Liberalizarea in domeniul energiei electrice a adus pe piata preturi mici, dar consumatorii nu sunt suficient informati si se tem sa faca pasul spre un nou furnizor, desi tot ce trebuie sa faca este sa analizeze ofertele si sa aleaga pretul cel mai mic si conditiile cele mai bune. De subliniat ca tot ce schimbam este furnizorul, distributia facandu-se pe retelele existente. 

rn

Incepand cu 1 ianuarie 2018 toate preturile reglementate la energia electrica vor fi eliminate si toti consumatorii casnici vor trebui sa isi aleaga furnizorul de energie de pe o piata a energiei libera, unde statul nu mai dicteaza tarifele.
Liberalizarea pietei energiei promoveaza concurenta, iar acest aspect se traduce, in final, prin preturi mai mici si servicii mai bune. Companiile sunt obligate, pe o piata libera, sa ofere servicii de calitate la preturi competitive, daca vor sa isi pastreze sau sa isi atraga clientii.
Cu toate ca in piata exista deja numerosi furnizori, cu preturi mai mici decat cele fixate de ANRE pe piata reglementata, romanii sunt sceptici in a schimba furnizorul de energie electrica si prefera sa ramana fideli furnizorului traditional, chiar daca, lunar, are de platit o factura mai mare.
Oricum, romanii mai au la dispozitie trei luni pentru a-si alege furnizorul. De la 1 ianuarie 2018, piata trebuie sa fie complet liberalizata. Doua solutii sunt: raman la furnizorul traditional, SC Electrica Furnizare SA, in cazul salajenilor, situatie in care vor semna cu acesta un nou contract si vor trece pe piata concurentiala, pentru ca pretul reglementat dispare, sau schimba furnizorul si semneaza contractul cu noua firma.

rn

Clientul se poate misca in voie
pe piata libera a electricitatii

rn

Pe site-ul ANRE exista o informare care clarifica unele aspecte legate de liberalizarea pietei. “n prezent, piata de energie electrica este deschisa complet, ceea ce înseamna ca orice client final poate încheia un contract de furnizare cu orice furnizor activ pe piata de energie electrica.
E foarte important de stiut ca toti clientii casnici au dreptul neconditionat la serviciul universal (SU), adica sa le fie furnizata energie electrica în conditii de calitate si la preturi rezonabile, transparente, usor comparabile si nediscriminatorii, conform reglementarilor ANRE.
Pe piata cu amanuntul de energie electrica activeaza furnizori de ultima instanta (FUI), care au obligatia de a furniza clientilor casnici energie electrica în regim de serviciu universal (SU), si furnizori concurentiali, care au dreptul de a furniza energie electrica tuturor categoriilor de clienti finali, in conditii contractuale liber convenite de parti.
Furnizorii de ultima instanta desemnati de ANRE sunt in prezent Electrica Furnizare S.A. – pentru zonele Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud, CEZ Vânzare S.A. – pentru zona Oltenia, E.ON Energie România S.A. – pentru zona Moldova, Enel Energie S.A. – pentru zonele Banat si Dobrogea, Enel Energie Muntenia S.A. – pentru zona Muntenia Sud.
Clientul casnic poate uza oricând de eligibilitate, adica are dreptul de a-si schimba furnizorul de energie electrica în mod gratuit, cu respectarea clauzelor din contractul de furnizare in vigoare.
Pâna la data de 31 decembrie 2017, furnizorii de ultima instanta aplica clientilor casnici care nu au uzat de eligibilitate tarife reglementate aprobate de ANRE (in cazul semestrului II 2017, pentru 10 la suta din consumul de energie electrica) si tarife tip Componenta de Piata Concurentiala – CPC (în cazul semestrului II 2017, pentru 90 la suta din consumul de energie electrica).
Clientilor care, dupa ce au uzat de eligibilitate, au revenit la furnizorii de ultima instanta, li se aplica tarife tip Componenta de Piata Concurentiala pentru întregul consum de energie electrica.
Atât in prezent, cât si dupa data de 1 ianuarie 2018, clientii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei electrice in regim concurential, cu oricare dintre furnizorii de energie electrica activi pe piata din România, în cazul în care convin asupra conditiilor contractuale.
Clientii casnici care au uzat de eligibilitate încheind contracte de furnizare energie electrica în regim concurential pot reveni oricând si de câte ori doresc la furnizarea în regim de serviciu universal, în acest caz consumul de energie electrica al acestora urmând a fi facturat integral de catre furnizorii de ultima instanta, la tarife tip Componenta de Piata Concurentiala avizate de catre ANRE, pentru consumul înregistrat pâna la data de 31 decembrie 2017, si la tarife pentru serviciul universal avizate de catre ANRE, pentru consumul înregistrat dupa data de 1 ianuarie 2018.

rn

Romanii se tem de schimbare

rn

Datele statistice arata ca romanii nu au curaj sa schimbe furnizorul, chiar daca in piata exista oferte de pret mult mai bune.
La jumatatea acestui an, marea majoritate a românilor care au trecut de pe piata reglementata pe cea liberalizata au schimbat doar contractul, nu ?i furnizorul. Potrivit economica.net, la data de 30 iunie, aproape 600.000 de consumatori casnici de energie electrica din România au trecut de la sistemul de furnizare în regim reglementat, la preturi stabilite de stat, prin ANRE, pe piata concurentiala, unde preturile oferite sunt fixe pe un an sau doi, ?i sunt mai mici. Din cei 600.000 de români care au facut acest pas, marea majoritate, adica 517.500, au ales sa fie alimentati tot de actualii furnizori de ultima instanta (Electrica, Enel, CEZ, E.On), doar ca în sistem de piata concurentiala. Doar 82.500 de clienti au ales sa schimbe furnizorul de energie electrica, ceea ce inseamna cam 13 la suta din numarul lor total. “n România sunt aproximativ opt milioane de consumatori casnici.

rn

Marii jucatori au stiut sa-si
foloseasca asul din maneca

rn

Avand baza de clienti la indemana, jucatorilor traditionali de pe piata de energie electrica le-a fost foarte usor sa abordeze consumatorii casnici sau sa le trimita direct in posta noul contract de furnizare a energiei pe piata nereglementata, cu precizarea de a-l trimite inapoi expeditorului, semnat.
Daca adaugam aici si frica romanului de schimbare sau retincenta la ce e nou, succesul vechiului furnizor a fost aproape garantat. Evident, micii furnizori, noi pe piata, nu s-au bucurat de privilegiul de a avea, pe tava, datele de contact ale consumatorilor casnici din toata Romania.
In luna mai, salajenii au primit acasa, in posta, de la Electrica, tocmai un astfel de contract. Semana mai mult cu un contract cadru, fara detalii legate de tarifele ce vor fi aplicate si cu precizarea ca e pe perioada nedeterminata.”Va rugam ca, în termen de 30 de zile de la primire, sa ne returnati un exemplar al contractului, semnat de dumneavoastra”, suna mesajul din scrisoarea de la Electrica Furnizare. Unii salajeni spun ca, in mometul in care si-au anuntat intentia de a rezilia contractul cu Electrica Furnizare, li s-a facut o oferta de pret mai buna. E bine de stiut si de negociat.
Zilele acestea, reprezentanti ai companiei Enel, un alt jucator vechi de pe piata energiei, axat in special pe furnizare in partea de sud si de sud vest a tarii, contacteaza telefonic salajenii pentru a le prezenta oferta companiei.
Pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei gasiti informatii utile despre furnizorii de energie electrica de pe piata, precum si tarifele practicate de acestia.
In marea majoritate, tarifele furnizorilor-alternativa sunt mai mici decat cele din prezent de pe piata reglementata. Unii furnizori ofera pachete avantajoase, iar in unele cazuri preturile sunt chiar cu un sfert mai mici decat cele practicate de furnizorii traditionali.

rn

Depoutatul Lucian Bode:

rn

Trebuie sa maximizam avantajele
pe care le ofera o piata concurentiala

rn

Fost ministrul al Economiei, deputatul salajean PNL Lucian Bode considera ca liberalizarea pietei este un lucru bun si sfatuieste consumatorii sa fie atenti la oferta din piata, cu avantajele si dezavantajele ei.
“Liberalizarea preturilor la energie electrica pentru populatie pe termen lung, în conditiile unei piete concurentiale, poate aduce beneficii consumatorilor finali. O pia?a de aproape 9 milioane de consumatori care î?i pot schimba în orice moment furnizorul de energie electrica consider ca va reprezenta o provocare pentru companii, care vor trebui sa vina cu pachete atractive pentru a-si asigura stabilitatea în piata. Acest aspect poate determina ca în timp sa se produca o scadere a facturilor pentru cetateni. Nu trebuie sa neglijam, în schimb, protejarea consumatorului vulnerabil din România, iar rezolvarea acestei problematici cade în sarcina actualului Guvern, care amâna nepermis de mult solutionarea acestui statut. Recomand tuturor romanilor sa analizeze cu maxima atentie, cu prudenta, toate ofertele cu care sunt bombardati odata cu liberalizarea pietei de energie electrica, sa fie atenti la detalii legate de cantitatea de energie contractata, de perioada de valabilitate a contractului, de clauzele de reziliere, de penalitati de întârziere. “ntr-un cuvânt, sa urmareasca sa-si maximizeze avantajele pe care le ofera o piata concurentiala”, spune deputatul Lucian Bode.

rn