Guvernul a adoptat proiectul de lege privind venitul minim de incluziune, act normativ care integreaza ajutoarele sociale acordate familiilor si persoanelor singure aflate in dificultate.
Noul program al venitului minim de incluziune va fi aplicat incepand cu 1 aprilie 2018. Efortul bugetar pentru 2018, atat pentru aplicarea noului program, cat si pentru implementarea ajutoarelor sociale, conform legii aflate acum in vigoare, este estimat la 2,087 miliarde de lei.
Potrivit proiectului de lege, venitul minim garantat, alocatiile pentru sustinerea familiilor sarace si ajutoarele pentru incalzire, cele trei tipuri de asistenta sociala care se aplica acum, vor fi unificate in venitul minim de incluziune.
Beneficiarii salajeni de plati sociale
Potrivit Loredanei Sarca, purtator de cuvant al Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Salaj, la ora actuala instituta respectiva aplica deja venitul minim de incluziune, in sensul ca este necesara o singura cerere pentru cele trei ajutoare sociale (ajutor social, alocatia familiei si ajutorul pentru incalzire).
In prezent, in judet exista 2.869 de persoane care beneficiaza de ajutor social. Referitor la alocatiile pentru sustinerea familiiei, Loredana Sarca ne informeaza ca institutia plateste 44.551 alocatii de stat pentru copii, 479, alocatii pentru plasament, 3.250 de alocatii pentru sustinereea familiei, 1.993 de indemnizatii pentru cresterea copilului si 622 de stimulente de insertie.
Creste numarul de asistati social;
cati bani se dau si pentru ce se dau
Potrivit estimarilor Ministerului Muncii, numarul de beneficiari ai ajutorului de incluziune va creste cu 34 la suta fata de numarul de beneficiari actuali ai ajutorului social, respectiv de la 257.000 la 336.600 de familii si persoane singure. Ajutorul mediu va creste cu 58 la suta fata de cel actual, respectiv de la 221 de lei la 334 de lei.
Al doilea tip de ajutor se refera la sprijinul acordat familiilor cu copii. Pentru familia cu venit net pana la 260 de lei se va acorda suma de 107 lei. Pentru familii cu venituri intre 260 de lei si 600 de lei, ajutorul va fi de 85 de lei pentru fiecare copil, iar alocatia va creste de la 142 de lei la 185 de lei.
Al treielea tip de ajutor care face parte din venitul minim de incluziune este ajutorul pentru incalzirea locuintei. Vor primi ascest ajutor familiile care au un venit de pana la 600 de lei pe luna. Cei care se vor incalzi cu lemne primesc 64 de lei pe luna, cei care se incalzesc cu gaze primesc 186 de lei pe luna, cei care se incalzesc cu energie electrica primesc 156 de lei pe luna. Estimarile Ministerului Muncii arata ca vor benefica de acest tip de ajutor 650.000 de familii si persoane singure.
Pentru acordarea venitului minim de incluziune, cererile se vor depune la primariile pe a caror raza teritoriala isi au domiciliul titularii acestui drept.