sau de dorinta de afirmare, in timp, cei care muncesc peste orele de program se pot alege cu o serie de probleme, precum epuizare fizica, surmenaj, izolare. Angajatii care lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamana se supun unui mare risc de anxietate si depresie. Acest risc pare sa creasca direct proportional cu numarul de ore de munca.
La randul lor, aceste probleme genereaza altele – lipsa de eficienta profesionala, privarea de viata sociala in afara serviciului, probleme de familie si de sanatate. Practic, atunci cand stresul este intens si continuu, angajatii devin mai putin eficienti, consecintele excesului de munca fiind lipsa de prospetime mentala si de idei, aparitia unor forme accentuate de stres si frustrare. La acestea se adauga un ridicat risc de boala si de accidente.
Obligatiile angajatorului
Conform legislatiei referitoare la timpul de munca, durata normala de lucru este de opt ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Munca prestata peste program este considerata suplimentara. Timpul de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. In functie de specificul unitatii, se poate opta pentru o durata inegala a timpului de munca, dar cu respectarea celor 40 de ore pe saptamana. Salariatii pot fi chemati sa presteze ore suplimentare doar cu acordul lor. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
Munca peste program, un risc asumat
Articole
15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale și 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Azi, 15 ianuarie, se împlinesc 175 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889). Începând din 2011, tot în 15 ianuarie este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale. Este o sărbătoare care are loc anual și promovează cultura, arta și efortul academic, prin activități specifice. Cunoscut ca „Luceafărul poeziei românești”, Mihai Eminescu debutează în 12 ianuarie 1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, apărută în broșura „Lăcrămioarele învățăceilor…
Mai mult...Sfântul Ioan Colibașul și prioritățile greșite ale vieții noastre
Sfântul Ioan Colibașul, adică ”cel care a trăit într-o colibă” sau ”Ioan cel sărac pentru Christos”, a fost un sfânt ascet care a trăit în secolul V. El este amintit atât în calendarul ortodox, cât și în cel greco-catolic, în fiecare an la data de 15 ianuarie. Ioan a trăit în vremea împăratului bizantin Leon I Tracul (457-474). El provenea dintr-o familie nobilă din Constantinopol, iar tatăl lui era general în armata bizantină. Ioan a beneficiat de…
Mai mult...