Zeci de asistente medicale, infirmieri si brancardieri de la Spitalul Judetean au protestat vineri, cerand conducerii sa le fie acordate drepturile salariale restante.
Suparati deoarece colegii lor de la Unitatea de Primire a Urgentelor si cei de la Serviciul Judetean de Ambulanta Salaj vor primi bonuri de masa si alte drepturi salariale iar ei nu, angajatii celorlalte sectii din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Salaj au declansat vineri dimineata un protest spontan. Au intrerupt lucrul si au blocat birourile conducerii institutiei, cerand, la randul lor, plata drepturilor cuvenite. Dupa cum ne-a explicat liderul sindical Chelement Hodis, presedintele SANITAS Salaj, nemultumirea protestatarilor a aparut in momentul in care s-a aflat ca cei de la UPU si de la Ambulanta, care sunt platiti de la bugetul de stat, au fondurile necesare pentru acordarea bonurilor de masa si a primei de stabilitate, pe cand pentru restul sectiilor, care sunt platite din bugetul asigurarilor de sanatate, abia exista bani pentru plata salariilor. Vasile Cristea, liderul sindical al spitalului, sustine ca nemultumirea este cu atat mai mare cu cat o parte din personalul acestor sectii lucreaza, efectiv, pentru Urgenta (cum sunt cei de la Laborator, brancardierii si altii), dar nu sunt platiti ca atare si nu beneficiaza, prin urmare, de aceleasi drepturi. „Se folosesc, astfel, banii de la Casa pentru servicii ce ar trebui decontate din bugetul de stat”, a precizat Cristea, referindu-se la faptul ca munca prestata de lucratorii altor sectii pentru UPU ar trebui sa fie platita de la bugetul de stat, nu de la bugetul de asigurari, cum se intampla acum.
De cealalta parte, dr. Maria Tilea, directorul medical al Spitalului Judetean, sustine ca protestatarii ar trebui sa tina cont de situatia economica actuala, care a dus la diminuarea cu aproximativ 30 de procente a bugetului pentru sanatate si, implicit, a bugetului institutiei in cauza. „Sunt multe alte spitale din tara in care angajatii primesc in aceasta perioada doar 70 la suta din salariu. Ai nostri ar trebui sa fie multumiti ca isi primesc salariile integral” – a conchis directorul medical, care asigura si conducerea interimara a spitalului in conditiile in care managerul Ioan Muresan se afla de doua luni in concediu medical.
Actiune in instanta
Liderul SANITAS Chelement Hodis a precizat ca angajatii Spitalului Judetean nu si-au primit bonurile de masa din luna mai, restanta fiind si plata primei transe din sporul de stabilitate (egala cu un salariu minim pe economie), scadenta la 30 iunie 2009, precum si plata a jumatate din cel de-al 13-lea salariu pe 2008 (prima jumatate a fost platita la inceputul anului). „Sunt drepturi prevazute de legislatia in vigoare si de contractul colectiv de munca pe unitate. Pentru neplata lor am actionat spitalul in instanta la Tribunalul Salaj, urmand sa fim citati in curand pentru prima infatisare”.