In acest an numarul locurilor de munca vacante la nivelul judetului a scazut considerabil fata de anul trecut, iar numarul somerilor s-a dublat.
Piata locurilor de munca din Salaj este la pamant. „In prezent avem intre 150-200 de locuri de munca vacante in fiecare saptamana”, spune Mircea Pop, director coordonator adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj. Jumatate sunt pentru confectioneri si muncitori necalificati. Cealalta jumatate se imparte intre servicii, industria lemnului, comert, constructii, industria alimentara si asistenta sociala si sanatate. Din totalul locurilor vacante, doar circa 5 la suta solicita studii superioare si, in general, este vorba desprefunctii de ingineri in diverse domenii. In prezent, angajatorii prefera sa incadreze persoane cu studii medii, pentru a acorda un salariu mai mic.
In prima saptamana din 2009, angajatorii puneau la dispozitia salajenilor doar 45 de locuri de munca. „Nu stiu sa mai fi avut vreodata in anii anteriori o oferta atat de slaba”, sustine Mircea Pop.
Zilnic, pe langa panoul care afiseaza locurile de munca trec sute de someri, care se prezinta la AJOFM Salaj pentru a le fi stampilate documentele in baza carora isi ridica indemnizatiile. Foarte putini sunt, insa, cei care se intereseaza de posturile vacante. Prefera ajutorul de somaj, in locul unei slujbe care le-ar aduce cu 100 de lei mai mult.
Nu mai sunt bani pentru subventii
Intreprinzatorii care ar vrea sa incadreze in munca absolventi, persoane peste 45 de ani sau intretinatori unici de familie pentru care agentia sa subventioneze locul de munca, nu au acest noroc in prezent deoarece institutia nu mai are bani. Bugetul pentru acest an s-a terminat si nu s-au mai alocat bani in aceasta directie, deci nu se pot incheia conventii noi cu angajatorii. Pe acest capitol bugetar s-au incheiat 151 de conventii pana in prezent, in valoare de 819.873 de lei.
Saracie lucie pe piata muncii
Articole
ANAF publică „lista rușinii”! Apar și firme din Sălaj care nu și-au achitat obligațiile fiscale
Este vorba despre firmele și persoanele fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului 4 din 2024, conform legislației în vigoare. Acestea vor figura pe „lista rușinii” a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care va fi publicată în această lună. „Lista rușinii” include toate entitățile care au datorii fiscale de peste 100.000 de lei, dar și persoanele fizice care desfășoară activități economice independente sau exercită profesii libere și au restanțe în acest sens. Publicarea acestei…
Mai mult...Ordonanța Trenuleț, în Monitorul oficial! „Trenulețul” guvernamental lovește crunt
Ordonanța Trenuleț, în Monitorul oficial: în 2025 îngheață pensiile și salariile bugetarilor, crește impozitul pe dividende, dispar facilitățile din IT, construcții și agricultură Ordonanța Trenuleț (OUG 156/2024) a fost publicată în Monitorul oficial cu aproximativ 2 ore înainte de Anul Nou. Practic, măsurile se aplică în câteva ore. Câteva măsuri au dispărut, unele au fost modificate și au apărut altele noi, cum ar fi cele referitoare la salariile din construcții, agricultură și industria alimentară. Redăm măsurile din…
Mai mult...