Numarul conexiunilor mobile la Internet a inregistrat o rata de crestere spectaculoasa, de 58 la suta in sase luni, pe fondul dezvoltarii retelelor din generatia a treia (3G) si orientarii romanilor catre terminale de tip business, care permit accesarea postei electronice si a Internetului.
Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, numarul legaturilor la Internet a ajuns la cinci milioane la finele primului semestru al acestui an, de la 3,9 milioane in decembrie 2008 si de la 3,2 milioane in urma cu 12 luni.
Defalcat, accesul mobil la Internet numara 2,4 milioane de linii, cu 58 la suta mai mult fata de decembrie 2008, in timp ce avansul pe segmentul accesului fix la Internet a fost de 5 la suta in prima parte a anului, la 2,6 milioane.
Rata penetrarii Internetului la 100 de locuitori a ajuns la 12,3 la suta, in crestere cu 1,8 la suta fata de iunie 2008. Raportat la 100 de gospodarii, rata penetrarii Internetului a urcat cu 5,1 la suta, la 32,1 la suta.
Criza economica si intensificarea concurentei au avut ca efect cresterea traficului in retelele de telefonie mobila cu 33,9% in primele sase luni, fata de finele anului 2008, in timp ce numarul de utilizatori a scazut cu 60.000, la 24,4 milioane, a mai declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.
Cei mai importanti jucatori pe piata locala de profil sunt Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote Romania, Telemobil (Zapp Mobile) si RCS&RDS, alaturi de Romtelecom si UPC Romania.
ANCOM este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si urmareste respectarea acestora.